Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Oslo

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Norvegia

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Norvegia sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria). Aceste conditii sunt urmatoarele:

·   detinerea unui pasaport valabil (valabilitatea pasaportului trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei)

·   detinerea documentelor care atesta scopul declarat al calatoriei (invitatie, rezervare de servicii turistice, bilete de calatorie, asigurare medicala, carte verde etc.)

·   detinerea mijloacelor financiare necesare acoperirii cheltuielilor pe durata calatoriei

·   detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul calatoriilor pentru care este necesara viza

·   absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen)

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala norvegiana (in ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale si necesitatea obtinerii vizei) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile norvegiene:

·   Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei ( http://www.mfa.no/ )

·   Ambasada Norvegiei din Bucuresti ( http://www.norvegia.ro/ )

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Norvegia , pentru calatorii in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive care nu depasesc 90 de zile. Dreptul de sedere pentru calatoriile fara viza este de 90 de zile intr-un interval de 6 luni. In cazul calatoriilor multiple, cele 90 de zile se calculeaza prin cumularea perioadelor de sedere subsecvente, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari. In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative.

Cetatenii romani care calatoresc in Norvegia pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decat turism, afaceri, sau activitati sportive, au obligatia de a obtine vize de intrare conform scopului calatoriei. Cele mai frecvente situatii de calatorie pentru care este necesara obtinerea vizelor sunt: munca pe baza de contract, munca autonoma, reintregirea familiei, studii, activitati religioase.

Autoritatile norvegiene nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Norvegiei din exterior. In Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Norvegiei din Bucuresti .

Depasirea termenului de sedere, incalcarea scopului declarat al calatoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul Norvegiei sunt considerate incalcari ale legislatiei privind regimul strainilor si se sanctioneaza cu expulzarea din Norvegia si cu aplicarea unei interdictii de intrare in spatiul Schengen de pana la 10 ani.

La intrarea in Norvegia, autoritatile de frontiera pot verifica scopul calatoriei, documentele care justifica scopul declarat al calatoriei, precum si documentele care au stat la baza obtinerii vizei (in cazul calatoriilor pentru care este necesara viza). Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor intr-o forma care nu justifica scopul declarat al calatoriei pot atrage nepermiterea intrarii.

Amenintari teroriste

Norvegia nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Norvegia , au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Norvegia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile norvegiene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate

Norvegia este o tara cu un nivel foarte redus al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat:

·   Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Oslo

Aredsa: Oscars Gate 51,0258 Oslo
Telefon: (0047)(22) 44-1512 sau (0047)(22) 56-1237 

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor norvegiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

·   112 – serviciul de urgente

·   113 - salvarea

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Norvegia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Norvegia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul norvegian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Conditii privind traficul auto

In Norvegia, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Viteza maxima de rulare este de 50 Km/h in localitati, 80 Km/h pe drumurile nationale si 100 Km/h pe autostrazi, daca nu sunt alte restrictii de circulatie. In Norvegia este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre toate persoanele aflate in autoturism. Se circula cu luminile de intalnire aprinse. In intersectii si pe strazile principale unde nu sunt amplasate semne de circulatie functioneaza regula prioritatii de dreapta. Autovehiculul care patrunde primul in sensul giratoriu are prioritate fata de toate celelalte autovehicule.

Nerespectarea regulilor privind viteza admisa poate atrage amenzi drastice, iar in caz de neplata, se poate dispune interzicerea intrarii in spatiul Schengen pe o perioada de minimum 2 ani sau suspendarea permisului de conducere.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2004, au intrat in vigoare modificari la Codul de Circulatie Rutiera. Noile reglementari vizeaza suspendarea temporara sau definitiva a permisului auto pentru infractiuni la regimul legal de viteza. Aceste reglementari introduc sistemul de acordare de puncte soferilor pentru infractiunile comise la regimul circulatiei rutiere. Punctarea se face de la 1 la 6 in functie de gravitatea regulilor de circulatie incalcate. In functie de numarul de puncte primite, conducatorul auto poate fi atentionat, amendat sau i se poate suspenda permisul.

Parcarea se face in mod obligatoriu in spatiile de parcare special amenajate. Orice parcare se taxeaza cu 20 NOK/ora. Depasirea timpului de parcare, fara plata corespunzatoare, atrage amenzi variind intre 300-500 NOK.

Accesul in marile orase, pe autostrazi si in unele tunele importante se plateste, la punctele special amenajate, 30 NOK/autoturism. Plata se face numai in moneda nationala (NOK).

Detinerea si/sau utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar si a aparatelor antiradar este interzisa in Norvegia. In cazul depistarii, aparatul se confisca si se aplica o amenda cuprinsa intre 8.000 si 9.500 coroane norvegiene (echivalentul a peste 1.000 euro).

In situatia in care persoana amendata nu este rezident in Norvegia, i se va solicita achitarea amenzii pe loc. Daca persoana respectiva refuza sau se afla in imposibilitatea de a plati amenda, ii va fi retinut autoturismul pana la achitarea acesteia.

Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil 3 luni de la data trecerii frontierei. Dupa cele 3 luni, permisul isi pierde valabilitatea. Persoanele care se stabilesc in Norvegia trebuie ca, in decursul primelor 3 luni, sa dea un examen de conducere pentru obtinerea permisului norvegian.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vatamarea ori decesul unei persoane, este interzisa mutarea vehiculului pana la sosirea politiei la locul accidentului, care constata faptele si intocmeste un proces verbal. Acest document este esential pentru stabilirea vinovatiei si se impune obtinerea unei copii din partea persoanei vatamate, in special daca aceasta este turist strain.  

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Norvegia sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

·   serviciul de urgente – 112 

·   salvarea – 113 

·   pompierii - 110 

Reglementari vamale 

Regulamentul vamal norvegian contine reglementari similare cu cele ale tarilor membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfumuri.

Orice persoana care intra sau iese din Norvegia, are obligatia sa declare, la punctul de frontiera, sumele mai mari de 25.000 NOK sau echivalentul in alta valuta. La intrarea in Norvegia, persoanele care au asupra lor sume mai mari de 25.000 NOK sau echivalentul in alta valuta, vor intra automat in zona de vama pe culoarul marcat cu culoare rosie. Acest culoar este special pentru identificarea persoanelor care au de facut declaratii vamale. Culoarul verde este destinat persoanelor care nu au de facut astfel de declaratii.

Utilizarea cartilor  

In Norvegia sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa. Platile se efectueaza in moneda nationala (NOK).

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

Regimul animalelor de companie

La punctele de frontiera, persoanele care calatoresc cu animale de companie trebuie sa prezinte un certificat veterinar, constand dintr-un certificat de vaccinare si un certificat de sanatate al animalului. Indiferent de starea de sanatate a animalului, se aplica o perioada de carantina de la 3 la 6 luni.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Norvegia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.