Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Hanoi

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Vietnam

Conditii de intrare si regimul de sedere

Turistii care calatoresc in Vietnam trebuie sa obtina viza de intrare de la una din ambasadele R.S. Vietnam in strainatate. Intrarea in Vietnam poate fi refuzata daca valabilitatea pasaportului este mai mica de sase luni. La intrarea in Vietnam, se completeaza o declaratie, care trebuie pastrata si prezentata autoritatilor la iesirea din tara.

In cazul pierderii pasaportului sau a depasirii dreptului de sedere, este necesara obtinerea unei noi vize, fapt care necesita o perioada de pana la cinci zile.

Pentru verificarea conditiilor specifice de intrare prevazute de legislatia nationala vietnameza, modificari ce pot interveni, cuantumul minim al sumelor ce trebuie detinute pe categorii de vize, regimul asigurarilor medicale si alte detalii necesare obtinerii diferitelor categorii de vize, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile vietnameze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al R.S. Vietnam  www.mofa.gov.vn 
  • Ambasada R.S. Vietnam la Bucuresti

Amenintari teroriste

In Vietnam functioneaza un sistem politic alcatuit dintr-un singur partid, care manifesta reticenta fata de dizidenti. Conflictele interne sunt rare, existand totusi cateva incidente intre politisti si protestanti in regiunile din centrul tarii, uneori fiind inregistrate si decese.

Guvernul vietnamez aplica o politica de maxima vigilenta si intransigenta fata de fenomenul terorist. Chiar daca in Vietnam nu s-au inregistrat atentate cu bombe sau executii aleatorii, fenomenul terorist s-a manifestat la nivelul intregii zone, si poate fi indreptat asupra civililor, inclusiv turisti straini. Exemplificam atacurile teroriste din Indonezia, la Bali (octombrie 2002 si octombrie 2005), Jakarta (august 2003 si septembrie 2004), Bangkok (decembrie 2006).

Siguranta si criminalitate

Aproximativ 4 milioane de turisti viziteaza Vietnamul, cele mai multe calatorii fiind fara incidente.

Cele mai frecvente infractiuni la care cad victime turistii sunt furtul de pasapoarte, de portofele si genti, accesorii electronice sau obiecte din masini, majoritatea fiind inregistrate in Ho Chi Minh, Hanoi si centrul tarii, in orasele Hue si Danang. Cateva atacuri asupra turistilor au fost inregistrate in insula Cat Ba (in apropiere de Ha Long Bay) sau statiunea Nha Trang, situata in centrul Vietnamului. Cazurile de crima in care victimele sunt turistii sunt extrem de rare.

Este recomandat ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei, pentru a preveni posibile incidente in care bande de hoti jefuiesc actionand de pe motorete. In masura posibilitatii, este bine ca pasaportul si alte valori sa fie lasate in seifurile de la hoteluri, pastrand numai o copie a acestuia.

In cazul calatoriilor cu autobuzul sau trenul este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei precum si vigilenta vizand posibilele furturi marunte.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a autoritatilor romane.

Nu este indicata plimbarea in locuri situate la periferie. Dupa lasarea intunericului este indicata folosirea taxiurilor, pentru a se evita riscurile jafurilor de catre conducatorii de motorete sau “cyclo” (ricsa), unul din mijloacele de transport pentru turisti. Trebuie folosite taxiurile inregistrate si nu serviciile oferite de persoanele particulare.

Calatorii in interiorul tarii

In Vietnam exista multe mine sau grenade folosite in timpul razboaielor, neexplodate, in special de-a lungul granitei cu Laos. Inainte de a calatori in aceste regiuni, este indicata solicitarea de informatii suplimentare de la agentia de turism.

Trebuie evitata acceptarea de bauturi alcoolice sau racoritoare oferite de necunoscuti, in special in baruri.

Siguranta maritima: au fost inregistrate cazuri de atacuri asupra vapoarelor si vaselor de agrement aflate in apele vietnameze. Marinarii sunt sfatuiti sa manifeste vigilenta deosebita si sa raporteze cazurile autoritatilor.

Siguranta feroviara: calatoria cu trenul este considerata destul de sigura, fiind inregistrat un singur accident de tren, in anul 2004.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelat numarul de urgenta al politiei: 113.

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Legea locala

Trebuie evitata orice implicare in privinta drogurilor. Traficul sau detinerea de droguri poate duce la pedepse de lunga durata de inchisoare, sau chiar pedeapsa cu moartea. Aceleasi pedepse se aplica si pentru alte infractiuni, precum hartuirea sexuala, viol sau frauda fiscala. Sistemul legal nu este foarte bine dezvoltat, iar conditiile de viata din inchisori sunt foarte precare.

Strainilor nu le este permis sa invite in camerele de hotel persoane vietnameze.

Fotografierea de / langa amplasamente militare este strict interzisa.

Dezastre naturale

La sfarsitul anului 2006, taifunurile au afectat ariile de coasta din Vietnam, in special statiunile Ha Long si Hue / Hoi An, puncte turistice importante. In decembrie 2006, furtuna tropicala Durian a lovit Vietnamul in provincia sudica Ba Ria Vung Tau. Sezonul taifunurilor este in perioada iunie - decembrie, fiind afectate in special regiunile nordice si cele centrale.

Cateva zone provinciale sunt afectate adesea de inundatii, in special in perioada prezentei musonilor (iunie - octombrie). Dintre provinciile cu risc, cele mai multe sunt situate in zona de granita cu Laos.

Sistemul medical

Se recomanda incheierea unei asigurari de medicale inainte de inceperea calatoriei, cu verificarea clauzelor stipulate in polita de asigurare. Este indicat ca aceasta sa fie cat mai complexa, pentru a acoperi toate riscurile care ar putea sa apara pe durata calatoriei. Nu exista obligativitatea vaccinarii la intrarea in Vietnam pentru nici un fel de boala. Turistilor care vin in aceasta tara li se recomanda totusi sa consulte un medic inainte de a calatori, in legatura cu posibila imunizare impotriva unor boli tropicale. In cazul cand au nevoie de asistenta medicala sau stomatologica in conditii de urgenta, turistii romani sunt sfatuiti sa se adreseze in primul rand receptiei hotelului unde sunt cazati, care poate contacta serviciul de ambulanta sau ii poate dirija spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.

Cazurile de febra hemoragica s-au dublat in anul 2006 in sudul Vietnamului. Intrucat nu exista vaccin impotriva bolii, trebuie evitate intepaturile tantarilor. Fenomenul se manifesta in special in Delta Fluviului Mekong.

Malaria si febra japoneza sunt prezente in multe zone din Vietnam. Ambele maladii sunt transmise de tantari.

In Delta Mekong, febra tifoida poate fi considerata, de asemenea, o problema in atentie.

Incepand din anul 2004, numarul cazurilor de meningita a crescut, iar din anul 2006, cel al rubeolei.

Gripa aviara: R.S. Vietnam este una din tarile care a fost afectata grav de gripa aviara, fiind inregistrate pana in prezent 93 de cazuri, intre care  43 de decese. Riscurile de transmitere a virusului de la pasari la oameni este relativ mic, daca sunt respectate conditiile elementare de igiena si protectie. Nu trebuie consumate preparate cu carne de pasare sau produse avicole fara a fi bine tratate termic!

Conditii privind traficul auto

Standardele drumurilor si infrastructura sunt destul de slab dezvoltate, inclusiv pentru transportul public. Cumulate cu indiscipline in trafic, acestea cauzeaza multe accidente soldate cu raniri. Pietonii trebuie sa acorde o atentie sporita traversarii drumului. Taxiurile sunt un mijloc de calatorie destul de sigur, dar se recomanda convenirea costului transportului cu soferul, inainte de imbarcare.

Permisul de conducere

Cetatenii straini trebuie sa detina permis de conducere eliberat de Autoritatea Drumurilor din Hanoi sau Departamentul Lucrarilor Publice si Transportului, in Ho Chi Minh. Legea vietnameza impune folosirea caschetelor de protectie la deplasarea cu motorete pe drumurile importante. Este indicata purtarea acestora la toate deplasarile.

Reglementari vamale

Introducerea in Vietnam a drogurilor de orice natura este interzisa. Consumarea, posesia si vanzarea de droguri este aspru pedepsita de legea vietnameza. Sumele care depasesc limita a 5.000 USD trebuie declarate la intrarea in Vietnam.

Regimul medicamentelor

Nu sunt restrictii in privinta detinerii si transportului medicamentelor prescrise de medic, pentru folosinta personala si in cantitati care sa acopere perioada de sejur a turistului, cu exceptia celor psihotrope pentru care sunt impuse restrictii.

Utilizarea cartilor de credit

Cartile de credit au inceput sa fie din ce in ce mai mult acceptate, dar in cea mai mare parte in orase. Cetatenii straini pot schimba in valuta din moneda locala VND, dar numai in limita sumei de 500 USD.

Regimul animalelor de companie

Datorita numeroaselor modificari care pot avea loc in procesul privind regimul intrarii / iesirii animalelor de companie, ca urmare a problemelor pe care Vietnamul le-a avut cu gripa aviara, precum si neacceptarea acestora in unele hoteluri, se recomanda turistilor romani sa nu vina in Vietnam cu animale de companie.

Alte informatii generale

Oferirea de asistenta consulara in afara Hanoiului se face cu dificultate, avand in vedere distantele mari intre localitati si infrastructura precara a drumurilor. La cazarea in hotel se retine pasaportul, in vederea notificarii la politie. Este recomandata detinerea unei copii a acestuia, cu datele personale. Daca se are in vedere prezenta in Vietnam pentru o perioada mai mare de 30 de zile, este bine sa fie  notificata Ambasada Romaniei la Hanoi asupra acestui fapt.

Este recomandata detinerea unei sume de bani suficiente pentru intreaga perioada a calatoriei in Vietnam. Dolarii americani sunt preferati celorlalte valute. Se recomanda ca schimbul valutar sa fie efectuat numai la birouri autorizate.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Vietnam
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.