Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Podgorica

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Muntenegru

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de vize pentru intrarea in Muntenegru si au drept de sedere de maxim 90 zile

In conformitate cu prevederile Legii privind regimul strainilor, nerespectarea regimului sederii in Muntenegru se pedepseste cu inchisoare de la 5-30 zile.

Amenintari teroriste

Pe teritoriul Muntenegrului nu sunt semnalate activitati ale unor organizatii si grupuri teroriste care sa vizeze sistematic strainii aflati pe teritoriul acestei tari. Conditiile de securitate sunt bune, iar climatul general nu este afectat in niciun mod.

Siguranta si criminalitate

Numarul infractiunilor violente (crime, talharii, loviri) este redus, infractionalitatea fiind tinuta sub control de autoritati. Cazuri de acest gen in care sa fie implicati straini nu au fost semnalate decat foarte rar.

Numarul furturilor este, de asemenea relativ redus, insa este recomandabil sa se evite pe cat posibil locurile mai aglomerate sau plajele frecventate in mod intens de catre localnici.

Transport public

Muntenegru dispune de doua aeroporturi Podgorita si Tivat (acesta opereaza numai in sezonul estival). Prin aeroportul Podgorita si cel de la Tivat, pe timpul verii, sunt legaturi directe cu principalele capitale europene si 2-3 curse zilnice la Belgrad. Alte destinatii curente: Viena, Milano, Paris, Frankfurt, Budapesta, Praga, Paris, Bruxelles, Londra.

Pe calea ferata exista o singura ruta Belgrad-Bijelo Polje-Podgorita-Bar, care asigura legatura cu Serbia fara a avea alte ramificatii interne.

Din portul muntenegrean Bar pleaca curse de ferry-boat pe trei directii Bar-Bari (Italia)-Bar; Bar-Ancona (Italia)-Bar si Bar-Duress (Albania)-Bar.

Sistemul medical

Sistemul medical are doua componete: de stat si privat. In sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost, la tarifele practicate curent. Pentru asistenta medicala de urgenta, gratuit, este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate din tara inainte de efectuarea calatoriei.

Fiind situata intr-o zona geografica apropiata tarii noastre, pentru Muntenegru nu sunt necesare vaccinari speciale.

Conditii pentru transportul auto 

Muntenegru nu dispune de autostrazi insa are o retea rutiera care satisface in mare parte cerintele sale de transport mai putin in sezonul estival cand rutele spre litoral sunt foarte aglomerate. In transportul rutier trebuie avut in vedere faptul ca soselele sunt specifice zonelor montane ceea ce impune o continua adaptare a vitezei in raport cu starea drumului si trafic. Drumul de coasta, la Marea Adriatica este foarte aglomerat in sezon.

Starea generala a drumurilor este buna. Pentru rutele secundare trebuie obtinute din timp date suplimentare deoarece reteaua drumurilor locale este in buna parte ingusta, la dimensiunile unei singure benzi de circulatie, fara parapeti de protectie ceea ce poate pune probleme reale unor conducatori cu experienta redusa.

Circulatia este normala, pe partea dreapta, viteza legala in localitati fiind de 60km/h si in afara de 80 km/h. In trafic se circula cu luminile aprinse, se aplica prioritatea de dreapta la intersectii, iar in giratorii prioritate de stanga. Purtarea centurii de siguranta este obligatorie, iar convorbirile telefonice la volan interzise. Amenzile pentru abateri de la normele de circulatie se incadreaza intre 20-50 euro.

Permisul de conducere

Premisul de conducere romanesc este recunoscut.

Informatii privind cazurile de accidente de circulatie

Accidentele de orice fel trebuie anuntate la politie, iar agentii de circulatie care intocmesc documentele de constatare le supun spre solutionare unei instante de judecata-singura in masura sa ia decizii. Numai in baza deciziei unei instante se elibereaza ulterior, de catre politie dovada pentru reparatii.

Reglementari vamale

Pentru evitarea oricaror complicatii vamale este recomandabil sa nu se circule cu sume cash importante. Nu este obligatoriu declararea sumelor mai mici de 5000 euro, sau echivalentul in alte valute. Sumele de bani trebuie declarate in scris, in declaratia vamala ceruta de lucratorii vamali. Ca si regula general valabila, este interzisa introducerea in Muntenegru de droguri, alte tipuri de substante similare, armament, munitie, exploziv, substante toxice sau radioactive. Este interzisa de asemenea introducerea de bunuri de acelasi fel in cantitati insemnate, in vederea comercializarii (indeosebi tigari, bauturi alcoolice, etc.)

Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse in tara numai pentru necesitati personale, in baza retetelor, fiselor de externare din spital sau alte documente in care este inscris diagnosticul, in original, in care se fac prescrierile de tratament.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse in Muntenegru in baza unor dovezi privind starea de sanatate a animalelor si situatia vaccinarilor eliberate in tara de domiciliu.

Utilizarea cartilor de credit

In Muntenegru exista un sistem bancar destul de dezvoltat. Se accepta plata cu cartile de credit la marile magazine, restaurante si statii de benzina.

 

Sursa: www.mae.ro 

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

 

Info Muntenegru
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.