Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Tirana

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Albania

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare în Albania pentru calatorii în scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive, care nu depasesc 90 de zile. Daca se depasesc 30 de zile de sedere, strainul este obligat sa se prezinte la cel mai apropiat centru de politie pentru a anunta sederea si adresa la care locuieste. La intrarea pe teritoriul Albaniei, cetatenii romani trebuie sa plateasca o taxa de intrare de 10 euro, pentru care li se elibereaza chitanta.

Pentru sederi ce depasesc 90 zile este necesara obtinerea unui permis de sedere sau de munca, eliberat de Ministerul de Interne. Acesta se elibereaza în baza unui vize obtinute de la una dintre misiunile diplomatice ale Albaniei în strainatate.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala albaneza, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile albaneze:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Albaniei (www.mfa.gov.al )
    * Ambasada Republicii Albania în Romania (Bucuresti, Str.Duiliu Zamfirescu, nr.7, Sector 1; Tel: (021) 211-9829; 312-2210; Fax: (021) 210-8039; E-mail: ambasada_albro@yahoo.com )

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste în Albania este scazut, însa cetatenii romani trebuie sa aiba în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla în Albania sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile albaneze si sa urmeze recomandarile acestora.

Siguranta si criminalitate

Se recomanda evitarea deplasarilor în zona de frontiera a Albaniei cu provincia Kosovo, unde exista riscul prezentei unor dispozitive explozive amorsate, ramase din perioada conflictului din Kosovo din 1999.

Albania este o tara relativ sigura din punctul de vedere al sigurantei turistilor straini, însa este necesara luarea unor masuri de protectie personala fata de aparitia sporadica a unor evenimente din zona criminalitatii organizate. Tipurile de infractiuni periculoase întalnite în mod sporadic în Albania sunt traficul de narcotice, traficul de fiinte si organe umane, spalarea de bani, traficul de armament usor, traficul de autoturisme second-hand. Recomandam insistent tuturor cetatenilor romani sa evite implicarea în astfel de fapte, sa evalueze cu discernamant propunerile sau ofertele de colaborare primite de la persoane fizice sau juridice din Albania si, în caz de necesitate, sa solicite asistenta unui avocat.

De asemenea, infractiuni de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei.

Se recomanda sa nu se accepte sume de bani sub forma de împrumut de la straini sau sa asigure transportul în Romania a unor colete (pot avea surpriza de a transporta materiale interzise – narcotice sau arme usoare).

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei din Tirana.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor albaneze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 129 – politia
    * 128 - pompieri
    * 127 – serviciul medical de urgenta
    * 124 – informatii speciale

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Desi nu este obligatorie, recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Albania sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii.

Conditii privind traficul auto

Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumului. Starea drumurilor si a infrastructurii rutiere este în general precara. Regulile de circulatie sunt similare celor din Romania. În Tirana si orasele municipiu parcarea în zonele centrale se face cu dificultate. Exista parcari cu plata pazite, unde autoturismele se afla, în principiu, în siguranta.

Pe teritoriul Albaniei, utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar si a aparatelor antiradar constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de aproximativ 30 euro.

Permisul de conducere


Permisul de conducere romanesc sau cel international pot fi folosite.

Informatii pentru cazuri de accident

În caz de accident usor, completati, împreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca în urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde. În situatii de accident auto comis de un strain, în general politia rutiera este prompta, asigura asistenta si stabileste împrejurarile comiterii accidentului cu operativitate.

Utilizarea cartilor de credit

Cartile de credit tip American Express, Visa si MasterCard sunt acceptate de bancile din Tirana. Se pot face plati cu carti de credit numai în hotelurile de 4 stele.

Reglementari vamale

Conform Hotararii Consiliului de Ministri al Republicii Albania, persoanele care detin, la intrarea sau la iesirea din Albania, sume mai mari de 1.000.000 Leka (aproximativ 8.200 euro), sunt obligate sa le declare la autoritatile vamale. Sunt interzise la import armele de foc, narcoticele, articole din patrimoniul cultural national. Pot fi introduse bauturi, tigari etc. în cantitati rezonabile.

Regimul animalelor de companie

Este permisa intrarea in Albania cu animale de companie, cu conditia ca acestea sa posede documente de însotire si sa fie vaccinate la zi.

 

Sursa: mae.ro

Atualizat: 3 februarie 2009

Info Albania
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.