Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Casatoria in strainatate

Australia

Cuplurile care doresc sa se casatoreasca in Australia trebuie sa depuna un formular de intentie de casatorie pe teritoriul australian. Acest formular trebuie depus cu cel putin o luna inaintea ceremoniei (si nu mai devreme de 6 luni).De asemenea, formularul trebuie semnat de un Consul oficial australian sau un Ofiter diplomatic.

Printre actele necesare se numara si cele de identificare: pasaport, certificat de nastere etc.

O persoana, pentru a se casatori in Australia, trebuie sa aiba peste 18 ani si sa fie asistata de 2 martori.

Dupa ceremonie, cuplul primeste un certificat de casatorie recunoscut in majoritatea tarilor.

sus^


 

Franta

 

1. Cetatenii romani care doresc sa se casatoreasca la primariile din Franta pot obtine, la cerere, în vederea constituirii dosarului solicitat de autoritatile franceze, urmatoarele acte:

 • traducerea legalizata a originalului certificatului de nastere, pentru care se percepe o taxa de 70 euro. In cazul în care exista o traducere a certificatului efectuata de un traducator autorizat, legalizarea costa 30 euro;
 • certificatul de cutuma, 40 euro;
 • declaratia persoanei, semnata în fata consulului si legalizata, privind statutul de necasatorit , 30 euro. Persoanele divortate trebuie sa prezinte hotararea de divort cu mentiunea ca sentinta este definitiva, iar cele vaduve vor prezenta certificatul de deces al sotului sau sotiei decedate. Nu se accepta plata prin cec.

Dupa efectuarea casatoriei, aceasta trebuie transcrisa în starea civila din Romania.


2. Incheierea casatoriei la Ambasada

Pentru oficierea casatoriei la ambasada, este necesar ca viitorii soti sa aiba drept de sedere permanenta in Franta. Ambasada poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune.

Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotita de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza.


2.1. Incheierea casatoriei intre doi cetateni romani

Pentru a se putea oficia incheierea casatoriei la Ambasada, cetatenii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de  16 ani;
 • sa nu fie deja casatoriti;
 • sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte) si dreptul de sedere in Franta.

Acte necesare

 1. declaratia de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei;
 2. pasapoartele romanesti sau alte documente de identitate romanesti valabile (care nu au expirat);
 3. certificatele de nastere in original;
 4. o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, de catre fiecare dintre viitorii soti, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare.
  Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele:
  - copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare;
  - certificatul de deces al fostului sot;
  - certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;
 5. certificate medicale individuale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte clar daca sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.

Atentie!
Pentru actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesara traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati.
Pentru legalizarea fiecarei traduceri taxa consulara este 30 de euro.


2.2. Incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain

Pentru a se putea oficia incheierea casatoriei la Ambasada sau Consulatul roman, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de  16 ani;
 • sa nu fie deja casatoriti;
 • sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte) si dreptul de sedere in Franta.
 • legea tarii cetateanului strain sa nu prevada un impediment la casatorie.

Acte necesare pentru cetateanul roman

 1. declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei;
 2. pasaportul romanesc sau alte documente de identitate romanesti, valabile (care nu au expirat);
 3. certificatul de nastere in original;
 4. o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare.
  Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele:
  - copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare;
  - certificatul de deces al fostului sot;
  - certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;
 5. certificatul medical privind starea sanatatii sale, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a  incheia casatoria; acest certificate este  valabil 14 zile de la data emiterii.

Acte necesare pentru cetateanul strain

 1. declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei;
 2. un document de identitate valabil (pasaport);
 3. certificatul de nastere in original;
 4. un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Franta;
 5. un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Franta.

Atentie!
Pentru actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesara traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati.
Pentru legalizarea fiecarei traduceri taxa consulara este 30 de euro.

Sursa: www.mae.ro


Germania

Cerintele pentru persoanele de alte nationalitati care doresc sa se casatoreasca in Germania sunt numeroase si uneori greu de indeplinit. Conceptul de nunta legala rapida, intalnit in Las Vegas, nu este disponibil in Germania. Cea mai buna solutie ar fi sa se apeleze la o agentie de nunti profesionala cu experienta in intocmirea actelor.

Documente oficiale necesare:

- Pasaport
- Certificat de nastere (forma ce include numele parintilor)
- Certificat de divort, Certificat de deces (vaduv), doar daca este cazul
- Ledigkeitbescheinigung (acesta este un certificat care dovedeste ca nu exista impedimente pentru casatorie, ambele parti fiind necasatorite)

Ceremonia religioasa poate avea loc doar dupa ceremonia civila.

sus^


Italia

In Italia, este foarte important ca numele intreg sa fie scris in aceeasi forma ca in urmatoarele documente, altfel autoritatile nu le vor accepta:

- Pasaport

- Certificat care atesta ca nu exista impediemente pentru casatorie

- Nulla Osta (acesta este un document necesar doar persoanelor care vor sa se casatoreasca in Italia si sunt de alte nationalitate; modalitatea de obtinere a acestui document difera de la o nationalitate la alta)

Documentele completate expira dupa 3 luni. Toate cuplurile casatorite civil in Italia primesc un certificat de casatorie international recunoscut in toate tarile.

sus^


 

Marea Britanie

 Pentru oficierea casatoriei la ambasada, este necesar ca viitorii soti sa aiba drept de sedere in Marea Britanie. Ambasada poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune.

Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de  minimum 10 zile de la data depunerii cererii insotita de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza. In termenul de 10 zile sunt incluse atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie cat si ziua in care se incheie casatoria. Totodata, intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei nu trebuie sa treaca mai mult de 14 zile, termenul de valabilitate a certificatelor medicale. Prin urmare, casatoria se oficiaza intre a 10-a si a 14-a zi de la data depunerii declaratiei de casatorie impreuna cu toate actele cerute de lege.

Cetatenii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de  16 ani;
- sa nu fie deja casatoriti;
- sa prezinte documente de identitate valabile (pasaport si carte de identitate) precum si dreptul de sedere in Marea Britanie.

 Acte necesare

a) cererea de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei
b) declaratia de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei;
c) cate o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, de catre fiecare dintre viitorii soti, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, precum si faptul ca viitorii soti au luat la cunostinta de starea de sanatate a celuilat.

Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele: 
- copia leagalizata a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei

d) certificatele de nastere in original;
e) pasapoartele romanesti
f) carte de identitate sau permis de conducere romanesti valabile; pentru cetatenii romani cu domiciliul in Marea Britanie adresa poate fi probata cu extras de cont bancar, facturi plata energie electrica, telefon, apa.
g) certificate medicale individuale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte clar daca sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria, traduse la unul din traducatorii autorizati de ambasada;
h) copie pasapoarte martori

LA CEREMONIA DE CASATORIE TREBUIE SA FIE PREZENTI VIITORII SOTI INSOTITI DE DOI MARTORI, CETATENI ROMANI, ADULTI, CU DREPT DE SEDERE IN MAREA BRITANIE 

 

Incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain

Pentru a se putea oficia incheierea casatoriei la Ambasada sau Consulatul roman, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de  16 ani;
- sa nu fie deja casatoriti;
- sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte) si dreptul de sedere in Marea Britanie.
- legea tarii cetateanului strain sa nu prevada un impediment la casatorie.

 

Acte necesare pentru cetateanul roman

a) cererea de casatorie, semnata la sediul Ambasadei
b) declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei;
c) o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, precum si faptul ca sotul roman a luat la cunostinta de starea de sanatate a celuilat.

Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele: 
- copia leagalizata a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei

d) certificatul de nastere in original;
e) pasaportul romanesc;
f) carte de identitate sau permis de conducere romanesti valabile; pentru cetatenii romani cu domiciliul in Marea Britanie adresa poate fi probata cu extras de cont bancar, facturi plata energie electrica, telefon, apa.
g) certificatul medical privind starea sanatatii sale, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a  incheia casatoria; acest certificate este  valabil 14 zile de la data emiterii.
h) copie pasapoarte martori

 

Acte necesare pentru cetateanul strain

a) cererea de casatorie, semnata la sediul Ambasadei
b) declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei;
c) o declaratie scrisa si semnata personal, la un notar public/solicitor din Marea Britanie  din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, precum si faptul ca sotul cetatean strain a luat la cunostinta de starea de sanatate a celuilat.

Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele: 
- copia leagalizata a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei

d) certificatul de nastere in original;
e) pasaportul  britanic sau pasaportul altui stat cu visa britanica;
f) dovada a domiciliului in UK (adresa poate fi probata cu carnet de conducere britanic, extras de cont bancar, facturi plata energie electrica, telefon, apa).
g) certificatul medical privind starea sanatatii sale, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a  incheia casatoria; acest certificate este  valabil 14 zile de la data emiterii.
h) un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie;
i) un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie.

 

ATENTIE!

Pentru actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesara traducerea, (inclusiv a apostilelor) efectuata la unul din traducatorii autorizati. Lista traducatorilor autorizati de Ambasada se gaseste pe web site-ul Ambasadei.

Actele britanice si cele ale statului de cetatenie vor avea aplicata apostila Conventiei de la Haga. Pentru actele britanice aceasta este emisa  de Foreign And Commonwealth Office - Biroul Legalizari, Old Admiralty Building, Whitehall, London SW1A 2LG,tel. 020 7008 1111, Fax. 020 7008 1010, http://www.fco.gov.uk/legalisation.

 LA CEREMONIA DE CASATORIE TREBUIE SA FIE PREZENTI VIITORII SOTI INSOTITI DE DOI MARTORI, CETATENI ROMANI, ADULTI, CU ACTE DE IDENTITATE VALABILE.

Sursa: www.mae.ro

sus^


 

Portugalia

1.Incheierea casatoriei intre doi cetateni romani

    * DECLARATIE DE CASATORIE, semnata de ambii soti la sediul Ambasadei (45 Euro);
    * cate o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, de catre fiecare dintre viitorii soti, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, iar daca este cazul copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; hotararile judecatoresti pronuntate in strainatate trebuie,in prealabil, sa fie recunoscute si investite cu formula executorie de catre instanta competenta din Romania / certificatul de deces al fostului sot / certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei (2 x 45 Euro);
    * certificate medicale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte clar daca sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii (original si copie);
    * traducerea certificatelor medicale privind starea sanatatii viitorilor soti, cate 2 exemplare, legalizate de Ambasada ( 2 x 30 Euro);
    * adeverinta de la Junta de Freguesia privind domiciliul in Portugalia al unuia dintre viitorii soti;
    * traducerea adeverintei de la Junta de Freguesia privind domiciliul in Portugalia al unuia dintre viitorii soti, legalizata de Ambasada (30 Euro);
    * originale si 2 fotocopii certificate de nastere - sot, sotie;
    * originale si 2 fotocopii pasapoarte sot-sotie (filele 1-4).

Taxa totala: 225 Euro

Nota
Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotita de celelalte acte mentionate.
Pentru actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesara traducerea legalizata in limba romana.


2.Incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain

Acte necesare pentru cetateanul roman:

    * declaratia de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei (45 Euro);
    * pasaportul romanesc valabil sau alt document de identitate valabil, original si copie;
    * certificatul de nastere in original si copie;
    * o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare (45 Euro),  daca este cazul;
    * copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, hotararile judecatoresti pronuntate in strainatate trebuie,in prealabil, sa fie recunoscute si investite cu formula executorie de catre instanta competenta din Romania;
    * certificatul de deces al fostului sot;
    * certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;
    * certificatul medical privind starea sanatatii, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a incheia casatoria; certificatul este valabil 14 zile de la data emiterii (original si copie);
    * traducerea certificatului medical (2 exemplare), legalizata la Ambasada (30 Euro);
    * adeverinta de la Junta de Freguesia privind domiciliulin Portugalia al sotului cetatean roman (original si copie);
    * traducerea adeverintei de la Junta de Freguesia privind domiciliulin Portugalia al sotului cetatean roman, legalizata de Ambasada, 2 exemplare (30 Euro).

Acte necesare pentru cetateanul strain:

    * un document de identitate valabil;
    * certificatul de nastere al sotului cetatean strain apostilat cu Apostila de la Haga sau legalizat sau supra-legalizat de autoritatile statului respectiv, conform legislatiei acestui stat si conventiilor internationale aplicabile (original si 2 fotocopii);
    * -traducerea certificatului de nastere al cetateanului strain, efectuata de unul dintre traducatorii autorizati de Ambasada (2 exemplare), legalizata de Ambasada (30 Euro);
    * un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui statin tarain care se afla (original si copie)
    * traducerea certificatului de celibat, efectuata de unul dintre traducatorii autorizati de Ambasada (2 exemplare), legalizata de Ambasada (30 Euro);
    * un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat (original si copie);
    * traducerea certificatului de cutuma, efectuata de unul dintre traducatorii autorizati de Ambasada (2 exemplare), legalizata de Ambasada (30 Euro),
    * certificatul medical privind starea sanatatii, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a incheia casatoria; certificatul este valabil 14 zile de la data emiterii (original si copie);
    * traducerea certificatului medical, efectuata de unul dintre traducatorii autorizati de Ambasada (2 exemplare), legalizata de Ambasada (30 Euro).

NOTA
Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotita de celelalte acte mentionate.
Pentru actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesara traducerea legalizata in limba romana.

Taxa totala: 270 Euro

Casatoriile au loc joia si se programeaza prin telefon, e-mail sau la consulat.Pentru incheierea casatoriei la Registrul Civil portughez, de regula autoritatile locale solicita cetateanului roman urmatoarele acte care pot fi eliberate de Ambasada:

1. CERTIFICAT MATRIMONIAL:

    * cerere de efectuare a serviciului consular adresata d-lui Ambasador.
    * fotocopie a pasaportului solicitantului
    * fotocopie a cartii de identitate a viitorului sot
    * adeverinta de la primaria orasului in care s-a nascut ca nu a mai fost casatorit sau fotocopie a hotararii judecatoresti de divort sau fotocopie a certificatului de deces al sotului/sotiei.

Taxa consulara: 30 de euro

Nota: Adeverinta data de primarie poate fi inlocuita de o declaratie pe proprie raspundere, care se taxeaza suplimentar cu 45 de euro.


2. CERTIFICAT DE NATIONALITATE

    * cerere de efectuare a serviciului consular adresata d-lui Ambasador.
    * fotocopie a pasaportului solicitantului

Taxa consulara: 30 de euro


3. CERTIFICATUL DE NASTERE TRADUS SI LEGALIZAT

    * cerere de efectuare a serviciului consular adresata d-lui Ambasador.
    * fotocopie a pasaportului solicitantului;
    * certificatul de nastere,in original si doua fotocopii;
    * traducerea certificatului de nastere efectuata de unul dintre traducatorii aflati pe lista ambasadei, original si copie.

Lista cu persoanele din Portugalia autorizate sa efectueze traduceri din portugheza in romane  poate fi consultata pe site si este afisata la consulat. Ambasada nu are nici un fel de aranjament preferential cu nici unul dintre traducatori.

 

Sursa: www.mae.ro 

Romania

Acte necesare pentru inregistrarea casatoriei la oficiul starii civile:

- certificate de nastere in original si copie (nelegalizata)
- certificate medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori)
- buletine de identitate, actele de identitate sau pasapoartele (pentru cetatenii straini si pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sa aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)
- declaratia de casatorie- aceasta se face in baza declaratiei de casatorie data in scris in fata ofiterului de stare civila si care trebuie sa cuprinda dorinta de a se casatori, faptul ca cei care vor sa se casatoreasca au luat cunostinta reciproca de starea sanatatii lor si de conditiile prevazute in Codul familiei, ce nume de familie vor purta in timpul casatoriei.
In cazul in care unul din solicitanti nu e la prima casatorie mai e nevoie de:

- sentinta de divort in 2 exemplare, ambele ramase definitive si legalizate si timbre fiscale sau chitanta C.E.C. in valoare de 5.000 lei (in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in localitatea unde se oficiaza casatoria);
- in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in alta localitate, se va depune un singur exemplar din sentinta ramasa definitiva si legalizata.
sau
- certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata
- in cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii si acestia sunt in ingrijirea sotului/sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere in original si copie nelegalizata;

In cazul in care unul sau ambii solicitanti sunt cetatenii straini mai e nevoie de

- certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata
- actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat-original, copie si traducere legalizata
- dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv
- daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde, in mod obligatoriu, faptul ca, in conformitate cu legea nationala ,sunt indeplinite conditiile si ca se poate casatori in Romania)
- in cazul in care ambii soti sunt cetateni straini sau cu domiciliul in strainatate va fi necesar sa se faca dovada sederii in municipiul in care se va solicita efectuarea casatoriei in intervalul cuprins intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei.

Si nu in ultimul rand viitori soti trebuie sa fie insotiti la oficierea casatoriei civile de doi martori, cu buletinele de identitate valabile.

Actele se depun la Starea Civila cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei. Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.

Spania

Legea spaniola recunoaste atat casatoria civila cat si cea religiosa. Durata
aprobarii cererii pentru casatorie poate fi de pana la 8 saptamani. Persoanele sub 18 ani nu au voie sa se casatoreasca pe teritoriul Spaniei.

Formularul de aplicatie pentru casatoria civila poate fi obtinut de la Registrul Civil din Madrid - Calle Pradillo, 66, Madrid; Tel: +34(0)913973700 / Fax: +34(0)913973779.

Documente necesare:

- Formularul de aplicatie pentru casatorie
- Certificatul de nastere in original
- Dovada de libertate de casatorie - se poate obtine de la Registrul Civil
- In cazul in care una dintre parti nu este la prima casatorie, Certificatul de divort sau Certificatul de deces (vaduv/a)
- Certificatul de inscriptie consulara - poate fi obtinut de la ambasada sau consulat

Toate documentele din afara Spaniei trebuie sa fie legalizate. Este necesar ca documentele sa fie traduse in limba spaniola, traducerea fiind aprobata de Consulatul spaniol. Dupa ceremonia civila, certificatul de casatorie trebuie legalizat la Secretaria de Gobierno, Tribunal Superior de Justicia, Autonomous Community, General Castanos 1, Madrid.

Incheierea unei casatorii la Ambasada Romaniei

Doriti sa va casatoriti la Ambasada?

Ambasadorul poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune. Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotite de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza.

Incheierea casatoriei intre doi cetateni romani

Pentru a se putea casatori la Ambasada, cetatenii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de 16 ani;
- sa nu fie deja casatoriti;
- sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte sau carti de identitate).

Acte necesare :

1. Declaratia de casatorie (11.5.c), semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei. Din declaratie rezulta: vointa de a se casatori; faptul ca indeplinesc cerintele prevazute de art. 4-10 din Codul familiei, cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si lipsa impedimentelor la casatorie; declaratia ca au luat cunostinta reciproc de starea lor de sanatate; numele purtat in timpul casatoriei;

2. Pasapoartele sau cartile de identitate valabile, originale si fotocopii;

3. Certificatele de nastere, originale si fotocopii;

4. Declaratie scrisa personal, semnata la sediul Ambasadei privind situatia casatoriilor anterioare, insotita, cand este cazul, de:
- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, definitiva si irevocabila;
- certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

5. Certificate medicale (prenuptiale), originale, in care sa se precizeze daca viitorii soti sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.

N.B. Actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesar sa fie insotite de traducerea corespunzatoare in limba romana, efectuata de un traducator autorizat, legalizata de un notar si, daca este facuta intr-o tara a Uniunii Europene, prevazuta cu apostila Conventiei de la Haga (in Luxemburg eliberata de Ministerul Afacerilor Externe, in Germania de Ministerul de interne de Land, in Franta de Prefectura etc). Traducerea se poate de asemenea efectua direct la Ambasada. Pentru traducere, taxa consulara este de 40 euro/pag, iar legalizarea traducerii este de 30 euro pentru fiecare document.

2. Incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain


Sotul strain va prezenta in plus:

1. Certificatul de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Luxemburg;

2. Certificatul de cutuma privind conditiile de forma si de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Luxemburg.

Precizari:

- in ziua primirii declaratiei de casatorie, consulul va dispune afisarea acesteia in holul Ambasadei, astfel incat orice persoana sa poata face opozitie la casatorie in termen de 10 zile. Opozitia se face in scris, precizand motivul care impiedica incheierea casatoriei si dovezile pe care se sprijina.
- termenul legal in care se poate incheia casatoria este de 10 zile de la data cand a fost inregistrata declaratia de casatorie. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la limita de valabilitate a certificatelor medicale care este de 14 zile, conform instructiunilor Ministerului Sanatatii nr. Xii/C.1/2758 din 24.07.1971.
- in cazul in care unul dintre soti nu cunoaste limba romana sau in cazul incheierii casatoriei intre surdo-muti se va incheia impreuna cu interpretul autorizat un proces verbal in care va fi consemnat faptul ca sotii si-au dat consimtamantul in cunostinta de cauza.
- cei doi soti vor semna in registrele de stare civila pentru exactitatea datelor inscrise, cu numele pe care au convenit sa le poarte in timpul casatoriei. Rectificarea sau completarea ulterioara a actelor de stare civila se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti.
 
 
 
Actualizat: 31 iulie 2008

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.