Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Doha

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Qatar

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii romani care calatoresc in Qatar este necesara obtinerea in prealabil a vizei de intrare. Pentru turisti, viza de sedere valabila pana la 30 de zile se obtine de la ambasadele sau consulatele Statului Qatar in strainatate. Nu se elibereaza vize la punctele de frontiera.

Viza de intrare (permisul de munca) pentru persoanele din Romania angajate cu contract de munca in Qatar se obtine, in prealabil, de angajatorul qatarez (“sponsor”), in baza documentelor solicitate de la viitorul angajat roman (curriculum vitae, copie a pasaportului romanesc, certificat de cazier judiciar, certificat medical) si se aplica in pasaport, de regula la sosirea in Qatar. Activitatea lucrativa pentru straini este reglementata de legea muncii, angajatul fiind obligat sa respecte cu strictete conditiile contractuale.

Parasirea tarii de catre angajatul strain se poate face numai cu acordul scris al angajatorului.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala qatareza, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile Statului Qatar:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Statului Qatar (www.mofa.gov.qa)
  • Ambasada Statului Qatar in Romania (Str. Venezuela nr. 10A, sector 1; Tel: 230-4741; Fax: 230-5446; Email: qtr_embassy@b.astral.ro


Amenintari teroriste

Amenintarile teroriste din regiunea Orientulu Mijlociu si zona Golfului au determinat autoritatile Statului Qatar sa adopte si sa puna in aplicare masuri ferme de securitate.

Actul sinucigas cu bomba inregistrat la Doha, la data de 19 martie 2005, in care s-iau pierdut viata doua persoane, inclusiv atacatorul, a fost determinat de motive personale individuale si este considerat singular.

Cu toate acestea, recomandam cetatenilor romani care calatoresc in Qatar sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei in aceasta tara. Cetatenilor romani care se afla in Qatar li se recomanda sa urmareasca in mod constant evolutia starii de securitate, sa respecte atentionarile si instructiunile autoritatilor locale si sa pastreze un contact regulat cu Ambasada Romaniei din Doha.


Siguranta si criminalitate

Qatar este o tara sigura pentru straini. Cetatenii straini tebuie sa respecte traditiile si obiceiurile unui stat islamic, sa se imbrace decent si cu modestie, sa manifeste respect pentru localnici si sa evite fotografierea persoanelor care poarta costume locale. Se recomanda evitarea manifestarilor de afectiune in public.

Bauturile alcoolice se pot consuma in unele hoteluri, iar rezidentii straini le pot cumpara de la un magazin abilitat, in baza unui permis eliberat de autoritatile locale.

Importul, consumul, producerea si detinerea de stupefiante chiar si in cantitati foarte mici sunt interzise si aspru pedepsite de lege.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. 

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelat numarul de urgenta 999. 

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

In Qatar sistemul medical este de calitate. Responsabilitatea asigurarii sanatatii angajatilor revine angajatorilor. Pentru turisti, polita de asigurare medicala este obligatorie, deoarece problemele de sanatate care necesita spitalizare sau evacuare sunt costisitoare.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Qatar sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. In Qatar sistemul medical este de calitate dar, problemele de sanatate serioase care necesita spitalizare sau evacuare medicala sunt costisitoare. Pentru sederile care depasesc o luna, vizita medicala si testul de depistare HIV sunt obligatorii (certificatele eliberate de autoritatile medicale straine anterior sosirii in Qatar nu sunt recunoscute).


Conditii privind traficul auto
 

In Qatar se conduce pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna. Limitele de viteza admise sunt de 60/80 km/ora in localitati si 120 km/ora pe autostrada, cu supraveghere radar in anumite zone. Amenzile de circulatie variaza intre echivalentul a 100 si 1000 dolari SUA. Conducerea sub influenta alcoolului este considerata un delict grav.


Informatii pentru cazuri de accident de circulatie

In cazul unui accident de circulatie autoturismul nu trebuie deplasat, pana la sosirea politiei. Sunati la numarul de ugenta 999 si asteptati sosirea politiei. In cazul unui accident cu victime, soferul este retinut pana la incheierea cercetarilor politiei.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc poate fi folosit pentru perioada scurta de timp, pana la obtinerea permisului de conducere qatarez.


Reglementari vamale

Este interzis importul de narcotice, alcool, produse din carne de porc, arme si obiecte religioase.


Regimul animalelor de companie
 

Pentru a fi admise in Qatar, animalele de companie au nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii si Afacerilor Municipale. Se interzice intrarea unor rase de caini, in special cele de talie mare.


Operatiuni bancare

Nu sunt limitate sumele in valuta trimise sau primite in sau din strainatate. Cursul valutar este constant (3,64 riali pentru 1 dolar SUA).

 
Sursa: www.mae.ro 

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Qatar
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.