Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Erevan

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Armenia

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani detinatori de pasapoarte simple au nevoie de vize pentru a putea intra în Armenia. Vizele se obtin, de regula, de la orice oficiu consular armean din strainatate. În Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Republicii Armenia din Bucuresti. Viza cu o singura intrare poate fi acordata si la frontiera, la momentul intrarii în Armenia, contra sumei de 30 USD. Frontierele deschise traficului international de persoane si marfuri sunt: aeroportul international Zavrnots-Erevan; puncte terestre, cu Georgia: Sadkhlo/Tashir - Safarlo/Bolnisi/Ninotsminda, cu Iranul: Meghri. Frontierele terestre cu Turcia nu sunt deschise traficului, din cauza inexistentei relatiilor diplomatice între cele doua state.

Scopurile cele mai frecvente pentru care sunt acordate vizele sunt urmatoarele: interes de serviciu, afaceri, turism, vizita, studii, angajare în munca, tranzit. Durata de sedere permisa de viza este de 21 de zile; pentru o sedere mai mare de 21 de zile, dar care sa nu depaseasca 90 de zile, este necesara o invitatie oficiala de la o institutie autorizata din Armenia. Pentru o durata de sedere mai mare de trei luni este nevoie de obtinerea unui permis de sedere temporara, emis de Ministerul armean al Afacerilor Externe (Biroul vize si pasapoarte, Tel: 00374-1-521-416; 00374-1-536-942).

Intrarea ilegala este pedepsita cu închisoare; sederea peste durata permisa se sanctioneaza cu plata a 3 USD pentru fiecare zi în plus si interdictia de a intra în Armenia pentru diverse perioade, în functie de perioada sederii peste cea permisa prin viza.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere în Armenia, recomandam consultarea informatiilor oficiale prezentate de autoritatile armene:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia (www.armeniaforeignministry.com)


Amenintari teroriste

Armenia nu fost tinta unor atacuri teroriste directe, prezentand un risc scazut de producere a unor astfel de incidente. Cu toate acestea, însa cetatenii romani trebuie sa aiba în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Cetatenilor romani care calatoresc în Armenia li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile armene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care calatoresc în Armenia sa nu se deplaseze în regiunea de la frontiera cu Azerbaijan (zonele Tavush si Gegharkunic, în care au fost înregistrate schimburi sporadice de focuri, datorita disputei dintre cele doua state referitoare la provincia Nagorno Karabakh).

Demonstratiile si mitingurile politice, în special cele organizate de partidele de opozitie, ocazionale în Erevan, pot degenera în violente. Doua asemenea incidente au fost înregistrate în anul 2005, fiind soldate inclusiv cu focuri de arma.

Totodata, cetatenii romani trebuie sa cunoasca faptul ca, din punct de vedere seismic, Armenia prezinta riscul unei activitati ridicate. În decembrie 1998, la Spitak, în nordul Armeniei, a fost înregistrat un cutremur deosebit de puternic, în urma caruia au decedat 25.000 de persoane.

Armenia poate fi considerata o tara relativ sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii). Se recomanda evitarea zonelor în care nu sunt prezente fortele de ordine si, în general, a locurilor aglomerate.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului si ale fortelor de ordine. Se recomanda folosirea traseelor turistice a caror securitate este asigurata suplimentar de politia turistica. Se recomanda, în general, tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Armenia, sa respecte obiceiurile si traditiile localnicilor si sa manifeste întelegere si acceptare fata de acestea.

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului sau a altor documente, este obligatorie sesizarea scrisa a biroului local al politiei si sesizarea Ambasadei Romaniei din Erevan. Se recomanda, în general, în cazul oricaror incidente, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de legile locale si de uzantele internationale.

Numerele de telefon care pot fi apelate în situatii de urgenta:

    * Politie - 102
    * Salvare - 103
    * Pompieri - 101
    * Avarii gaze - 104


Sistemul medical

Unitatile medicale din Armenia sunt, în general, slab dotate din punctul de vedere al aparaturii, personalului si al medicatiei, îndeosebi în afara marilor orase. Nu se recomanda efectuarea nici unei interventii, alta decat în caz de urgenta sau pentru probleme minore. În special pentru persoanele în varsta si cele care au probleme de sanatate, calatoria în Armenia poate prezenta un risc, datorita serviciilor medicale inadecvate.

Pentru cetatenii romani care se afla temporar în Armenia, în scop turistic, se recomanda cu insistenta procurarea unei asigurari medicale de calatorie valabila pe întreaga durata a sederii (care sa includa, în masura posibilului, clauze de evacuare de urgenta pe calea aerului în caz de îmbolnavire).

Unitati medicale care accepta asigurarile medicale de calatorie încheiate în alte tari: European Medical Center, "Medline" Medical Center. Exista totodata posibilitatea de încheiere a unor asigurari medicale în Armenia.

Nu sunt necesare si nici solicitate vaccinari speciale. Nu au fost înregistrate maladii endemice, existand însa o recrudescenta a cazurilor de tuberculoza. Gastroenteritele sunt foarte frecvente printre strainii aflati temporar în Armenia.

Ambasada poate sa acorde sprijin cetatenilor romani pentru identificarea unor unitati medicale corespunzatoare, contactarea membrilor de familie, etc.


Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este de tip european, circulatia desfasurandu-se pe partea dreapta a drumului si fiind caracterizat de reguli similare celor din Romania. Localnicii sunt recunoscuti pentru frecventele abateri de la codul rutier, circulatia autovehiculelor efectuandu-se adesea fara respectarea regulilor minime de trafic.

Starea drumurilor si a infrastructurii este, în general, buna. Reteaua de autostrazi este limitata, drumurile nationale sunt, în general, bune, strazile din orase sunt slab întretinute. Limitele de viteza: 40-60 km/h în localitati, 80-90 km/h în afara localitatilor. Transportul public (intra- si inter-urban) se afla într-o stare precara, inconfortabil, mini-autobuzele sunt considerate mai periculoase decat alte mijloace de transport. Nu se recomanda transportul pe timp de noapte si în sezonul rece (iarna), mai ales în zonele montane.


Permisul de conducere auto

Permisul romanesc de circulatie este recunoscut.


Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate cartile de credit recunoscute pe plan international într-un numar foarte limitat de magazine, hoteluri si restaurante din Erevan.


Reglementari vamale

Sumele în valuta nu sunt limitate la intrarea în Armenia. Obiectele interzise se refera la materialele pornografice, arme, alimente alterabile, obiecte de valoare istorica, culturala si arheologica, substante radioactive, echipamente de comunicatii.


Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru tratament si uz personal nu sunt limitate, totusi se recomanda intrarea cu cel mult 10 nume de medicamente si cate 3 pachete (cutii, flacoane) de fiecare fel.


Regimul animalelor de companie

Este permisa intrarea acestora în Armenia, conditia fiind ca acestea sa posede documente de însotire si sa fie vaccinate la zi.
 
Sursa: Mae.ro
Actualizat:3 februarie 2009

Info Armenia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.