Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Ankara

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Turcia

Conditii de intrare si regim de sedere

 • In Republica Turcia (Turcia) se poate intra doar pe baza de viza.
 • Perioada de scurt sejur nu poate depasi 90 de zile.
 • Nu este necesara viza de tranzitare a Turciei pentru cetatenii romani care au aplicata in pasaport viza tarii de destinatie (maximum 5 zile).
 • Toate tipurile de viza se obtin de la oficiile diplomatice ale Republicii Turcia in Romania sau in strainatate.
 • Atentie! In mod exceptional, autoritatile din Turcia acorda viza de intrare la frontiera, exclusiv pentru calatoriile in scop turistic, cu drept de sedere de 30 zile si o singura intrare.

Obtinerea vizei de intrare la frontiera

 • In cazul in care solicitati viza de intrare la frontiera trebuie sa prezentati documente justificative privind sederea in Turcia, asigurare medicala, dovada mijloacelor banesti, cazare.

In cazul in care calatoriti cu o ambarcatiune

 • Daca doriti sa intrati in Turcia cu ambarcatiuni va recomandam sa solicitati viza turistica direct la oficiile diplomatice si consulare ale Turciei in Romania sau in strainatate, inainte de a pleca din tara.
 • La frontiera maritima a Turciei, obtinerea vizei poate dura mai mult decat la cea terestra, intrucat nu se acorda direct solicitantilor, la debarcare, ci doar prin intermediul firmelor de agenturare (firme care preiau ambarcatiunile si le conduc in port, indeplinind toate formalitatile necesare pentru intrarea pe teritoriul Turciei). Debarcarea dvs. fara viza este considerata intrare ilegala pe teritoriul Turciei si vi se aplica sanctiunile corespunzatoare, care pot merge pana la arestare.

Viza de transportator

 • Conducatorul microbuzului care intra in Turcia ca sofer profesionist / transportator de persoane si nu in calitate de turist, nu poate obtine viza de intrare la frontiera cu Turcia, ci numai de la Ambasada Turciei la Bucuresti sau de la Consulatul General al Turciei la Constanta.
 • De asemenea, conducatorii mijloacelor de transport marfa care se deplaseaza in „zone libere” din Turcia, au nevoie de viza cu multiple intrari.
 • Atentie! La reintoarcerea din “zona libera”, celor care transporta marfa li se cere sa prezinte o viza valabila, de intrare in Turcia.

Permisul de sedere

 • Permisele de sedere se obtin dupa ce in prealabil Ambasada Republicii Turcia la Bucuresti sau Consulatul General al Republicii Turcia la Constanta au eliberat o viza de lunga sedere (ex. casatorie, munca, activitati comerciale, reintregirea familiei).
 • Permisele de sedere sunt eliberate de catre Politia pentru Straini din cadrul Directiei Generale a Sigurantei din raza localitatii de domiciliu din Turcia.
 • Durata de sedere admisa in Republica Turcia este stipulata in viza sau permisul de sedere.
 • Sederile ilegale in spatiul turcesc sunt pedepsite, inclusiv prin expulzare si interdictia de intrare in Turcia.
 • Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Turcia, recomandam consultarea informatiilor oficiale prezentate de autoritatile turce:
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia (http://www.mfa.gov.tr/)


Amenintari teroriste
 

Pericolul atentatelor teroriste a crescut in ultimii ani, fiind implicate atat organizatii teroriste internationale cat si locale.

De regula, atacurile teroriste au drept tinta obiective religioase, politice, bancare si statiuni balneare precum Kusadasi sau Cesme, Adana-Antalya dar si orase mari precum Ankara , Istanbul si Bursa

Recomandari:

 • Evitati locurile aglomerate;
 • Urmariti in permanenta anunturile si recomandarile autoritatilor turce
 • Accesati periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe

Siguranta si criminalitate  

Infractiuni de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate.

Pastrati documentele, valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit in locuri sigure si nu le expuneti in mod vizibil.

In cazul pierderii pasaportului romanesc sesizati atat biroul local de politie, cat si a celui mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor turce, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta locale:

 • 155 - politia circulatie
 • 112 - salvarea
 • 110 - pompierii
 • 118 - informatii telefonice
 • 156 - jandarmeria
 • 157 - situatii dificile (rapiri de persoane, trafic de fiinte umane)

Va recomandam, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman cel mai apropiat, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

In caz de accident soldat cu deces, conducatorii auto implicati sunt arestati pe loc, vinovatia sau nevinovatia urmand a fi stabilita ulterior de autoritatile judiciare.

In caz de accident soldat sau nu cu raniti, autovehiculul nu va fi miscat din loc pana ce politia nu face raportul constatator.

Atentie! Trebuie sa solicitati o copie a raportului constatator intocmit de politie.

In situatia in care autovehiculul este imobilizat pentru un timp, nu plecati din Turcia pana ce nu solicitati de la autoritatea vamala anularea inregistrarii facute autovehiculului in pasaport (la intrarea in Turcia) si eliberarea unui document care sa va permita trecerea frontierei fara autovehiculul respectiv.


Pericolul seismic 

Turcia se afla intr-o zona seismica foarte activa. Majoritatea cutremurelor au avut loc in sud-estul Turciei, in special in zona orasului Izmir.

In cazul producerii de seisme violente, va recomandam sa urmariti anunturile si indicatiile autoritatilor locale.


Sistemul medical
 

Inainte de a pleca in Turcia, incheiati o asigurare medicala!

Va recomandam ca polita sa fie incheiata la valoarea de asigurare de cel putin 30.000 de Euro la agentiile de asigurari din Romania care colaboreaza cu societati de asigurare din Turcia sau cu unitati medicale din aceasta tara.

Va recomandam ca inainte de plecare sa va informati care sunt unitatile medicale din Turcia care recunosc polita de asigurare respectiva.

Regimul asigurarilor difera in functie de agentia de asigurari cu care cetateanul roman a contractat polita de asigurare. Spre exemplu, exista agentii de asigurare romane care au incheiate contracte de colaborare cu unitati medicale din Turcia, si care, in situatia in care sunt anuntate in termen de 48 de ore de la producerea imbolnavirii/accidentului, vor suporta cheltuielile de spitalizare (bineinteles, in conformitate cu prevederile politei de asigurare).


Conditii privind traficul auto
 

Codul circulatiei rutiere si semnalizarea rutiera in Turcia sunt conforme cu reglementarile internationale.

Totusi, conducatorii auto si pietonii trebuie sa manifeste o atentie deosebita la intersectii si la trecerile de pietoni.

In Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar este interzisa si este considerata infractiune, pedepsita cu amenzi cuprinse intre 2700 lire turcesti, cu achitarea imediata, sau 3600 lire turcesti cu achitarea la iesirea din Turcia (echivalentul a circa 1500, respectiv 2000 Euro) si confiscarea aparatului.

In cazul in care calatoriti in Turcia cu un autoturism / un microbuz (cu pana la 9 locuri care nu face curse regulate, ci in mod ocazional), condus de catre o alta persoana decat proprietarul acestuia, intrarea in Turcia va fi permisa de catre Autoritatile vamale numai dupa prezentarea urmatoarelor documente:

1.   Actele masinii, inclusiv cartea verde;

2. O imputernicire (procura) din partea proprietarului autoturismului (persoana fizica sau juridica), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din Romania in Turcia si retur. Atentie! Procura trebuie sa fie autentificata la notar si apostilata.

3. O traducere a procurii in limba turca, efectuata de un traducator autorizat, legalizata de notar si apostilata.

Pentru autoturismele inchiriate (Rent a Car), trebuie sa prezentati contractul de inchiriere si traducerea acestuia in limba turca, legalizata si apostilata.

In cazul in care conduceti un microbuz care efectueaza curse regulate in Turcia trebuie sa obtineti in prealabil, de la Ministerul roman al Transporturilor si Infrastructurii, documentele necesare pentru transport international.

Permisul de conducere 

Permisul de conducere auto emis de autoritatile romane este valabil in Turcia pe durata dreptului de sedere mentionat pe viza.

Pentru perioade mai lungi de sedere este necesar un permis de conducere international. 


Reglementari vamale
 

Cetatenii romani pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maxima de 10.000 USD, suma ce trebuie declarata la punctul de trecere a frontierei.

Datorita legislatiei locale, nu foarte explicita in ceea ce priveste notiunea de  “antichitati”, trebuie ca la achizitionarea de obiecte de arta sa solicitati factura si un certificat oficial care sa arate ca obiectele respective pot fi exportate legal. In cazul in care vanzatorul nu ofera acest certificat, trebuie sa mergeti la muzeu pentru a obtine un astfel de certificat inainte de iesirea din Turcia.


Transportul animalelor de companie
 

Pentru transportul animalelor de companie aveti nevoie de urmatoarele documente:

 • certificatul medical antirabic eliberat de catre o institutie medicala romana;
 • carnetul de sanatate a animalului de companie;
 • un container special pentru transportul animalelor de companie.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Turcia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.