Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Minsk

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Belarus

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii romani, posesori de pasapoarte simple, care doresc sa calatoreasca in Belarus, este necesara obtinerea vizei de intrare. Exceptie fac posesorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu. Termenul de sedere al cetateanului strain coincide cu termenul vizei acordate si nu poate sa depaseasca 90 de zile intr-un an, incepand din ziua intrarii pe teritoriul acestui stat. Daca cetateanul strain are intentia sa stea mai mult decat termenul indicat de viza, el este obligat sa indeplineasca formalitatile necesare pentru prelungirea dreptului de sedere temporara. Aceste formalitati se aproba de Autoritatea pentru Straini din cadrul Ministerului de Interne belarus (Tel: +375 17 231 3809). Pentru aceasta trebuie indeplinite anumite formalitati si achitata o taxa. Termenul in care sunt solutionate astfel de cereri este de 3-6 zile lucratoare. Daca este necesar, vizele de afaceri si cele pentru scopuri personale pot fi prelungite peste perioada maxima de 90 de zile.

Conditiile de intrare in Belarus sunt prevazute de legea privind regimul strainilor care a intrat in vigoare la data de 5 februarie 2006. Acestea sunt urmatoarele:

    * detinerea unui pasaport si a unei vize valabile de intrare in aceasta tara, care poate fi obtinuta numai la oficiile consulare ale Republicii Belarus din strainatate. Pe cale de exceptie, aceasta poate fi obtinuta pe teritoriul Republicii Belarus numai de la Oficiul consular din cadrul Aeroportului International Minsk-2;
    * detinerea de documente care atesta scopul declarat al calatoriei (invitatie, rezervare de servicii turistice, voucher, bilete de calatorie, asigurare medicala, carte verde etc.);
    * detinerea mijloacelor financiare necesare acoperirii cheltuielilor pe durata calatoriei (daca cetateanul strain sta mai mult de o luna, trebuie sa detina cel putin 25 unitati de baza/luna, daca sta mai putin de o luna trebuie sa detina cel putin 1 unitate de baza pentru fiecare zi de sedere, iar daca tranziteaza teritoriul Belarus trebuie sa detina cel putin 5 unitati de baza. O unitate de baza = 31.000 ruble belaruse = cca 15 USD).

Perioada maxima de sedere, in cazul vizei de tranzit, este de 48 ore din momentul intrarii, cu exceptia situatiilor neprevazute (calamitati naturale care perturbeaza circulatia pe drumurile publice a mijloacelor de transport, starea de sanatate, numai daca aceasta a fost constatata de un medic din R. Belarus, cand este nevoie de transbordarea dintr-un mijloc de transport in altul si cazul fortuit). Pentru obtinerea acestui tip de viza, in documentul de calatorie trebuie sa existe si o viza valabila a unui stat riveran, care sa justifice tranzitul. Cei care tranziteaza R. Belarus folosind mijloace auto sunt obligati sa foloseasca itinerariul prestabilit pe arterele de comunicatii internationale din aceasta tara, iar opririle pentru odihna se pot realiza numai pe cursul acestora.

Noua lege privind regimul strainilor introduce si institutia „Cartei de Migratie”. Aceasta este un document, care, cu cateva exceptii, trebuie completat de catre toti cetatenii straini la intrarea in R. Belarus, contine informatii despre acestia si este pus la dispozitie gratuit de catre autoritatile de frontiera. Carta de Migratie trebuie prezentata pentru inregistrare la organele Ministerului de Interne, pastrata pe toata perioada sederii si predata la iesirea din aceasta tara autoritatilor belaruse de frontiera. Pentru moment, prevederile referitoare la folosirea Cartei de Migratie nu se aplica, fiind supuse unui moratoriu pana la convenirea unui model comun de document cu Federatia Rusa.

Cetateanul strain este obligat ca in termen de 3 zile de la intrarea pe teritoriul Republicii Belarus, cu exceptia zilelor de odihna, a sarbatorilor legale si a zilelor declarate nelucratoare de catre presedintele Republicii Belarus, sa se inregistreze la autoritatile Ministerului de Interne. in situatia in care sederea depaseste 90 de zile, in pasaport va fi aplicata o stampila de catre autoritatile belaruse abilitate. Cetatenilor straini inregistrati la Ministerul de Interne li se vor elibera fise diplomatice, consulare sau de serviciu, exceptie facand invitatii sefilor si functionarilor reprezentantelor diplomatice straine. inregistrarea se face pentru termenul indicat in viza si in polita de asigurare.

Legislatia Republicii Belarus in materia strainilor este foarte stricta si prevede sanctiuni administrative sau penale, urmate de expulzarea din tara. Cetateanul strain poate fi expulzat si in cazul in care autoritatile belaruse apreciaza ca acesta pune in pericol siguranta nationala, ordinea de drept, bunele moravuri, sanatatea populatiei, drepturile si libertatile cetatenilor R. Belarus si ale cetatenilor altor state. Criticarea deschisa a realitatilor din R. Belarus sau participarea, chiar involuntara, la actiuni ale opozitiei a cetatenilor straini pot atrage, dupa caz, refuzul acordarii vizei sau al permisiunii de intrare, respectiv retinerea, sanctionarea administrativa sau penala si expulzarea. Expulzarea poate fi dusa la indeplinire prin plecarea benevola a strainului sau sub escorta.

Pentru verificarea conditiilor particulare de obtinere a vizelor si de intrare prevazute de legislatia nationala a Republicii Belarus, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile belaruse:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus (www.mfa.gov.by )
    * Ambasada Republicii Belarus din Bucuresti (sos. P. Kiseleff 55, Vila 6, sector 1;
      Telefon: 021-223 1776; 021-223-3510;
      Fax: 021-223-1763;
      E-mail: romania@belembassy.org 

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste in Belarus este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Cetatenilor romani care calatoresc in Belarus li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile belaruse si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate

Belarus este o tara relativ sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Cele mai des intalnite infractiuni savarsite asupra cetatenilor straini sunt furturile de bunuri personale, care constituie 49% din totalul infractiunilor, precum si furtul de autoturisme. in ultimii doi ani nici un cetatean roman aflat in aceasta tara nu a fost victima vreunei astfel de infractiuni.

In scopul preintampinarii unor situatii de acest gen, cetatenii straini trebuie sa respecte masurile corespunzatoare de asigurare a bunurilor personale si sa fie selectivi in realizarea de noi cunostinte cu cetatenii de pe acest spatiu. in cazul in care un cetatean strain este victima unei infractiuni, acesta este obligat sa informeze de urgenta autoritatile locale abilitate (Militia), precum si persoana (fizica sau juridica) care l-a invitat in Belarus.

In cazul pierderii pasaportului sau a altor documente personale strainul este obligat sa se adreseze in scris organelor Ministerului de Interne, la circumscriptia in raza careia au fost pierdute. in situatia in care acest loc nu poate fi stabilit, persoana se va adresa in scris organelor Ministerului de Interne, la circumscriptia in raza careia are rezidenta. in cazul in care documentele nu vor fi gasite, autoritatile vor elibera o adeverinta cetateanului strain, pe baza careia Ambasada Romaniei ii va putea intocmi actele necesare intoarcerii in tara. Pe aceste documente i se va aplica de catre autoritati viza de iesire. in ceea ce priveste posibilitatea interventiei ambasadei in cazuri de urgenta, aceasta se poate realiza prin intermediul Directiei Consulare a MAE al Republicii Belarus sau prin intermediul persoanei (fizice sau juridice) care i-a facut invitatia cetateanului strain.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei.

Conform legilor belaruse, cetatenilor straini si persoanelor fara cetatenie le este interzisa intrarea si sederea fara aprobare speciala din partea autoritatilor belaruse in urmatoarele locuri si obiective de pe teritoriul Belarus:

    * in zona de frontiera a R. Belarus (in punctele si fasia de frontiera)
    * zonele in care se executa operatiuni speciale antiteroriste,
    * obiectivele si unitatile militare care apartin Ministerului Apararii, Ministerului de Interne, Trupelor de Frontiera si Comitetului Securitatii de Stat,
    * zona in care a fost dispusa evacuarea sau izolarea populatiei.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * Militia: 02
    * Pompierii: 01
    * Salvarea: 03

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Polita de asigurare eliberata de companiile de asigurari straine trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa actioneze in decursul perioadei de sedere a strainului in Belarus, sa fie valabila pe teritoriul Belarus, suma asigurata trebuie sa fie mai mare de 5000 USD, sa cuprinda cazurile de asigurare prevazute de legislatia Belarus cu privire la asigurarea medicala obligatorie a cetatenilor straini. Polita de asigurare poate fi cumparata si pe teritoriul Belarus de la agentiile de asigurare existente in punctele de trecere a frontierei. Pentru a vizita aceasta tara nu trebuie facute vaccinuri speciale.

Cetatenii romani care viziteaza Belarus sunt sfatuiti sa evite zonele cu nivel ridicat de radiatii, care sunt situate in partea de sud-est a tarii.

Conditii privind traficul auto

Starea generala a drumurilor este buna, iar regulile de circulatie sunt similare cu regulile din Romania si din alte state europene. Limite de viteza sunt 60 km/ora in localitati; 90 km/ora in afara localitatilor (pentru autovehicule cu o greutate mai mica de 3,5 t); 70 km/ora pentru autovehicule cu o greutate mai mare de 3,5 t; 110 km/ora pe autostrazi (pentru autovehiculele cu o greutate mai mica de 3,5 t si 90 km/ora pe autostrazi (pentru autovehicule cu o greutate mai mare de 3,5 t).

In Belarus este obligatorie folosirea centurii de siguranta. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

La trecerea frontierei de stat a Republicii Belarus, autovehiculele inmatriculate in alte state trebuie notificate oficiilor locale ale Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor. Cuponul de evidenta eliberat de acestea trebuie pastrat si predat la parasirea teritoriului Belarus.

Permisul de conducere


Pe teritoriul Republicii Belarus sunt recunoscute permisele de conducere internationale.

La 1 ianuarie 2006 a intrat in vigoare noul cod rutier al Republicii Belarus. Acesta cuprinde prevederi referitoare la conditiile ce trebuie indeplinite de soferii mijloacelor de transport inmatriculate in alte state, dupa cum urmeaza:

Conducatorii mijloacelor de transport auto care nu sunt inmatriculate in Republica Belarus si se gasesc temporar (pana la trei luni) pe teritoriul acestei tari au obligatia de a avea asupra lor certificatul de inmatriculare al mijlocului de transport, cartea verde si permisul de conducere in conformitate cu Conventia privind circulatia rutiera, semnata la Viena la 8 noiembrie 1968, sau permis de conducere al statului de cetatenie insotit de traducerea legalizata oficial, in limba belarusa sau in limba rusa. Ei sunt obligati, de asemenea, sa poarte pe mijlocul de transport semnul distinctiv si numerele de inmatriculare ale statului in care este inmatriculat mijlocul de transport respectiv.

Transportul public


Transportul public detine o pondere mare, intrucat 75% dintre localnici folosesc mijloacele de transport in comun. Exista 732 de curse de autobuz regulate pentru transportul urban, 2585 de curse regulate pentru transportul interurban, si 500 de curse regulate destinate transportului international. in prezent, exista o singura cursa saptamanala pentru transportul feroviar de calatori, pe ruta Minsk-Bucuresti, iar in timpul sezonului estival sunt doua.

Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate principalele tipuri de carti de credit folosite in mod curent pe plan international, acolo unde sunt afisate insemnele cardurilor respective. Cartile de credit pot fi utilizate la orice bancomat (ATM) care va elibera bancnote nationale. Datorita retelei reduse de terminale (POS-uri), cartile de credit nu sunt frecvent utilizate in Belarus pentru efectuarea de plati.

Reglementari vamale

Cetatenii straini pot scoate din Belarus o suma in valuta de pana la 3.000$, fara a fi nevoie sa fie declarata. Sumele cuprinse intre 3.000$ si 10.000$ trebuie declarate la frontiera fara justificarea sursei de provenienta. Este interzisa scoaterea din tara a sumelor in valuta mai mari de 10.000$.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati; 1 litru bauturi alcoolice; parfumuri 50 g.

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat 3 februarie 2009

Info Belarus
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.