Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Belgrad

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Serbia

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Serbia pentru perioade de sedere de maximum 90 zile.

In conformitate cu legile Republicii Serbia, atunci cand intrati pe teritoriul acesteia aveti obligatia sa va declarati sederea sau schimbarea adresei de cazare la autoritatea competenta de la nivel republican, respectiv al provinciei autonome. Declararea sederii trebuie facuta a doua zi dupa intrarea pe teritoriul Serbei, sau in 24 ore de la data modificarii domiciliului sau adresei.

In cazul in care sunteti cazat la un hotel sau la persoane la care veniti in vizita, obligatia declararii sederii dumneavoastra revine acestora, in termen de 12 ore de la sosire.
Declararea sederii cetatenilor straini poate fi efectuata si prin intermediul agentiilor turistice.

La solicitarea personala si in baza unei motivatii si a dovezilor corespunzatoare, cetatenilor romani li se poate prelungi dreptul de sedere temporara pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Cererea pentru prelungirea dreptului de sedere temporara se depune inainte de expirarea perioadei de valabilitate a vizei la autoritatile locale.

Legea privind regimul strainilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului intrarii si sederii cetatenilor straini in Serbia. In practica se constata insa ca, in cazul nerespectarii acestui regim, persoanele vinovate sunt arestate si expulzate intr-o perioada de 5 pana la 30 zile de la data arestarii.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Serbia, recomandam consultarea informatiilor oficiale prezentate de autoritatile sarbe:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Serbia (www.mfa.gov.yu)
 • Ambasada Republicii Serbia la Bucuresti
 • Consulatul General al Republicii Serbia la Timisoara

Amenintari teroriste

Serbia nu a fost tinta unor atacuri teroriste directe, prezentand un risc scazut de producere a unor astfel de incidente. Cu toate acestea, cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Cetatenilor romani care calatoresc in Serbia le recomandam sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile sarbe si sa acceseze periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Siguranta si criminalitate

Serbia este o tara cu un nivel relativ redus de criminalitate. Tipuri de infractiuni frecvente sunt furturile de bani si pasapoarte (in special cele model vechi), care pot fi falsificate.

Este recomandabil sa pastrati documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit in locuri sigure si sa nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul in care calatoriti cu autobuze sau trenuri va recomandam sa aveti bagajele in atentie pe intreaga durata a calatoriei.

Daca va este afectata siguranta personala, contactati cel mai apropiat birou al politiei.

In caz de incident grav, care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • politia: 92
 • pompierii: 93
 • ambulanta: 94
 • SOS trafic persoane: 347 817
 • SOS victime discriminare: 635 813
 • violenta in familie: 785 573; 769 466


Va recomandam ,de asemenea, contactarea oficiului consular roman cel mai apropiat (Belgrad sau Varset), care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Serbia sa incheie polite de asigurare medicala de calatorie, care sa acopere cheltuielile medicale pentru interventiile de urgenta, tratament si evacuare.

Prezentarea asigurarii medicale, incheiata la firmele de asigurari autorizate din Romania, este necesara pentru acordarea asistentei medicale de urgenta in mod gratuit.

Conditii privind traficul auto

Starea generala a drumurilor este buna.
Taxa de drum pentru autostrazi este de cca. 7 euro/100 km si se plateste in functie de distanta parcursa.

Viteza legala maxima este de:

 • 60 km/h in localitate,
 • 80 km/h in afara localitatii,
 • 120 km/h pe autostrada

Atentie la semnele de circulatie care indica limitele de viteza! Amenzile pentru depasirea vitezei legale se cifreaza la 2000 – 2500 dinari.

Exista spatii de parcare amenajate in toate orasele, tarifele practicate fiind de 30-35 dinari/ora.

Reguli aplicabile: prioritate de dreapta la intersectii, iar la sensurile giratorii prioritate de stanga.

Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

In Republica Serbia se interzice utilizarea aparatelor antiradar, folosirea acestora reprezentand infractiune. Aceasta se pedepseste cu amenda, iar persoana implicata poate fi retinuta pana la adoptarea unei hotarari judecatoresti in acest sens.

Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

Informatii pentru cazurile de accidente

Accidentele de orice fel trebuie anuntate la cea mai apropiata sectie de politie, iar autoturismele trebuie sa ramana in pozitia avuta la momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulatie.

Reglementari vamale

Atunci cand calatoriti sau tranzitati teritoriul Republicii Serbia si aveti asupra dumneavoastra sume mai mari de 10.000 euro, trebuie sa le declarati, in scris, la punctele de trecere a frontierei. Declaratia vamala trebuie inregistrata si stampilata de catre lucratorii vamali.

De asemenea, exista obligativitatea ca, la intrarea in Serbia, sa declarati bunurile care depasesc valoarea de 5.000 euro.

Va sfatuim ca, in momentul declararii la frontiera, sa solicitati cu insistenta eliberarea unei declaratii vamale pentru sumele de bani sau marfurile a caror valoare depaseste valoarea maxima prevazuta de legislatia statului sarb.

In cazul in care va multumiti doar cu o declaratie verbala a sumelor de bani mai mari de 10.000 euro, exista riscul ca lucratorii vamali sa va confiste sumele de bani pe care le detineti la iesirea din tara . Recuperarea acestora este extrem de anevoioasa.

Regimul medicamentelor

Pot fi introduse numai pentru necesitati personale, in baza retetelor, fiselor de externare sau altor documente care confirma diagnosticul, in original.

Regimul animalelor de companie

Pot fi introduse in baza unor dovezi privind starea de sanatate a animalelor, eliberate din tara de origine. In cazul in care nu pot fi prezentate aceste dovezi, la marea majoritate a punctelor de frontiera ale Serbiei functioneaza cabinete de medicina veterinara, care ofera consultatiile necesare, contra cost, si elibereaza adeverinte de sanatate.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009

Info Serbia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.