Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Lima

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Peru

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani pot calatori in Peru, in scop turistic, fara viza, pe o perioada de pana la 183 de zile calendaristice, fara posibilitate de prelungire.

Pentru detalii referitoare la regimul vizelor de intrare in Peru recomandam consultarea datelor cuprinse pe pagina de informatii electronice a Ministerului Relatiilor Externe la adresa http://www.rree.gob.pe/


Amenintari teroriste
Siguranta si criminalitate

Datorita nivelului de trai scazut al unei mari parti a populatiei infractiunile de furt, asalt, inselaciune, trafic de valuta, trafic de droguri etc. sunt foarte frecvente.

Se recomanda ca valorile personale, documentele de calatorie, banii si cardurile bancare sa fie pastrate si manipulate cu grija, evitandu-se expunerea la vedere sau lasarea in masinile personale.

Masinile vor fi incuiate si prevazute cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu trenul sau autobuzul se va pastra atentia permanenta asupra bagajelor, pe toata durata desfasurarii acestora.

Se va evita orice contact cu persoane necunoscute care isi ofera serviciile de ghid. La incheierea prestatiei, majoritatea acestora solicita transportarea unor pachete in strainatate, cu sau fara remuneratie la destinatie, pachete in care sunt ascunse droguri.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se va lua legatura cu cel mai apropiat post de politie si cu Ambasada Romaniei la Lima, Av. Jorge Basadre 690, San Isidro, telefon: 0051(1)-422.45.87, 440.9396, fax: 0051(1)-421.06.09, e-mail: ambrom@terra.com.pe

In situatia unor incidente grave (accidente, talharii se impune contactarea imediata a autoritatilor la urmatoarele numere de urgenta:

  • Politia nationala – 225.04.02;
  • Brigada de urgenta a politiei – 431.30.40, 105
  • Ambulanta – 225.40.40;
  • Serviciul de informatii telefonice – 103

De asemenea se recomanda sesizarea ambasadei care poate acorda asistenta consulara, potrivit legii.


Sistemul medical

Desi nu este obligatorie se recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Peru sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, valabile pe toata durata deplasarii

Iin cazul in care cetatenii romani nu au asigurari, iar in timpul calatoriei se produce un eveniment care ar fi putut fi acoperit printr-una din politele mentionate acestia se pot adresa Serviciului de protectie a turismului (telefon: 0051(1)-421.12.27, linie care functioneaza in regim de urgenta, cu program permanent), care dispune de personal specializat.

Unitatile medicale peruane care accepta asigurari medicale si de calatorie incheiate in strainatate sunt: Clinica Ricardo Palma (toate specialitatile), Av. Javier Prado Este 1066, San Isidro, telefon:005112242224, Clinica Anglo-Americana (toate specialitatile), Av. Alfredo Salazar 350, San Isidro, telefon: 005117123000.

Se recomanda vaccinarea impotriva febrei galbene si a malariei, mai ales in cazul celor care calatoresc in partea de nord a tarii si in selva, cu cel putin zece zile inaintea inceperii calatoriei.

La sosirea pe aeroportul international Jorge Chavez nu se solicita carnetul de vaccinuri. Daca turistul doreste sa se vaccineze acesta o poate face la aeroport sau la Centrul International de Vaccinare al Spitalului National Dos de Mayo, Av. Grau.


Conditii privind traficul auto

In Peru, reglementarea circulatiei este foarte apropiata celei din Romania, deplasarea efectuandu-se pe partea dreapta a drumului, iar indicatoarele rutiere sunt in mare parte identice. Infrastructura rutiera este buna, cu bulevarde expres si strazi cu sens unic, semnalizate si semaforizate, in marile orase. Respectarea regulilor de circulatie de catre participantii la trafic este insa foarte precara, ceea ce confera traficului un aspect dezordonat. Purtarea centurii de siguranta este obligatorie.

Parcarea se face in spatii amenajate si asigurate, la un pret de aproximativ 1 nuevo sol/ora.

Starea generala a drumurilor este buna, cu precadere a celor din afara localitatilor. In acest sens se remarca autostrada Panamericana, cu o lungime de aproximativ 2.800 km., care traverseaza tara de la nord la sud, pe coasta Pacificului si din care se desprind ramificati spre interiorul tarii. In zona montana, pentru accesul la obiectivele turistice, se recomanda folosirea autovehiculelor cu tractiune dubla.

Liniile de autocar, dotate cu masini moderne, au o frecventa buna si reprezinta aproape singurul mijloc de transport interdepartamental.


Permisul de conducere

Documentul romanesc este recunoscut in Peru. Pentru cetatenii romani rezidenti in Peru emiterea permisului de conducere local este obligatorie si se face pe baza celui obtinut in tara.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident (chiar si a celor usoare), soferii trebuie sa anunte politia si sa ramana la locul faptei pana la sosirea echipajului de la circulatie.


Informatii pentru cazurile de deces

In cazul decesului unui cetatean roman autoritatile locale intocmesc formalitatile necesare, inclusiv emiterea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit familia persoanei decedate trebuie sa apeleze la serviciile unei firme specializate din Peru. Aceasta se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare. Ambasada are adresele unor societati de pompe funebre care pot interveni.


Diverse

Reglementari vamale

Regulamentul vamal peruan interzice iesirea din tara cu obiecte din patrimoniul cultural national (ceramica, tesaturi, obiecte din aur si argint). Copiile de pe astfel de obiecte pot fi exportate doar cu acordul Institutului National de Cultura. De asemenea, este interzisa scoaterea din tara a bijuteriilor din aur si argint cu o valoare mai mare de 2.000 $, exemplare din flora si fauna protejate.

In Peru pot fi introduse fara taxe: un aparat de fotografiat cu maximum cinci rolfilme, o camera video cu maximum 10 casete, un laptop, o masina de scris manuala sau electrica, medicamente de uz personal, un aparat de radio sau casetofon, cu sursa proprie de alimentare, un instrument muzical, maximum zece compact discuri sau casete audio/video, trei litri de alcool, douazeci de pachete de tigari, diverse articole de uz personal si cadouri, in limita sumei de 300 $ si care nu sunt destinate comercializarii.

Turistii romani pot intra in Peru cu echipamente destinate sporturilor de aventura: pasapoarte, deltaplane, obiecte destinate practicarii sporturilor nautice, alpinismului, vanatorii, pe baza unei declaratii de import temporar.

Pentru armele de foc si munitia aferenta, destinate apararii persoanei proprii sau practicarii sporturilor, este necesara obtinerea licentei aferente de la Directia de Control a Armelor, Munitiilor si Explozibililor de Uz Civil din Lima, iar in afara capitalei de la comandamentele Garzii Civile. Persoanele care au arme de vanatoare sunt obligate sa le prezinte Garzii Civile, Politiei, Garzii Republicane sau posturilor militare, la cerere, insotite de licentele necesare.

Folosirea cardurilor bancare sau a altor modalitati de plata

In Peru este acceptata plata cu numerar sau cu carduri bancare (Visa, MasterCard, Diners). Cardurile pot fi folosite si pentru retragerea de numerar din bancomate. Cecurile de calatorie sunt destul de rar acceptate, dar exista posibilitatea de a fi schimbate; pentru aceasta operatiune, in aeroport, se percepe un comision de 6%, iar la casele de schimb 2%.

Anuntarea pierderii cardurilor se poate face la urmatoarele numere de telefon: 0051(1)-372.58.00 pentru Visa, 0051(1)-444.33.66 pentru Mastercard, 0051(1)-442.65.72 pentru Diners.

Regimul animalelor de companie

In Peru este permisa intrarea cu animale de companie (caini si pisici), daca au certificate de origine si de sanatate emise de autoritatile romane recunoscute in Peru. Aceste documentre trebuie sa contina datele de identificare ale proprietarilor si animalelor si sa ateste ca animalele sunt sanatoase si vaccinate antirabic. Certificatele trebuie safie avizate de consul care va solicita permisul zoo-sanitar de la Directia de Productie Animala.

Informatii utile:

Serviciul de Protectie a Turismului
Telefon: 0051(1) 421.12.27
Linia functioneaza permanent si dispune de personal specializat. Turistii se pot adresa pentru orice situatie de urgenta.

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009

Info Peru
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.