Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Lisabona

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Portugalia

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Portugalia sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

 • detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei);
 • detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul deplasarilor pentru care este necesara viza;
 • absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Portugaliei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere  prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile portugheze:

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  in spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste
 

Portugalia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Portugalia, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Portugalia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile portugheze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate
 

Portugalia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Lisabona.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor portugheze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • 112 – serviciul de urgente
 • 21-942-1111 – salvarea

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical
 

Asigurarea medicala este obligatorie in Portugalia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Portugalia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul portughez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto
 

In Portugalia, circulatia autose efectueaza pe partea dreapta a drumului.Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Limitele de vitezã admise : 50 km/hin interiorul localitatilor; 90 km/h, in afara localitatilor si 120 km/h pe autostrazi. Nivelul amenzilor este de pana la 1500 de euro, in functie de prevederile articolului de lege incalcat. Detinerea unei asigurari auto valabile (carte verde) este obligatorie pe toata durata prezentei in Portugalia.

Pentru circulatia autovehiculelor pe autostrazi se percep taxe (in valoare de aproximativ 5 euro / 100 km), iar accesul pe cele doua poduri din Lisabona “Vasco da Gama” si “25 Aprilie”, in functie de tipul vehiculului (intre 1 si 10 euro).

Parcarea autovehiculelor in localitati este strict reglementata si semnalizata. Tarifele sunt de 0,5 euro/ora. Politia portugheza controleaza frecvent parcarile cu plata si dispune, de regula, ridicarea vehiculului pentru care nu s-au achitat taxele de parcare. Recuperarea vehiculului se face numai dupa achitarea unei amenzi substantiale (300 euro).

Utilizarea pe drumurile publice a aparatelor de detectare a sistemelor radar este ilegala si se sanctioneaza conform legii. 

In conformitate cu legislatia rutiera din aceasta tara, folosirea pe drumurile publice a aparatelor de detectare a  sistemelor  radar, precum si a celor antiradar este ilegala, constituind contraventie.


Permisul de conducere
 

Premisul de conducere romanesc este valabil pentru o sedere neintrerupta de maximum 30 de zile de la data intrarii in Portugalia. Este obligatorie obtinerea unui nou permis de conducere numai de catre cei care au viza de lucru sau sunt rezidenti. Acesta se poate obtine de la Directiile de Circulatie din cadrul Sectiilor de Politie, aflate in toate localitatile, pe baza permisului original, a unei traduceri legalizate de Ambasada Romaniei si a unui examen medical (asemanator celui din tara). Dupa aproximativ 2 luni se elibereaza un permis de conducere portughez, iar cel romanesc este trimis autoritatii emitente.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie
 

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului (Declaração Amigável de Acidente Automovel). Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Portugalia sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

 • serviciul de urgente 112
 • servicul de informatii 118


Reglementari vamale
 

Regulamentul vamal portughez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati; 1 litru bauturi alcoolice; parfumuri 50 g.


Regimul medicamentelor
 

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie
 

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

 • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele);
 • carnetul de sanatate veterinar;
 • vaccinul antirabic in curs de valabilitate;
 • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului.

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Taxe Consulare (exprimate in EURO)

DECLARATIE CONSULARA/AUTENTIFICARE PROCURA: 30

DECLARATIE DE CALATORIE COPIL 36

LEGALIZARE COPIE 15

LEGALIZARE SEMNATURA TRADUCATOR 25

OBTINERE CAZIER JUDICIAR DIN ROMANIA 50

Cerere pentru obtinere cazier judiciar 30

 Alte servicii 20

 OBTINERE CERTIFICAT DE CASATORIE /Duplicat din Romania 50

Cerere pentru obtinere certificate casatorie 30

 Alte servicii 20

 OBTINERE CERTIFICAT DE NASTERE – Duplicat din Romania 50

Cerere pentru obtinere certificat nastere - duplicat  30

 Alte servicii 20

 PASAPORT CRDS 60

Eliberare pasaport 40

 Blancheta 20

 PASAPORT CRDS COPIL 60

Eliberare pasaport 40

Blancheta 20

 PROCURA BULETIN 30

PROCURA PASAPORT 30

PROCURA PASAPORT COPIL (aflat in Romania) 30

Procura pasaport 30

PROCURA SIMPLA 30

TITLU DE CALATORIE 50

Identificare 20

 INSCRIERE CERTIFICAT DE NASTERE PORTUGHEZ 45,00 – 130,00

Cerere inscriere certificat nastere 20

Legalizare declaratie parinti necasatoriti 30

Legalizare traducere certificat de nastere cetatean strain 25

Legalizarea semnaturii traducatorului CN portughez 25

 Legalizare declaratie cetatean strain 30

 INSCRIERE CERTIFICAT CASATORIE PORTUGHEZ 45,00 – 130,00

Cerere inscriere certificate casatorie portughez 20

 Legalizare semnatura traducator certificat casatorie portughez 25

 Legalizare declaratie cetatean strain 30

Legalizare semnatura traducator pentru certificat nastere  sot cetatean strain 25

 CASATORIE OFICIATA LA SEDIUL AMBASADEI 70

Cerere oficiere casatorie si eliberare certificate de casatorie 20

 Legalizare semnatura traducator certificat medical sotie 25

 Legalizare semnatura traducator certificat medical sot 25

 Eliberare prima carte de identitate dupa implinirea varstei de 18 ani 110

Eliberare prima carte de identitate pentru minor 14-18 ani 115

 PROCURA PENSIE GRATUIT

PASAPORT MORTUAR GRATUIT

 

Sursa: lisabona.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

 

 

Info Portugalia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.