Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Madrid

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Spania

- Informatii generale despre vize pentru romani

- Informatii despre normele tranzitorii care reglementeaza libera circulatie a lucratorilor

- Conditii de intrare si regim de sedere

 


Informatii generale despre vize pentru romani

Cetatenii români nu au nevoie de viza de intrare in Spania, pentru calatorii in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive care nu depasesc 90 de zile.

Dreptul de sedere pentru calatoriile fara viza este de 90 de zile intr-un interval de 6 luni. In cazul mai multor calatorii, cele 90 de zile se calculeaza prin cumularea perioadelor de sedere subsecvente, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari.

In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative.
Cetatenii români care calatoresc in Spania pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât turism, afaceri, sau activitati sportive, au obligatia de a obtine vize de intrare conform scopului calatoriei. Cele mai frecvente situatii de calatorie pentru care este necesara obtinerea vizelor sunt: munca pe baza de contract, munca autonoma, reintregirea familiei, studii, activitati religioase.

Autoritatile spaniole nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Spaniei din exterior. In România, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei din Bucuresti (Str. Tirana nr. 1, sector 1, Tel: 021-230-1730, Fax: 021-231-0274).
Cetatenii români au obligatia ca, in termen de 3 zile de la data intrarii pe teritoriul Spaniei, sa se prezinte la oficiul local al politiei pentru a solicita eliberarea unui permis de sedere. Aceasta obligatie se aplica indiferent de tipul calatoriei (cu sau fara viza).

Nerespectarea obligatiei de prezentare la politie, depasirea termenului de sedere, incalcarea scopului declarat al calatoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul Spaniei sunt considerate incalcari ale legislatiei privind regimul strainilor si se sanctioneaza cu expulzarea din Spania si cu aplicarea unei interdictii de intrare in spatiul Schengen de pâna la 10 ani.

La intrarea in Spania, autoritatile de frontiera pot verifica scopul calatoriei, documentele care justifica scopul declarat al calatoriei, precum si documentele care au stat la baza obtinerii vizei (in cazul calatoriilor pentru care este necesara viza). Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor intr-o forma care nu justifica scopul declarat al calatoriei pot atrage nepermiterea intrarii.

Sursa: www.mae.ro

Informatii despre normele tranzitorii care reglementeaza libera circulatie a lucratorilor

 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, moratoriul din 22 decembrie 2006 privind accesul pe piata muncii al cetatenilor romani si bulgari nu mai este valabil. Moratoriul impunea obtinerea unui contract de munca anterior sosirii in Spania (contractarea la origine).

 

Conditii de intrare si regim de sedere

Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil in Spania o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Spaniei.

Cetatenii romani care sunt in posesia unui permis de conducere international emis de ACR pot circula cu acest document o perioada de pana la un an.

Incepand cu 1 mai 2008, odata cu modificarea Codului Penal spaniol, au fost introduse noi prevederi la capitolul infractiunilor privind regimul circulatiei rutiere. Astfel, se aplica pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani pentru cei care conduc autovehicule fara sa detina categoria de permis necesara ori cu permisul suspendat. Pedeapsa inchisorii se aplica si persoanelor care nu aveau dreptul sa conduca o perioada de timp din cauza punctelor de penalizare primite.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:
• serviciul de urgente al politiei - 091
• servicul de ambulanta - 112

Reglementari vamale
Regulamentul vamal spaniol contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfumuri.

Regimul medicamentelor
Sunt excluse, atat la intrare cat si la iesire, drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

Regimul animalelor de companie
Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:
• identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
• carnetul de sanatate veterinar
• vaccinul antirabic in curs de valabilitate
• titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului
Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009
________________________________________

Info Spania
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.