Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Damasc

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Siria

Conditii de intrare si regim de sedere

Intrarea in Siria se face pe baza vizei de intrare eliberata de ambasadele siriene din strainatate. La punctele de frontiera, viza de intrare se elibereaza numai cu titlu de exceptie, in cazuri bine justificate. Orice sedere mai mare de zece zile se inregistreaza la politia departamentala, iar orice iesire din Siria, dupa o sedere mai mare de 10 zile se aproba de politia locala (se aplica o stampila cu aprobarea de iesire din tara). Durata maxima a unei vize este de sase luni (inclusiv vizele diplomatice) dar acestea pot fi prelungite in tara, dupa un interviu cu reprezentantii Ministerului de Interne local, pentru o noua perioada de sase luni.

Posesorii vizelor turistice sau de vizita nu pot desfasura activitati lucrative. Avizul pentru acordarea vizei de munca se acorda de Ministerul Muncii numai firmelor locale care angajeaza forta de munca straina. In scopul protejarii fortei de munca interna, acordarea vizelor de munca pentru straini este limitata de lege. Persoanelor care primesc dreptul si viza de munca li se elibereaza un permis de sedere valabil un an.

Cetatenii straini casatoriti cu cetateni sirieni, care domiciliaza in Siria, primesc un permis de sedere cu valabilitatea egala cu cea a pasaportului strain detinut. Este refuzata intrarea in Siria a persoanelor care detin o viza israeliana in pasaport. De asemenea, este interzis accesul purtatorilor virusului SIDA. Orice probleme in materie de vize trebuie adresate reprezentantilor teritoriali ai Ministerului de Interne.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala siriana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile siriene:

  • Ambasada Siriei in Romania (Bd. Lascar Catargiu nr. 50, sector 1, Bucuresti; Tel: 319-2467; Fax: 312-9554; Email: syrambro@yahoo.com) 

Amenintari teroriste

Riscul producerii de atentate teroriste in Siria se mentine ridicat. In cursul anului 2004 au avut loc doua atentate cu bomba in masini capcana, produse in capitala Damasc.

In Siria exista, de asemenea, riscul producerii unor evenimente violente, inclusiv armate, cauzate de disputele dintre factiunile extremiste si fortele de securitate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Siria li se recomanda sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei in aceasta tara. Cetatenilor romani care se afla in Siria li se recomanda sa urmareasca in mod constant evolutia starii de securitate, sa respecte atentionarile si instructiunile autoritatilor locale si sa pastreze un contact regulat cu Ambasada Romaniei.

Recomandam, de asemenea, tuturor celor care calatoresc in aceasta tara, sa se informeze cu regularitate asupra conditiilor de securitate din zona, sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Siria este o tara relativ sigura, infractionalitatea fiind limitata. Avand in vedere ca populatia Siriei este majoritar musulmana, strainii trebuie sa se conformeze traditiilor si cutumelor locale, in special in domeniul limitei vestimentare, care poate atrage reactia localnicilor, in anumite locuri publice. In majoritatea localurilor nu se servesc bauturi alcoolice, iar consumul acestora pe strada nu este recomandat.

In Siria, crimele si delictele legate de droguri sunt foarte sever pedepsite. Persoanele acuzate de contrabanda, fabricarea sau cultivarea de stupefiante risca pedeapsa capitala, inchisoare pe viata sau o pedeapsa de cel putin 20 ani de inchisoare. Incitarea la consumul de droguri este pedepsita cu 10 ani de inchisoare, iar consumul de stupefiante cu 3 ani. Violul este pedepsit cu moartea.

Evitati schimbul de valuta pe strada sau in locuri neautorizate. Schimbul de valuta se poate face numai la birourile de schimb valutar, la banci sau la hoteluri. Evitati fotografierea obiectivelor guvernamentale si militare.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarile medicale nu sunt obligatorii pentru strainii care calatoresc in Siria. In general, asigurarile medicale incheiate in strainatate nu sunt recunoscute de autoritatile siriene. Pentru servicii medicale se poate apela numai la spitalele particulare, care practica tarife europene (intre 400 $ -1000 $ ziua de spitalizare). Spitalele de stat nu primesc straini. In caz de accidente, accidentatii sunt transportati la sectiile de urgenta ale spitalelor teritoriale de stat, tariful practicat fiind modic. Nu sunt necesare vaccinuri pentru deplasarea in Siria.


Conditii privind traficul auto

Siria dispune de o retea extinsa de sosele si autostrazi, suplinind slaba reprezentare a traficului feroviar. Din aceasta cauza, pe soselele siriene prezenta mijloacelor de transport marfuri este foarte des intalnita. Desi exista limite de viteza (60 km/h in localitati si 100 km/h pe autostrazi), acestea nu se respecta. Asigurarile obligatorii pentru autoturisme sunt solicitate prin lege. Parcarea nu este supusa unor norme restrictive, interdictia acesteia fiind semnalizata.


Utilizarea cartilor de credit

Numarul magazinelor si al institutiilor locale care accepta cartile de credit este redus.  


Reglementari vamale

Reglementarile vamale siriene nu impun restrictii cantitative pentru diferite categorii de bunuri. Se poate intra cu orice suma de bani, dar aceasta trebuie declarata. La iesirea din tara se poate iesi cu orice suma de bani daca exista o dovada a provenientei acesteia.

Sursa:www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Siria
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.