Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Riyadh

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Arabia Saudita

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii romani care calatoresc în Arabia Saudita este necesara obtinerea vizei de intrare. Durata de sedere permisa de viza este de 30 de zile. Scopurile cele mai frecvente pentru care sunt acordate vizele sunt afaceri, munca, pelerinaj sau vizita. Vizele turistice pot fi obtinute numai în cadrul turismului organizat. Nu este posibila obtinerea vizelor la frontiera.Orice cerere de viza trebuie sa fie garantata de un „sponsor”. Orice rezident strain depinde de un sponsor saudit si trebuie sa dispuna de o carte de sejur (iqama). Legislatia saudita obliga angajatorul sa pastreze pasaportul angajatului. Acesta din urma nu poate parasi teritoriul decat dupa obtinerea de catreangajator a unei vize de iesire.

Oamenilor de afaceri si unor categorii de rezidenti straini (membrilor de familie de alta nationalitate, rezidentilor ne-arabi cu functii de conducere în firme locale, rezidentilor arabi si membrilor de familie) li se acorda vize de intrare - iesire, cu multiple calatorii, valabile 6 luni. Pentru cei sositi în baza contractelor de munca, dupa perioada de proba (de regula trei luni) se elibereaza permise de sedere temporara, valabile doi ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o perioada similara.

Constituie infractiuni la regimul intrarii si sederii: trecerea ilegala a frontierei, introducerea ilegala de produse periculoase, folosirea de acte false, implicarea în activitati contrare ordinii de drept si securitatii nationale. La acestease adauga contraventiile, între care cea mai serioasa este parasirea locului de munca de la un sponsor si trecerea la un alt sponsor. Vizele se obtin numai de la ambasadele Arabiei Saudite din strainatate.

În Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Regatului Arabiei Saudite din Bucuresti (Str. Polona nr. 6, Sector 1, Telefon: 210-9109; 210-9221, Fax: 210-7093).


Amenintari teroriste

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa manifeste atentie sporita la calatoriile în Arabia Saudita si sa evite locurile publice si hotelurile care nu au un sistem de protectie adecvat.

Riscul atacurilor teroriste în Arabia Saudita se mentine relativ ridicat. Autoritatile locale detin capacitatea necesara de a preîntampina si de a împiedica astfel de atacuri, dar de multe ori deciziile gruparilor teroriste sunt imprevizibile si se manifesta sub forma atacurilor cu bombe, atacurilor sinucigase, rapirilor de persoane sau instalarea de bombe în vehicule. Principalul factor de risc este reprezentat de prezenta fundamentalistilor islamici, membri ai organizatiei teroriste Al Qaeda continuand sa actioneze pe teritoriul regatului.

Recomandam cetatenilor romani care decid sa se deplaseze în Arabia Saudita, sa se informeze în prealabil asupra situatiei de securitate din zona si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei în regat. Cetatenilor romani care se afla în aceasta tara li se recomanda sa urmareasca în mod constant evolutia starii de securitate, sa respecte atentionarile si instructiunile autoritatilor locale si sa pastreze un contact regulat cu Ambasada Romaniei.

Pentru eventuale solicitari de asistenta consulara, cea mai apropiata misiune diplomatica romana este Ambasada Romaniei din Riad. Rugam persoanele interesate sa aiba totusi în vedere posibilitatile limitate de interventie consulara ale ambasadei în zonele îndepartate de capitala.

Cetatenilor romani care calatoresc în Arabia Saudita li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile saudite si sa acceseze periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Arabia Saudita este o tara relativ sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zonele aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii). Se recomanda evitarea zonelor în care nu sunt prezente fortele de ordine si, în general, a locurilor aglomerate.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului si ale fortelor de ordine.

Se recomanda, în general, tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Arabia Saudita, sa respecte obiceiurile si traditiile localnicilor si sa manifeste întelegere si acceptare fata de acestea. Femeile nu pot circula neînsotite si nu pot conduce autovehicule. Fotografierea cladirilor guvernamentale, a facilitatilor militare si a palatelor regale este interzisa. Desi nu este interzisa prin lege, exista înca o anumita sensibilitate în ceea ce fotografierea locurilor publice, îndeosebi în locurile unde sunt prezente femei si copii.

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc este obligatorie sesizarea scrisa a celui mai apropiat birou local al politiei si sesizarea Ambasadei Romaniei din Riad.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor saudite, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 955 politie
    * 997 salvare
    * 998 pompieri
    * 999 circulatie

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie în Arabia Saudita. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în aceasta tara sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii, care sa acopere si cheltuielile de evacuare sau repatriere în caz de accident grav sau deces. Nu suntnecesare vaccinuri speciale pentru cetatenii romani, dar trebuie manifestata atentie în special în zona Jizan (în partea de sud-vest a tarii), unde au fost înregistrate cazuri de Febra a Vaii Rift. Persoanele care doresc sa calatoreasca în aceasta zona trebuie sa consulte un medic înainte de efectuarea deplasarii.


Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este similar celui european. Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumului si functioneaza regula prioritatii de stanga. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna, existand autostrazi si drumuri nationale moderne, cu patru benzi de circulatie, foarte bine întretinute. Limitele de viteza sunt 120 Km/h pentru autostrazi si 70 Km/h în localitati.Parcarea se face în locurile special amenajate. Este obligatorie folosirea centurii de siguranta. Se recomanda o atentie sporita pe durata conducerii autovehiculelor în regat, în conditiile existentei unui nivel ridicat al numarului de accidente si al pedepselor prevazute de legea locala (în anumite cazuri se poate aplica pedeapsa capitala).


Permisul de conducere

Este obligatorie obtinerea permisului local de conducere.


Utilizarea cartilor de credit sau alte sisteme de plata


Sunt acceptate toate tipurile de carti de credit si transferuri bancare.


Reglementari vamale


Nu exista sume limita de bani admise la introducerea-scoaterea din Arabia Saudita. Este interzis importul în Arabia Saudita de carne si produse din carne de porc, droguri, alcool sub orice forma, materiale explozibile si munitie. Conform Legii Sharia, (de la caz la caz) se poate aplica pedeapsa capitala pentru introducerea sau consumul de bauturi alcoolice si droguri.
 
Sursa: Mae.ro
Actualizat: 3 februarie 2009

Info Arabia Saudita
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.