Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Stockholm

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Suedia

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Suedia sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

  • detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei);
  • detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul deplasarilor pentru care este necesara viza;
  • absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Avand in vedere ca autoritatile suedeze nu recunosc cartile de identitate romanesti drept documente de calatorie pentru intrarea, calatoria si parasirea teritoriului Suediei, cetatenii romani pot calatori in aceasta tara numai cu pasaportul.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile suedeze:

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  in spatiul Uniunii Europene.

Amenintari teroriste

Suedia nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Suedia au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Suedia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile suedeze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Suedia este o tara cu un nivel de criminalitate redusa. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat:

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor suedeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – serviciul de urgente

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Suedia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Suedia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul suedez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

In Suedia circulatia auto se efectueaza pe partea dreaptasi este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire). Drumurile publice, autostrazile sunt marcate corespunzator normelor internationale rutiere. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre conducatorul autovehiculului (soferul aflat la volan), precum si de toti ceilalti pasageri din autovehicul. Limite de viteza: intre 30 - 50 km/h in orase; intre 70 - 90 km/h in afara oraselor; 110 km/h pe autostrazi.Cauciucurile de iarna sunt obligatorii in perioada 1 noiembrie - 30 aprilie. Parcarea se face numai in locurile special amenajate si numai in intervalul de timp mentionat.

Utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar si a aparatelor antiradar constituie infractiune, pedepsita cu amenda si confiscarea aparaturii respective.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil pe teritoriul suedez pentru primele 90 de zile de sedere.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Suedia sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • 112 – serviciul de urgente


Reglementari vamale

Regulamentul vamal suedez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfumuri.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sanatate veterinar
  • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Suedia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.