Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Colombo

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Sri Lanka

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani au nevoie de vize pentru a intra in Sri Lanka, indiferent de tipul pasaportului detinut. Vizele se pot obtine de la orice oficiu consular srilankez precum si la intrarea in tara, de la autoritatile de frontiera. Vizele de intrare pot fi aplicate numai in pasapoarte valabile cel putin doua luni de la data intrarii in Sri Lanka. Vizele de tranzit se acorda gratuit la intrarea in Sri Lanka, pentru o perioada de maxim 30 de zile. Vizele turistice, care permit o sedere de pana la 30 de zile, pot fi obinute la punctul de intrare in Sri Lanka (aeroport/port) si sunt gratuite. Valabilitatea acestor vize poate fi prelungita pana la 90 de zile de la data emiterii. Cetatenii romani pot solicita, contra cost, vize cu multiple intrari.

Vizele de rezidenta se acorda persoanelor care isi stabilesc resedinta sau domiciliul in Sri Lanka, strainilor care investesc sau desfasoara afaceri in Sri Lanka, clericilor si functionarilor sau studentilor, voluntarilor, fostilor cetateni srilankezi, membrilor de familie ai cetatenilor srilankezi (sot/sotie si copii). Valabilitatea acestor vize este de un an, putand fi reinnoite annual. Acest tip de viza se obtine prin transformarea numai acelor vize turistice obtinute de la ambasadele Sri Lanka din strainatate. Nu poate fi prelungita in acest fel o viza obtinuta la punctul de frontiera pentru intrarea in Sri Lanka.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Sri Lanka, va rugam sa consultati informatiile oficiale prezentate de autoritatile srilankeze:

· Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Sri Lanka (www.gov.lk)

· Departamentul Imigrare si Emigrare (www.immigration.gov.lk)

Amenintari teroriste

Sri Lanka prezinta un risc considerabil de producere a unor atentate teroriste, datorate in principal gruparii denumite Tigrii Tamili (Tigrii Eliberarii Tamilului Eelam), care a declansat un conflict armat incepand cu anul 1983, vizand dobandirea independentei pentru provincia srilankeza Tamil. Aceste atentate nu au, in general, ca tinta viata sau bunurile cetatenilor straini, insa acestea pot fi puse in pericol in mod nediscriminat.

Prezentam mai jos cele mai recente atentate care au avut loc in Sri Lanka:

· in iulie 2004, o atentatoare kamikaze a detonat o bomba aflata asupra sa, in incinta unei sectii de politie din Colombo, fiind inregistrata moartea atentatoarei precum si a unui numar de 4 politisti

· la 29 noiembrie 2004, a fost detonata o grenada intr-un autobuz din orasul Trincomalee, cauzand moartea unei persoane si ranirea grava a altor doua

· la 11 decembrie 2004, a fost detonata o grenada in timpul unui spectacol in aer liber la Colombo, rezultand 2 morti si 11 raniti

· in aprilie 2005, a fost inregistrata rapirea si uciderea ulterioara a unui jurnalist la Colombo

· la 31 mai, un ofiter in armata nationala a fost ucis cu focuri de arma

· la 12 august 2005, a fost ucis ministrul afacerilor externe srilankez, intr-un atentat organizat cel mai probabil de catre Tigrii Tamili. A fost decretata starea de urgentape teritoriul intregului stat, situatie care se mentine si in prezent.

· la 25 aprilie 2006, un atentat sinucigas cu bomba s-a produs la Colombo, avand ca tinta pe comandantul armatei, grav ranit cu aceasta ocazie, alte cateva persoane pierzandu-si viata.

Avand in vedere cele de mai sus, Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza cetatenii romani sa evite calatoriile in nordul si estul insulei, in zona existand un numar important de mine de teren neexplodate si o continua tensiune politica, marcata de acte violente.

Cetatenilor romani care calatoresc in Sri Lanka li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate

Strainii pot calatori liber in toate regiunile tarii dar se recomanda evitarea deplasarilor in regiunile de nord si de est ale tarii. In capitala, Colombo, trebuie sa se manifeste atentie sporita si sa evite adunarile publice sau alte tinte posibile ca de exemplu sedii politie, puncte de control militare, sedii guvernamentale si politice.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului si ale fortelor de ordine. Se recomanda folosirea traseelor turistice a caror securitate este asigurata suplimentar de politie. Se recomanda, in general, tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Sri Lanka, sa respecte obiceiurile si traditiile localnicilor si sa manifeste intelegere si acceptare fata de acestea.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, este obligatorie sesizarea scrisa a biroului local al politiei si anuntarea Ambasadei Romaniei.

Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseste cu moartea.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

· urgenta politie: 011- 243 3333 ; 119

· sediul central politie: 011- 242 1111

· politie turisti : 011-2433342

· ambulanta: 011- 422 2222

· serviciul accidente: 011- 269 1111

· ambulanta Crucea Rosie: 011- 269 1095

· pompieri: 011-242 2222

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Pentru cetatenii romani care se afla temporar in Sri Lanka, in scop turistic, se recomanda cu insistenta procurarea unei asigurari medicale de calatorie valabila pe intreaga durata a sederii. Majoritatea unitatilor medicale din Colombo accepta asigurarile medicale de calatorie incheiate in alte tari. Exista, de asemenea, posibilitatea incheierii unei asigurari medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acopera atat cheltuileile de spitalizare, cat si medicatia necesara. Costul unei asigurari de nivel mediu/persoana este de aproximativ 90 USD/an. Nu sunt obligatorii vaccinari speciale.

Conditii privind traficul auto

Traficul auto se desfasoara pe partea stanga a drumului (sistemul britanic). Centura de siguranta este obligatorie. Limitele de viteza sunt: 50km/h in localitati si 72 km/h in afara localitatilor. Permisul de conducere romanesc este recunoscut pentru o perioada de 30 de zile. Preschimbarea cu permis de conducere local (driving license) se face in baza unei cereri avizate de ambasada, in circa 10 zile, costul fiind de 12 USD. Starea drumurilor este in general buna.

Utilizarea cartilor de credit

Majoritatea cartilor de credit internationale sunt acceptate pe scara larga in Sri Lanka, in diverse si multiple locatii (magazine, restaurante, hoteluri, etc). Bancile principale utilizeaza instrumente de plata moderne (cecuri, acreditive, cambii, etc.)

Reglementari vamale

Obiectele permise fara plata taxelor vamale sunt urmatoarele: 200 tigari sau 250 g de tutun (impreuna mai putin de 250g), 2 sticle vin, 1.5 L bauturi spirtoase, 0.25 L apa toaleta, o cantitate mica de parfum, cadouri de o valoare de pana la US$250. Sumele in valuta care depasesc 10.000 USD sau echivalent trebuie declarate la intrarea in tara. Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseste cu moartea.

Regimul animalelor de companie

Importul/intrarea acestora in Sri Lanka este permis numai in baza unui permis eliberat de directorul general al “Department of Animal Production and Health” (DG/AP&H), in baza certificatelor internationale corespunzatoare.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009

Info Sri Lanka
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.