Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Moscova

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Rusia

Conditii de intrare si regim de sedere

Intrarea si sederea cetatenilor romani in Federatia Rusa sunt reglementate prin Acordul privind regimul calatoriilor reciproce ale cetatenilor, incheiat intre Romania si Federatia Rusa la 1 iulie 2004. Calatoriile se fac numai pe baza de vize. in vederea obtinerii vizelor, cetatenii romani care calatoresc in Federatia Rusa trebuie sa detina o invitatie pe care sa o prezinte la ambasada sau consulatul Federatiei Ruse. in primele trei zile lucratoare de la sosirea in Federatia Rusa viza trebuie inregistrata la autoritatile de ordine publica locale de catre persoana sau compania care a transmis invitatia. Neglijarea acestui aspect poate produce dificultati in relatia cu autoritatile locale, precum si imposibilitatea parasirii teritoriului rus. Nu se obtine viza la frontiera.

Inainte de a intra in Federatia Rusa recomandam cetatenilor romani sa verifice daca detin asupra lor urmatoarele documente:
- pasaport valabil pentru inca sase luni de la data expirarii vizei solicitate,
- viza rusa valabila,
- copii dupa pasaport,
- copii dupa viza rusa,
- copia sau orginalul invitatiei/voucher/alta viza
- formularul “migration card”.

La intrarea pe teritoriul Federatiei Ruse, autoritatile ruse verifica pasaportul si viza de intrare. stampila de intrare va fi aplicata atat in pasaport, cat si in formularul “migration card” (eventual si in cardul de sosire/plecare). Dupa aplicarea stampilei de intrare, ofiterii de frontiera vor retine partea superioara a formularului (detasabila). Recomandam pastrarea formularului “migration card” pe intreaga perioada de sedere in Federatia Rusa, deoarece prezentarea acestuia este necesara atat la inregistrarea vizei, cat si la iesirea din tara.

Cetatenii straini care doresc sa lucreze in Federatia Rusa trebuie sa obtina permis de munca de la autoritatile ruse competente. in vederea obtinerii unei rezidente permanente, strainul trebuie sa locuiasca in Federatia Rusa cel putin un an in calitate de rezident temporar.

in cazul in care viza rusa nu este inregistrata la organele competente (termenul de inregistrare este de maxim 72 ore lucratoare), se plateste o amenda in valoare de pana la 50 USD sau exista riscul expulzarii si aplicarii interdictiei de intrare in Federatia Rusa.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala rusa, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile Federatiei Ruse:

- Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse (http://www.mid.ru/)
- Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti (http://www.romania.mid.ru/rom.html)
- Consulatul General al Federatiei Ruse la Constanta (http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=1314&idlnk=5&cat=6)


Sistemul medical

Pentru a putea calatori in Federatia Rusa este obligatorie incheierea unei asigurari medicale si de calatorie valabile pe perioada prezentei pe teritoriul rus.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Federatia Rusa sa incheie polite de asigurare medicala de calatorie, care sa acopere cheltuielile medicale pentru interventiile de urgenta, tratament si evacuare.


Conditii privind traficul auto

Circulatia rutiera se desfasoara pe partea dreapta a drumului. Toate autovehiculele care participa la traficul auto din Federatia Rusa trebuie sa fie dotate cu triunghiuri reflectorizante. Se recomanda sa aiba stingatoare auto, trusa cu piese de schimb de maxima utilitate (lampi auto si sigurante) si trusa de prim-ajutor. Organele de politie sunt abilitate sa aplice amenzi in cazul in care aceste reguli nu sunt respectate.

Pentru toti pasagerii este obligatorie purtarea centurii de siguranta (inclusiv pentru pasagerii aflati pe bancheta din spate a autovehiculului). Copiii sub 12 ani nu au voie sa stea pe scaunul din fata al autovehiculului.

Parcarea este permisa in locurile special amenajate si pe partea dreapta a strazilor (unde nu este prevazuta in mod expres o interdictie in acest sens), in directia de deplasare a autovehiculului. Nu este permisa parcarea pe marginea autostrazilor nationale. Parcarea ilegala atrage imobilizarea autovehiculului, prin montarea unor dispozitive de blocare a rotilor, care se demonteaza contra cost.

Conducatorii auto sunt obligati sa aiba in permanenta asupra lor permisul de conducere, pasaportul si documentele autovehiculului pe care il conduc.

Conducerea sub influenta alcoolului este interzisa in Federatia Rusa.
Viteza maxima admisa de lege: in orase: 50 km/h; in localitati rurale: 60 km/h; pe soselele principale: pana la 90 km/h si pe autostrazi: 120 km/h.


Permisul de conducere

Cetatenii straini care se afla in Rusia pentru mai putin de 6 luni pot utiliza propriul permis de conducere atat timp cat au si o traducere certificata in limba rusa a acestuia. Pentru persoanele straine aflate pe teritoriul Federatiei Ruse mai mult de 6 luni este necesara obtinerea unui permis de conducere local.


Informatii pentru cazurile de accidente

Despre vehiculele avariate inainte de intrarea pe teritoriul Federatiei Ruse trebuie informata politia. Nu este permisa parasirea teritoriului fara documente justificative in cazul autoturismelor avariate. Este recomandabil ca autoturismul sa nu fie miscat din locul accidentului pana la sosirea politiei rutiere. Autoritatile locale de politie vor intocmi un raport necesar companiei de asigurari sau in cazul in care partile implicate in accident nu sunt de acord cu privire la anumite aspecte legate de accident. Daca daunele pot fi solutionate pe cale amiabila, in afara tribunalului, partile sunt libere sa faca acest lucru. Parasirea locului unui accident soldat cu ranirea unor persoane constituie delict penal. Accidentele pot fi raportate la numarul de telefon al militiei: 02.

Reglementari vamale

Importul sistemelor de pozitionare globala (GPS) sau a altor sisteme sunt uneori supuse unor regulamente speciale. O autorizatie speciala trebuie obtinuta in cazul importului unor sisteme GPS utilizate ca aparaturi periferice pentru cresterea capacitatii unor calculatoare sau antene.

Telefoanele celulare pot fi importate fara restrictii. Pentru telefoanele prin satelit este necesara o aprobare prealabila de import din partea autoritatilor ruse. Calculatoarele portabile pentru uzul personal pot fi importate fara restrictii.

Regimul medicamentelor

In Federatia Rusa sunt reguli foarte stricte privind importul unor cantitati mari de medicamente. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti si de la Serviciul Vamal Federal al Federatiei Ruse (11/5 Novozavodskaya St., Moscow 121087; http://www.customs.ru/en/).


Regimul animalelor de companie

In cazul in care cetatenii romani doresc sa transporte in Federatia Rusa animale, acestia trebuie sa tina cont de urmatoarele:

- cu o zi inainte de a pleca din Romania, trebuie obtinut un certificat sanitar-veterinar de la Inspectoratul Sanitar-Veterinar, in care sa se precizeze ca animalul are efectuate toate vaccinurile necesare calatoriei in strainatate;
- in aeroport/gara exista servicii sanitar-veterinare care retin primul certificat si elibereaza un altul, valabil in Federatia Rusa;
- la intoarcerea in Romania, autoritatile ruse vor elibera un certificat sanitar-veterinar, valabil trei zile.

De retinut ca, in cazul in care se doreste ca animalul sa calatoreasca in avion alaturi de stapan, trebuie facuta o rezervare speciala anterioara zilei plecarii (fara aceasta animalul va calatori doar in cala).
Sursa: www.mae.ro
Ultima actualizare: 13 martie 2009

Info Rusia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.