Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Noua Zeelanda

Conditii de intrare si regim de sedere 

Incepand cu 30 iulie 2007, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Noua Zeelanda vor fi exceptati de la obligativitatea obtinerii vizei de intrare pentru sederi de maximum 90 zile in decurs de 6 luni de la data primei intrari.

Se solicita la intrarea in Noua Zeelanda: bilete de calatorie dus-intors sau dovada existentei aranjamentelor de calatorie de plecare din Noua Zeelanda, respectiv dovada mijloacelor banesti necesare intretinerii pe durata sederii in Noua Zeelanda (daca persoana are deja platita cazarea, suma minima de bani este de 400 $ neo-zeelandezi/persoana/luna iar daca persoana nu are asigurata cazarea, suma minima este de 1000 $ neo-zeelandezi/persoana/luna).

Pentru verificarea conditiilor de obtinere a vizelor de intrare in Noua Zeelanda pana la data de 30 iulie a.c., cand masura va deveni operationala, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile neo-zeelandeze:

Amenintari teroriste 

Riscul amenintarilor teroriste in Noua Zeelanda este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume. Recomandam cetatenilor romani care calatoresc in Noua Zeelanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile neo-zeelandeze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate  

Noua Zeelanda este considerata o tara sigura, inclusiv la nivelul infractiunilor de genul furturi, inselaciuni, trafic de valuta etc. Cu toate acestea, recomandam cetatenilor romani sa adopte o atitudine precauta si sa manifeste atentie in ceea ce priveste pastrarea si depozitarea banilor, obiectelor de valoare, altor documente proprii (pasaport, bilete de avion etc). Recomandam cetatenilor romani sa se asigure ca documentele proprii, banii si obiectele de valoare sunt pastrate in loc sigur.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei la Canberra (nu exista o misiune diplomatica de cariera a Romaniei cu sediul in Noua Zeelanda).

In cazul unor incidente grave, care necesita interventia imediata a Politiei, Salvarii sau Pompierilor, trebuie apelat numarul de telefon de urgenta 111. Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei la Canberra (misiunea diplomatica acreditata pentru Noua Zeelanda), care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical 

Cetatenii romani nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita in Noua Zeelanda. Costurile pentru asistenta medicala sunt foarte mari, motiv pentru care recomandam cetatenilor romani sa incheie asigurari medicale de calatorie la plecarea din Romania. Recomandam, de asemenea, cetatenilor romani sa solicite de la agentia cu care au incheiat contractul de asigurare in Romania coordonatele unitatilor medicale (publice sau private) din Noua Zeelanda care le vor accepta asigurarea. Cetatenii romani pot incheia asigurari medicale si pe durata sederii in Noua Zeelanda. In cazul in care cetatenii romani doresc sa practice sporturi periculoase (bungee jumping, scufundari, alpinism etc.) le recomandam sa verifice ca asigurarea lor medicala acopera acest gen de activitati.  Nu exista reglementari speciale legate de efectuarea unor vaccinuri inainte de intrarea pe teritoriul Noii Zeelande.

Conditii privind traficul auto 

Circulatia auto se desfasoara pe partea stanga a drumului. Starea drumurilor este in general foarte buna. Regulile de circulatie sunt determinate de sistemul de circulatie pe partea stanga. In intersectiile cu sens giratoriu, prioritate are automobilul aflat deja in intersectie. Limitele de viteza admise: 50 km/ora in localitati; 100 km/ora in afara localitatilor. Purtarea centurii de siguranta este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale masinii. Pentru copii exista sisteme speciale de centuri de siguranta, in functie de varsta acestora.

Permisul de conducere 

Cetatenii romani pot circula in Noua Zeelanda cu permisul de conducere romanesc valabil pentru o perioada de 12 luni de la sosirea in acest stat. Persoanele care doresc sa conduca si dupa trecerea acestui interval de timp vor trebui sa obtina permisul neo-zeelandez de conducere. Pentru aceasta vor sustine examen teoretic si proba practica. Constituie infractiuni: conducerea sub influenta bauturilor alcoolice; depasirea vitezei atunci cand aceasta pune in pericol viata altor persoane; conducerea fara permis etc.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie  

Numarul de telefon pentru urgente medicale, accidente grave, incendii etc. este 111. Acest numar este gratuit si este valabil pentru tot teritoriul Noii Zeelande.

Utilizarea cartilor de credit 

Sistemul de plata prin carte de credit (Visa, Mastercard, American Express) este larg utilizat in Noua Zeelanda. Alte sisteme de plata utilizate: transferul bancar, plata prin cec sau ordin de plata.

Reglementari vamale 

Noua Zeelanda aplica reglementari vamale stricte. Prin politica de carantina, autoritatile interzic sau supun unor conditii speciale introducerea in Noua Zeelanda a unor produse animale si vegetale (produse din lemn, oua, produse din carne, produse lactate, fructe, conuri, plante uscate, seminte, bulbi, scoici, pene etc.). In situatia in care exista dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs in Noua Zeelanda, acesta va trebui declarat la vama sau aruncat in cosurile special amenajate in acest sens, existente in aeroporturi. Informatii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/quarantine (Ministry of Agriculture and Forestry).

In contextul legislatiei vamale si al reglementarilor de carantina stabilite de Noua Zeelanda, toate persoanele, inclusiv cele cu statut diplomatic precum si membrii delegatiilor straine care calatoresc in aceasta tara, au obligatia sa declare, functionarilor vamali de la punctul de frontiera, la sosire, produsele alimentare (vegetale sau animale) si alte produse prohibite pe care le au posesie.

Aceasta prevedere legala este o obligatie stricta si incalcarea ei este considerata infractiune chiar si in cazul in care este comisa neintentionat sau datorita uitarii efectuarii declaratiei, pentru care nu exista cale de aparare.

Vor fi aplicate amenzi substantiale celor care incalca aceasta regula, acestea urmand a fi achitate pe loc.

Regimul medicamentelor 

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea in Noua Zeelanda. Se recomanda ca acestea sa fie insotite de prescriptie medicala in care sa se specifice starea medicala a persoanei si medicatia recomandata.

Regimul animalelor de companie  

Animalele de companie nu pot fi introduse in Noua Zeelanda fara indeplinirea unor conditii specifice, stabilite de serviciul neo-zeelandez de carantina (tel. 006492 568 547). Informatii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/quarantine/live-animals/index.htm (Ministry of Agriculture and Forestry).

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Noua Zeelanda
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.