Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Viena

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Austria

Conditii de intrare
 
Pentru a intra în Austria trebuie sa îndepliniti urmatoarele conditii, valabile pentru admisia în spatiul Schengen:

    * Sa detineti un pasaport / carte de identitate valabila. Valabilitatea pasaportului / cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data încheierii calatoriei.
    * Sa nu aveti interdictie de intrare în spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Pentru a calatori în Austria nu aveti nevoie de obtinerea unei vize. Perioada maxima de sedere pe teritoriul Austriei fara nicio conditionare sau formalitati, doar în baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil, este de pana la 3 luni.

Puteti ramane pentru o perioada mai mare de 3 luni pe teritoriul Austriei daca :

    * sunteti angajat sau desfasurati o activitate independenta;
    * aveti suficiente resurse financiare si asigurare medicala;
    * urmati cursurile unei Institutii de învatamant sau de instruire vocationala sau sunteti student . În acest caz aveti nevoie si de o asigurare medicala si trebuie sa fiti în masura sa dovediti ca dispuneti de mijloace de întretinere.

Pentru aceste situatii, aveti mai jos o lista de termeni utili legati de dreptul de sedere:

Anmeldebescheinigung – certificat de înregistrare; este un document de resedinta, obtinut de la autoritatile austriece locale necesar cetatenilor romani care au sosit în Austria dupa 01.01.2007 si doresc sa ramana pe teritoriul acestei tari mai mult de 3 luni.

Aufenthaltsbewilligung – permis de sedere în Austria; se acorda persoanelor care doresc sa stea în Austria pentru o perioada mai lunga de timp, în interes de serviciu sau la studii.

Ausländerbeschäftigungsgesetz – Legea austriaca care reglementeaza angajarea cetatenilor straini (altii decat cetateni ai Republicii Austria).

Meldezettel – documentul austriac care dovedeste resedinta în Austria. Este foarte important deoarece în baza lui se obtin alte acte sau documente de la autoritatile austriece, precum si de la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Viena.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile austriece:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Austriei (www.bmaa.gv.at)
    * Ambasada Austriei din Bucuresti (Telefon: 021-210-0271; Email: bukarest-ob@bmaa.gv.at)  


Amenintari teroriste

Austria nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.
Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, între care si cele din Austria, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.  

Siguranta si criminalitate

Austria este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. În zone aglomerate pot aparea infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).  

Va recomandam sa pastrati în locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit. Daca iesiti în oras, în special în zonele aglomerate, va sugeram sa va lasati la hotel documentele personale si sa aveti asupra dvs. numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Va recomandam sa va supravegheati bagajele în cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri. De asemenea, masinile personale trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Daca va aflati în Austria pentru schi, luati-va toate masurile necesare pentru evitarea accidentelor, în special a celor produse de avalanse. Informatii despre starea partiilor si sezonul avalanselor pot fi obtinute accesand pagina web: www.avalanches.org

În cazul unor incidente va recomandam sa contactati cel mai apropiat birou al politiei.

În situatia pierderii cartii de identitate/pasaportului romanesc, este necesar sa sesizati atat biroul local de politie (pentru eliberarea unei dovezi prind furtul/pierderea documentelor, necesara pentru obtinerea altor acte de identitate), cat si cel mai apropiat oficiu consular romanesc (care va poate elibera un titlu de calatorie pentru a va putea reîntoarce în tara).

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor austriece, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    *  122 – serviciul de urgente pompieri
    *  133 - serviciul de urgente politie
    *  144 - serviciul de urgente salvare
    *  112 – numarul general de urgenta (valabil în toate statele UE)

Daca va aflati în oricare din aceste situatii, adresati-va si celui mai apropiat oficiu consular, care va poate acorda asistenta consulara necesara, în conditiile prevazute de lege.

În eventualitatea decesului unui cetatean roman pe teritoriul austriac, indiferent de cauza, autoritatile locale vor elibera certificatul de deces si vor informa Ambasada Romaniei. Pentru o eventuala repatriere a corpului neînsufletit, se va apela la o firma specializata autohtona sau din Romania. Aceasta se va ocupa de toate formalitatile, inclusiv de documentele de transport necesare. Nu este nevoie de vreo aprobare din partea Ambasadei Romaniei la Viena. În cazul în care rudele decedatului nu dispun de suma de bani necesara repatrierii, autoritatile locale unde s-a produs decesul vor face înhumarea/incinerarea din oficiu.


Transportul public

Reteaua de transport public în Austria este foarte bine organizata.

Biletele pentru trenuri pot fi achizitionate de la statiile de bilete sau automate instalate în incinta garilor. Pentru tramvaie sau autobuze, acestea pot fi achizitionate de la magazine specializate „Tabak” sau de la automate instalate în statiile de metrou sau în mijloacele de transport în comun.

Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie în Austria.

Pentru calatoriile de maxim trei luni în Austria, în caz de urgenta medicala puteti beneficia de servicii medicale în virtutea asigurarii medicale din Romania. În acest sens, aveti nevoie de Cardul european de sanatate, pe care îl puteti ridica de la casele judetene de asigurari de sanatate. Astfel, va puteti adresa unei unitati medicale din serviciul public, unde puteti beneficia, gratuit sau cu plata partiala, de serviciile medicale de urgenta necesare, astfel încat sa nu fiti nevoit sa va întrerupeti sederea.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de Cardul European de Asigurare de Sanatate, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Pentru siguranta dvs., va recomandam însa ca, înainte de a parasi Romania, sa încheiati o polita de asigurare privata care sa acopere si alte servicii medicale neincluse in lista de gratuitati oferita de statul austriac.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are înscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde în regim de permanenta. În caz de nevoie, apelati numarul de telefon înscris pe polita si urmati toate îndrumarile ce va sunt adresate.

Pastrati documentele de plata pana la înapoierea în tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.


Conditii privind traficul auto

În Austria, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Accesul pe autostrazi se face în baza unor vignete (Autobahn Vignette), care se procura contra cost de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinarii sau de la magazinele de difuzare a presei. Vigneta se lipeste în mod obligatoriu pe parbrizul masinii. Daca nu respectati aceasta obligatie, riscati o amenda de 120 euro. În prezent, sunt practicate urmatoarele tarife : pentru 10 zile – 10 euro, pentru 2 luni – 22 euro, pentru un an – 73 euro. Controlul este asigurat de o structura specializata cunoscuta sub denumirea ASFINAG.

În Austria centura de siguranta (inclusiv locurile din spate) si farurile aprinse, în timpul deplasarii, sunt obligatorii. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. În perioada 1 noiembrie – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele sa fie dotate cu cauciucuri de iarna.

Folosirea aparatelor antiradar este interzisa în Austria, cu exceptia acelor cazuri în care se solicita si obtine aprobare în acest sens de la Autoritatea de Telecomunicatii din cadrul Ministerului federal al transporturilor, Inovatiilor si Tehnologiei. (NOTa: Conform Legii federale a telecomunicatiilor, aparatele de  radar si antiradar intra în categoria aparatelor de telecomunicatii.)

Folosirea acestor dispozitive de detectare a aparatelor radar constituie contraventie, iar sanctiunea prevazuta consta în amenda (pana la 4 000 euro) si confiscarea aparatului. De asemenea, exista posibilitatea retinerii temporare a autoturismului.

Viteza de circulatie pe drumurile publice este marcata, de regula, prin indicatoare. În lipsa acestora functioneaza urmatoarele reglementari generale: 50 km/h în localitati, 100 km/h pe soselele rapide si pe drumurile nationale, 130 km/h pe autostrazi. Exista si portiuni cu restrictii, marcate corespunzator.

Amenzile care se percep în prezent pentru depasiri de viteza variaza, iar cuantumul acestora poate fi modificat în functie de tipul de drum pe care s-a comis abaterea si de al elementelor constatate de agentul de politie.

Sunteti obligat sa platiti amenda pe loc, în caz contrar putandu-va fi confiscate placutele de înmatriculare pana la achitarea acesteia. Exista posibilitatea ca amenzile sa fie platite si prin sistemul “Carte de credit“ (Bankomat). În acest sens, echipajele de politie au fost dotate cu aparatura corespunzatoare. În cazul în care va este aplicata o amenda, va recomandam sa solicitati sa va fie eliberata o chitanta pentru suma platita.

În Austria toate spatiile de parcare sunt amenajate si marcate corespunzator. Majoritatea sunt cu plata, iar acest lucru este afisat la loc vizibil. În centrul Vienei, parcarea se face numai cu plata. Autobuzele pot fi parcate numai în locuri special amenajate, cu marcaje corespunzatoare.

Pentru parcarile cu plata se utilizeaza vignete speciale (Parkpickerl), procurate de la primarii si folosite doar de catre persoanele domiciliate in Viena, sau imprimate speciale (Parkschein), care pot fi cumparate de la reteaua de magazine Trafik. Exista astfel de tichete de parcare pentru 10 minute (gratuite), 30 minute (0,90 Euro), 60 minute (1,20 Euro) sau 90 minute (1,60 Euro). Parkschein-urile se completeaza astfel: se marcheaza anul, luna, ziua, ora si minutul începerii parcarii (amanuntele indicate pe verso). Afisati pe bord, la loc vizibil, un set de Parkschein-uri, care sa însumeze durata dorita a parcarii. Nu este permisa folosirea Parkschein-urilor de 10 minute consecutiv. În cazul parcarii în locuri nepermise, masina poate fi ridicata de organele autorizate, aceasta abatere fiind sanctionata cu plata unei amenzi ridicate. De asemenea, trebuie achitate si cheltuielile de tractare si parcare a acesteia în locurile special amenajate.


Aspecte utile pentru conducatorii auto profesionisti


Pentru autoritatile austriece respectarea standardelor de siguranta în circulatie reprezinta o prioritate – va recomandam sa acordati o atentie sporita respectarii numarului de ore de odihna, functie de distanta pe care intentionati sa o parcurgeti.

De asemenea, pentru orice mijloc de transport de persoane (inclusiv de capacitate 7+1) sunteti obligat detineti licenta de transport persoane; absenta acesteia atrage amenzi importante. Pentru transportul de marfuri e obligatoriu sa detineti actele complete privind provenienta, caracteristicile si beneficiarul transportului.


Permisul de conducere

Odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, permisul de conducere romanesc (model nou) este recunoscut ca atare si este valabil în Austria pana la expirarea acestuia. Cetatenii romani care îsi stabilesc domiciliul în Austria pot sa solicite preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis austriac.


Informatii pentru cazurile de accidente de circulatie

 În ceea ce priveste calatoriile în Austria, ca si în cazul celorlalte tari UE, Cartea verde nu este obligatorie, dar serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international.

În caz de accident, la fata locului se prezinta politia sau jandarmeria de autostrada, care constata faptele si întocmeste un proces verbal. Va recomandam sa solicitati o copie a acestuia, mai ales daca sunteti partea vatamata.


Particularitati

- În situatia unui accident usor, veti completa, împreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip privind producerea accidentului, pus la dispozitie de societatile de asigurari. Se vor retine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

- Daca în urma accidentului sunt raniti, se anunta politia locala, dupa acordarea primului ajutor. Se va solicita sprijinul partenerului societatii romane de asigurari din Austria.

- În cazul unui accident soldat cu decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la întocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei, conform procedurii de mai sus.

Telefoane utile:

    * 133 - serviciul de urgente politie
    * 144 - serviciul de urgente salvare
    * 120 - serviciul de urgente trafic


Reglementari vamale

Regulamentul vamal austriac contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt:: tigari: 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apa de toaleta.

Mentionam ca este necesar a se tine cont de reglementarile speciale de trecere a frontierei in cazul calatoriei spre Austria pe cale aeriana. Informatii suplimentare in acest sens se pot obtine in aeroporturile din Romania.

De asemenea, tineti seama de reglementarile privind achizitionarea si introducerea marfurilor dintr-o tara în alta - un pret avantajos în Elvetia nu înseamna si scutirea de taxe vamale la intrarea pe teritoriul austriac


Regimul medicamentelor

Drogurile de orice tip si substantele dopante sunt interzise. Turistii pot avea asupra lor medicamente pentru uzul strict personal. Este bine sa aveti la dvs. reteta medicului curant pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale.

În Austria, antibioticele nu se elibereaza decat pe baza de reteta.


Regimul animalelor de companie

Începand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii sanitare:

    * identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele);
    * carnetul de sanatate veterinar la zi;
    * vaccinul antirabic în curs de valabilitate;
    * titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni înaintea exportului animalului.

Va recomandam sa consultati un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Informatii complete cu privire la prevederile europene în vigoare pentru calatoria cu animalele de companie puteti afla accesand:

1. site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro - Sfaturi de calatorie/Informatii generale/Biosecuritate);

2. site-ul Directiei Generale Sanatate si Consumatori a Comisiei Europene http://www.one-health.eu/ee/index.php/ro/page/introducerea_de_animale_de_companie/sunt_calator


Utilizarea cartilor de credit  


În Austria sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa.
 
 
Sanctiuni pentru sederea ilegala pe teritoriul austriac
      

Depasirea termenului legal de sedere (90 zile/semestru in cazul turistilor) poate atrage aplicarea unei interdictii, pe o perioada de timp stabilita de autoritatile austriece aplicabila in toate statele din spatiul Schengen;

Obtinerea unui loc de munca in Austria
      
Pentru a munci in Austria trebuie obtinuta in prealabil viza de lucru de la Ambasada Austriei in Romania, piesa esentiala fiind prezentarea unui contract de munca incheiat conform prevederilor legislatiei austriece. Pentru detalii puteti contacta Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, Str. Walter Maracineanu, nr. 1 - 3, et. 4, sector 1, Bucuresti - Telefon: + 40 21 315 88 44, Fax: + 40 21 312 46 68, E-mail: contact@omfm.ro si Ambasada Austriei la Bucuresti, Str. Dumbrava Rosie 7, 70254 Bucuresti - Telefon: + 40 21 210 39 33, Fax: + 40 21 210 18 82, E-mail: bukarest-ka@bmaa.gv.at;
 
Sursa: mae.ro

Actualizat: 3 februarie 2009

Info Austria
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.