Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Tunis

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Tunisia

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de vize pentru calatorii turistice (durata maxima de sedere este90 de zile). Inainte de plecare va recomandam sa contactati Ambasada Tunisiei la Bucuresti, situata in Str. Mihai Eminescu 50-54, etaj 4, ap. 10, sector 1, Telefon: 210.11.97; 211.06.86; Fax: 210.11.14

Dreptul de sedere pentru angajare in munca este relativ dificil de obtinut datorita somajului ridicat. Sunt acceptati cei care vor sa lucreze in domenii pentru care exista deficit de forta de munca autohtona specializata, mai ales daca au studii superioare. Este nevoie de aprobarea organelor de politie si a Directiilor regionale de munca, in functie de calificarea solicitantilor. In general, pentru protejarea fortei de munca autohtone, angajarea strainilor in majoritatea sectoarelor de activitate este descurajata. Dreptul de sedere pentru studii se poate obtine pentru perioada studiilor si cu acordul ministerului local al invatamantului.

Se recomanda incheierea unor polite de asigurare acoperitoare, inclusiv pentru situatii de accidente, spitalizari, decese, repatriere.

Pentru evitarea unor situatii neplacute se recomanda respectarea cu strictete a obiceiurilor si traditiilor locale.

Este obligatorie completarea la intrarea in tara a unui formular, in care se precizeaza scopul, durata, natura vizitei si domiciliul. Orice schimbare de domiciliu se anunta la organele de politie sau ale garzii nationale, in termen de trei zile.

Amenintari teroriste

In Tunisia riscul atentatelor teroriste este relativ scazut. Cu toate acestea, cetatenii romani trebuie sa aiba

in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Cetatenilor romani care calatoresc in Tunisia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile tunisiene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Tunisia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. In ultima perioada se inregistreaza totusi, destul de frecvent, furturi ale documentelor de calatorie si ale bunurilor personale, chiar si din camerele de hotel sau de pe plajele pazite. Se recomanda evitarea zonelor in care nu sunt prezente fortele de ordine si, in general, a locurilor aglomerate.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere). Se recomanda evitarea cartierelor marginase, precum si zonele vechi „medina” aglomerate care nu sunt cuprinse in brosurile turistice si prezinta un risc de insecuritate.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a ambasadei Romaniei.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor tunisiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • Politie 197
  • Pompieri 198
  • SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 891-000
  • Urgente medicale (71) 569-600
  • SOS Ambulanta (71) 725-555; (71) 599-900
  • Ambulanta rapida (71) 233-907

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Se recomanda tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Tunisia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a calatoriei. Sunt recunoscute asigurarile internationale, fara a se solicita la intrare proba asigurarii. In cazul inexistentei asigurarii, apar probleme in ceea ce priveste efectuarea serviciilor medicale. Fiecare spital departamental sau clinica privata mare practica si servicii de urgenta, dispunand de ambulante proprii. Pentru straini nu exista tratamente medicale gratuite.


Conditii privind traficul auto

Starea infrastructurii rutiere este in general buna. Circulatia se efectueaza pe partea dreapta a drumului.Limitele de viteza sunt asemanatoare celor din Europa, atat in localitati, cat si pe autostrazi (50, 60 km/ora in localitate, 90 km/h in afara localitatii, 120 km/h pe autostrazi). Sunt instalate, fara indicatoare, radare, atat in localitati, cat si in afara acestora. Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie. Parcarea se poate face numai in locurile special amenajate, in caz contrar, autoturismele pot fi ridicate de politie. Nu este permisa conducerea sub influenta alcoolului.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil doar pentru turisti. Cei care obtin drept de sedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.


Informatii pentru cazuri de accidente rutiere

In cazul accidentelor usoare exista o procedura de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regula purtat in autoturism, fara prezenta politiei, intre cei implicati in accident. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde. Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In caz de deces, apar probleme doar pentru cei care nu au avut asigurare de viata corespunzatoare. Pentru cei cu asigurare, agentia funerara ROBLET, cu reprezentante pe intreg cuprinsul tarii, asigura toate serviciile necesare. Actele trebuie emise de misiunea diplomatica a Romaniei.


Reglementari vamale

Nu se aplica scutiri de taxe pentru bunurile introduse in Tunisia. Bunurile interzise la introducere sunt drogurile (sanctiunile sunt foarte aspre), armele, munitiile, precum si bauturile alcoolice si tigarile, in cantitati ce depasesc nevoile proprii de consum. Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc., altele decat cele de uz turistic) se elibereaza un document de introducere in tara, pentru a putea fi acceptate la iesire. Altfel, ele pot fi confiscate. Sume maxime de bani permise la intrare si la iesire: echivalentul a 5000 dinari tunisieni (cca. 3000 Euro) fara declaratie. Peste aceasta suma este obligatorie, la intrare, declararea sumei, iar la iesire, prezentarea fie a declaratiei de la intrare, fie a unui document bancar justificativ. Bunurile deosebite trebuie declarate la intrare, pentru a putea fi scoase din tara fara probleme.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009

Info Tunisia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.