Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Budapesta

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Ungaria

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Ungariei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea si a altor conditii privind intrarea si stabilirea pe teritoriul Ungariei, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile ungare:

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  in spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste

Ungaria nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national, insa dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Ungaria li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile ungare si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe.


Siguranta si criminalitate

Ungaria nu este considerata o tara de risc pentru turistii straini. Cele mai frecvente infractiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, in special in locuri aglomerate, si ale autoturismelor.

Exista cazuri, cand victimele sunt "punctate" deja la granita. Pericolul ii pandeste in special pe cei care calatoresc singuri, par obositi, soferii mai in varsta si femeile. Infractorii ii urmaresc, iar cand ii ajung din urma, se apropie de victime - si sub aparenta ca vor sa-i ajute - le atrag atentia ca au pana de cauciuc ori alta defectiune tehnica. Cand victimele alese se opresc sub pretextul ca le ofera ajutor il cheama pe sofer in partea din spate a masinii si ii arata ce problema au observat. In acelasi timp o alta persoana se apropie neobservata de masina - de obicei usa masinii ramane deschisa - si fura din masina tot ce este vizibil: obiecte de pret, bani, acte, sau in multe cazuri chiar automobilul. Sunt si cazuri cand infractorii provoaca un accident asa il obliga pe sofer sa opreasca.

In alte cazuri se intampla ca in locurile de parcare sau benzinarii persoane straine ii trezesc pe soferii care se odihnesc ca sa le atraga atentia asupra unei defectiuni. Deseori chiar acestea le deterioreaza cauciucul inainte, ca sa para cat mai autentici. Pana cand soferul se deplaseaza in partea din spate a vehiculului, o alta persoana fura obiecte din autoturism sau fura masina. Talharii de autovehicule de obicei, pentru a parea de incredere folosesc de obicei masini cu numar de inmatriculare din tari EU si cer lamuriri sau dau sfaturi in limba germana.

In cazul producerii acestor evenimente neplacute, anuntati politia fara intarziere la numerele de telefon 107 sau 112. S-au intamplat in Ungaria si cazuri in care criminalii s-au deghizat in haine de politisti si sub pretextul unui control de politie au obtinut bani prin inselaciune de la cetateni straini.

Aceste cazuri se intampla in parti mai putin frecventate ale oraselor, pe drumuri nationale, in afara localitatilor.

In cazul pierderii pasaportului sau a altor documente se recomanda contactarea politiei, obtinerea unei adeverinte care sa ateste pierderea/furtul pasaportului si, apoi, prezentarea la ambasada pentru intocmirea unui titlu de calatorie cu care sa se poata deplasa in tara.


Sistemul medical

In vederea uniformizarii asigurarii asistentei medicale pe teritoriul U.E., de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, si-a incetat valabilitatea acordul bilateral dintre Romania si Republica Ungara in materie de asistenta sociala si asigurari de sanatate. In aceste conditii, sfatuim cetatenii romani care calatoresc sau tranziteaza Ungaria sa fie in posesia cardului european de asigurat sau a formularului E 111 pentru a se bucura in continuare de asistenta medicala gratuita pentru cazurile de urgenta si pe teritoriul acestei tari ca si in celalalte state membre ale Uniunii Europene.

In lipsa acestor documente, cetatenii romani care au nevoie de asistenta medicala chiar si de urgenta, pe teritoriul Republicii Ungare vor fi obligati sa suporte costurile serviciilor medicale prestate care pot fi uneori substantiale.


Conditii privind traficul auto

Este interzisa circulatia autocamioanelor in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, cu exceptia celor cu greutatea sub 7,5 tone si celor care transporta animale sau marfuri perisabile.

Majoritatea indicatoarelor si semnelor coincid cu cele ale tarilor europene. Pe drumurile publice folosirea fazei scurte a automobilelor este obligatorie, precum si folosirea centurii de siguranta. Folosirea radiotelefoanelor in autovehicule este permisa numai in cazul in care acestea sunt montate, fixate in interiorul automobilelor. Minorii sub 12 ani trebuie sa fie asigurati in scaune speciale de transport, iar cei care au peste 12 ani trebuie sa fi asigurati cu centura de siguranta.

Cetatenii care doresc sa foloseasca autovehiculele proprietate personala inmatriculate in Romania, pot circula cu acestea in mod continuu sau cu mici intreruperi pe teritoriul statutului vecin, dar sa nu depaseasca 6 luni intr-un an de zile.

Autostazile sunt notate cu litera M, iar drumurile nationale cu litera E. Drumurile secundare - numerotarea lor incepe cu cifra drumului principal - sunt numerotate cu doua, respectiv mai multe cifre. Taxa de autostrada se plateste pentru toate autostrazile M1, M3, M5 si M7. Limitele de viteza admise sunt urmatoarele: 50 km/h in interiorul localitatilor; 80 km/h (respectiv 70 km/h pentru autobuze si autocamioane) in afara localitatilor; 100 km/h (respectiv 70 km/h pentru autobuze si autocamioane) pe drumurile nationale; 120 km/h (respectiv 80 km/h pentru autobuze si autocamioane) pe autostrazi. Parcarea se efectueaza in locuri special amenajate in locurile special amenajate se achita taxe cuprinse intre 180 – 250 forinti. La unitati hoteliere cu parcare proprie taxa este cuprinsa intre 16 – 25 euro / zi.

In Republica Ungara este permisa folosirea dispozitivelor de detectare a radarelor. Legislatia in vigoare nu permite utilizarea aparatelor antiradar, aceasta constituind contraventie si pedepsindu-se cu amenda si confiscarea aparatului.

Amenzile contraventionale se pot achita la orice unitate postala, doar pe baza cecului primit cu ocazia constatarii si aplicarii sanctiunii de catre politia rutiera. Se recomanda achitarea acesteia imediat deoarece in caz contrar contravenientilor nu li se va mai permite intrarea pe teritoriul Ungariei, iar amenda nu poate fi achitata in Romania sau la reprezentantele consulare si diplomatice ungare din strainatate.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil in Ungaria.


Regimul vamal

Se interzice introducerea de: materiale radioactive, chimice, droguri, armament si munitii, materiale explozive. Produsele ce pot fi indroduse fara plata taxelor vamale:

 • 1 litru produse din spirt (wiski, gin, vodca, etc.) sau 1 litru vin sau 1 litru champagne sau 1 litru de produs alcoholic intermediar sau 5 litri bere;
 • 200 tigari sau 100 tigarete sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun;
 • 50 produse care sa nu depaseasca valoarea de 100 HUF / bucata;
 • 20 produse care sa nu depaseasca valoarea de 5000 HUF / bucata;
 • 10 produse care sa nu depaseasca valoarea de 20.000 HUF / bucata;
 • 5 produse care sa nu depaseasca valoarea de 40.000 HUF / bucata;
 • 2 produse care sa nu depaseasca valoarea de 100.000 HUF / bucata;
 • 1 produs care sa nu depaseasca valoarea de 100.000 HUF.

Cetatenii romani care calatoresc in Ungaria pot introduce pe teritoriul acestei tari, in regim de scutire de plata taxelor vamale, diverse bunuri ca bagaj insotit, altele decat efectele personale, in urmatoarele conditii:

 • valoarea totala a bunurilor sa nu depaseasca suma de 175 euro;
 • introducerea bunurilor sa aiba un caracter ocazional (nu in mod regulat);
 • bunurile sa fie destinate in exclusivitate uzului personal sau al familiei ori sa fie introduse cu titlu de cadouri personale.

Daca natura si cantitatea acestora induc suspiciuni in legatura cu scopul importului, organul vamal poate solicita o declaratie vamala din partea persoanelor in cauza. In masura in care declaratia se dovedeste a fi falsa, iar produsele importate cu scutire de taxe vamale sunt comercializate pe teritoriul Ungariei, organul vamal este abilitat sa initieze procedurile de aplicare a unor sanctiuni administrativa sau, dupa caz, penale. De asemenea, in caz de suspiciune, organul vamal poate efectua un control la domiciliul/resedinta declarantului pentru a verifica daca datele beneficiarilor declarati ai cadourilor (membri de familie, terte persoane) sunt reale.

Valuta se poate introduce fara restrictie, cu obligativitatea declararii sumei la intrarea in Ungaria, dar se poate scoate liber, fara adeverinta, doar o suma de valuta echivalenta cu 50.000 forinti.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Ungaria
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.