Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Baku

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Azerbaidjan

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii romani care calatoresc în Azerbaidjan este necesara obtinerea vizei de intrare. Sunt exceptati posesorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu pentru o perioada de 3 luni. Exista posibilitatea obtinerii vizei la aeroportul din Baku. Solicitantul depune o cerere la biroul consular al serviciului de imigratii, însotita de invitatie si de o fotografie. Taxa este de 40 USD. Durata de sedere permisa de viza variaza de la o saptamana pana la un an. Scopurile pentru care sunt acordate vizele sunt, de regula: vizita, turism, afaceri, munca, studii, tranzit, transport. Informatii suplimentare privind conditiile de intrare si regimul de sedere pot fi obtinute de la Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucuresti (Str. Grigore Gafencu nr. 10, sector 1; Tel: 233-2484; Fax: 233-2465; www.azembassy.ro ).

Cetatenii romani au obligatia ca, în termen de 3 zile de la data intrarii pe teritoriul Republicii Azerbaidjan, sa se prezinte la oficiul local al politiei pentru a îsi înregistra sederea. Obligatia se considera respectata prin înregistrarea la un hotel. Aceasta obligatie se aplica indiferent de tipul calatoriei (cu sau fara viza).

Nerespectarea obligatiei de înregistrare, depasirea termenului de sedere, încalcarea scopului declarat al calatoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul national sunt considerate încalcari ale legislatiei privind regimul strainilor si se sanctioneaza cu amenda.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere în Azerbaidjan, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile azere:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan (www.mfa.gov.az )
    * Ambasada Republicii Azerbaidjan din Bucuresti (www.azembassy.ro )

Noi conditii de sedere pentru cei care intentioneaza sa munceasca în Azerbaidjan

Pentru cetatenii romani care intentioneaza sa se deplaseze în Azerbaidjan, în special în interes de munca, semnalam introducerea unor noi prevederi în privinta regimului cetatenilor straini rezidenti în aceasta tara.

Cele mai importante modificari din Legea imigratiei se refera la modalitatea de înregistrare a cetatenilor straini care îsi desfasoara activitatea în Azerbaidjan.

Precizam faptul ca este necesar de obtinut permisul de sedere temporara în aceasta tara.

Astfel, cei interesati trebuie sa se asigure ca sunt parcursi toti pasii prevazuti de lege:

    * În prima faza, angajatorul azer, care doreste sa importe forta de munca din strainatate, inclusiv din Romania, trebuie sa obtina aprobarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale din Azerbaidjan;
    * Fiecare angajat strain trebuie sa obtina de la Serviciul de Stat pentru Imigratie un permis de sedere temporara, care este valabil un an – permisul se poate prelungi de maximum patru ori;
    * Dupa obtinerea permisului, cetatenii straini trebuie sa se prezinte la Ministerul de Interne pentru a se înregistra în calitate de rezident.

Obtinerea permisului de sedere temporara este necesara si pentru persoanele casatorite cu cetateni azeri sau care traiesc în concubinaj, cei care au investitii în economia azera sau studenti.

Nerespectarea noilor prevederi legale poate fi sanctionata cu pedepse mergand pana la închisoare.

Cu acest prilej reamintim cetatenilor romani care se deplaseaza în strainatate faptul ca este necesar sa se informeze asupra legislatiei tarii de destinatie înainte de plecare si sa o respecte. Necunoasterea acesteia nu îi fereste sa fie trasi la raspundere de catre autoritatile statului respectiv.


Amenintari teroriste

Azerbaidjan nu fost tinta unor atacuri teroriste directe, prezentand un risc scazut de producere a unor incidente altele decat amenintarile teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat tinte civile.

Cetatenilor romani care calatoresc în Azerbaidjan li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile azere si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate

Recomandam evitarea deplasarilor în provincia Nagorno-Karabakh si în zona adiacenta militarizata, unde exista riscul prezentei unor dispozitive explozive amorsate si chiar riscul unor schimburi sporadice de focuri între gruparile azere si armene aflate în conflict.

Azerbaidjan este o tara relativ sigura din punctul vedere al sigurantei turistilor straini. Infractiuni de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot apare în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei. În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat:

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 102 – politia
    * 103 - salvarea
    * 101 - pompierii

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Desi nu este obligatorie, este recomandabil sa se încheie o polita de asigurare medicala si de calatorie. (Atentie: verificati cu societatea de asigurari din Romania daca aceasta este recunoscuta de unitatile medicale din Azerbaidjan si conditiile în care poate fi utilizata). Exista de asemenea posibilitatea încheierii unor asigurari medicale pe plan local. În principiu, serviciile medicale în Azerbaidjan sunt scumpe si unitatile medicale nu sunt dotate corespunzator.

Conditii privind traficul auto


Sistemul de circulatie auto este similar celui european. Starea generala a drumurilor si infrastructurii rutiere este buna. Conducerea sub influenta alcoolului este strict interzisa. Circulatia se desfasoara în general fara respectarea regulilor de circulatie.

Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie


Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicata trebuie sa acorde imediat primul ajutor victimei si sa anunte cel mai apropiat post de politie. Dupa întocmirea procesului verbal de constatare de catre politie se contacteaza firma de asigurare (medicala, CASCO si asigurarea obligatorie pentru soferi).

Utilizarea cartilor de credit

Nu este raspandit sistemul de plati efectuate prin carte de credit. Se recomanda prudenta în folosirea acestora si verificarea regulata a contului bancar pentru a putea face opozitie în caz de nevoie.

Reglementari vamale


La intrarea în Azerbaidjan posesorii de pasapoarte simple trebuie sa completeze o declaratie vamala tipizata, în care se indica suma în valuta, obiectele din aur, argint, arme, etc., care se stampileaza la trecerea prin punctul vamal. Atentie! Aceasta declaratie vamala trebuie pastrata si prezentata la iesirea din tara, cand se va completa o alta declaratie vamala.

La iesirea din Azerbaidjan catre tarile care fac parte din Uniunea Vamala (CSI) se poate scoate orice suma în numerar fara declarare si prezentare de adeverinte. Scoaterea valutei în terte tari - pana la 5000 USD - fara declarare, de la 5000 la 10.000 USD - trebuie declarata în scris, iar peste 10.000 USD sunt necesare documente care sa ateste cumpararea, scoaterea din cont, introducerea anterioara în Azerbaidjan.

Se permite tranzitarea, fara plata taxelor vamale, de catre persoane fizice, a marfurilor care nu au destinatie de productie sau scopuri comerciale, în valoare de pana la 1000 USD si 50 kg de persoana; în cazul valorii marfurilor de pana la 5000 USD si greutatii totale de pana la 250 kg se aplica o forma simplificata de declarare cu plata impozitelor si taxelor vamale aferente, iar ce depaseste limitele de mai sus - conform normelor general stabilite.

 

Sursa: mae.ro

Actualizat: 3 februarie 2009

Info Azerbaidjan
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.