Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Washington DC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - SUA

Modificarea taxei (SEVIS) incepand cu data de 27 Octombrie, 2008

 

Taxele SEVIS pentru solicitantii vizelor temporare de tip F, M si J se vor majora incepand cu data de 27 Octombrie 2008.

Acesti bani vor fi folositi pentru imbunatatirea bazei de data numita SEVIS, si a procesului de verificare a scolilor si universitatilor.

Pentru solicitantii vizelor temporare (F si M) taxa se va majora de la USD $100 la USD $200 si taxa pentru solicitantii de viza J se va majora de la USD $100 la USD $180.

Pentru categoriile de solicitanti de viza temporara tipul Au Pairs, Camp Counselors, si pentru programul Summer Work and Travel tipul de viza tot J, taxa ramane aceeasi ca si pana acum de USD $35. De asemenea, solicitantii de viza temporara J sponsorizati de Guvernul SUA, raman in continuare scutiti de aceasta taxa. Solicitantii de viza temporara de tip F2, M2 sau J2 dependenti sunt de asemenea scutiti de taxa SEVIS.

Aplicantii de viza temporara de tip F, M si J care au platit taxa SEVIS pana in Octombrie 27, 2008, nu trebuie sa platesca diferenta , chiar daca nu au calatorit sau solicitat inca viza pana la data respectiva.

 

Sursa: www.usembassy.ro 

 

IMPORTANT: Incepand cu data de 26 noiembrie 2008, nici o viza de tip R1 nu mai poate fi eliberata unui solicitant care nu este beneficiarul unei petitii I-129 aprobate, petitie depusa de angajatorul solicitantului pentru R1. Noile reglementari publicate de Departamentul de Securitate Interna stipuleaza ca angajatorii trebuie sa depuna petitii I-129 pentru toti strainii care solicita statut R1. Petitiile depuse in nume propriu nu mai sunt acceptate.

Vize non-imigrare:

- Vize de vizitator/de turist
- Viza pentru afaceri
- Vize de tranzit
- Vize pentru studii
- Vize pentru schimburi culturale
- Vize de muncaVize imigrare:

- Rude de Gradul I

- Imigrantii sponsorizati de familie
- Imigranti in baza unui contract de munca
- Vize de logodna
- Recuperarea statutului de rezident
- Adoptii

 


Vize de vizitator / de turist

Viza pentru turism (tip B2) este disponibila pentru persoanele care doresc sa mearga temporar in Statele Unite ale Americii pentru petrecerea timpului liber. Aceasta poate include vizitarea familiei, a rudelor, a prietenilor sau a cunostintelor, sau pur si simplu vizitarea Statelor Unite. Politica guvernului SUA este de facilitare si promovare a calatoriilor internationale si a miscarii libere a oamenilor de toate nationalitatile catre Statele Unite. Ofiterii consulari se straduiesc sa proceseze in mod eficace solicitarile, si respectiv acordarea vizelor turistice atat timp cat acordarea vizei este conforma cu legile si regulamentele in vigoare. In majoritatea cazurilor, un solicitant care se califica pentru o viza de turist va primi tipul de viza combinat B1/B2 (de afaceri si de turism).

Cerinte:

Solicitantii de viza turistica trebuie sa dovedeasca faptul ca detin legaturi trainice cu o resedinta situata in alta tara decat SUA pe care nu intentioneaza sa o abandoneze si ca vor parasi Statele Unite la sfarsitul vizitei lor. Este imposibil sa specificam sub ce forma trebuie prezentate aceste dovezi, din moment ce circumstantele din jurul fiecarui solicitant variaza considerabil. Astfel, solicitantii de viza ar trebui sa ia in considerare ce documente sau informatii pot fi aduse pentru a demonstra situatia economica, personala si sociala pe care o au in Romania.

Acestia trebuie de asemenea sa demonstreze ca nu vor fi nevoiti sa lucreze sau sa recurga la fonduri publice pe perioada sederii in SUA. Dovezi utile in acest sens pot fi extrase de cont, adeverinte de lucru sau o invitatie de la un prieten sau ruda din Statele Unite. (Desi pot fi folositoare, nici unul dintre documentele enumerate nu sunt obligatorii in timpul interviului, dar nici prezentarea lor nu va garanta eliberarea vizei). La interviul pentru viza, ofiterii consulari vor incerca sa determine daca solicitantul detine fonduri adecvate pentru a evita munca ilegala pe perioada sederii in SUA, daca exista un plan credibil de sustinere financiara pentru sine pe perioada in care va fi in SUA, daca detine planuri de calatorie specifice si realiste, daca are legaturi puternice cu o alta tara si daca exista masuri credibile de intretinere a familiei ramasa in Romania.

Viza TIP B2 pentru tratament medical:

Nu exista o viza speciala pentru tratament medical. Toti cei care solicita viza in scop medical trebuie sa intruneasca aceleasi criterii mentionate anterior pentru viza turistica. Toti solicitantii trebuie sa dovedeasca intentia lor de a reveni in Romania la finalul tratamentului din SUA. In plus, solicitantul de viza B2 pentru tratament medical in SUA trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

* O scrisoare de la un doctor si/sau spital din Statele Unite care este dispus sa efectueze actul medical respectiv. Scrisoarea trebuie sa contina o estimare aproximativa a costului tratamentului si durata prevazuta a acestuia;
* Dovezi privind capacitatea solicitantului de viza sau a sponsorului acestuia de a-si asuma costurile medicale si cheltuielile asociate sau, in situatia in care tratamentul medical este gratuit, o scrisoare de la toti medicii sau spitalele din Statele Unite care asigura actul medical respectiv care sa ateste gratuitatea;
* O scrisoare de la un medic roman care sa descrie situatia medicala a solicitantului de viza si care sa explice necesitatea tratamentului in Statele Unite;
* Daca solicitantul este un copil institutionalizat, atunci tutorele legal al minorului (de obicei Comisia Locala pentru Protectia Copilului) trebuie sa autorizeze calatoria in SUA in scop medical. Un copil institutionalizat poate fi solicitat sa urmeze un control medical efectuat de catre un medic autorizat de catre Ambasada SUA.

In Statele Unite:

Cetatenii straini aflati in Statele Unite cu statut B-2 au dreptul de a vizita familia si prietenii si respectiv de a calatori pe intreg teritoriul SUA. Totusi, ca turisti, ei nu au dreptul sa se angajeze pantru a prcatica o meserie calificata sau necalificata. Aceasta inseamna ca nu pot efectua nici un fel de activitate pentru care un rezident american ar primi un salariu. Printre acestea se includ munca in constructii, ajutorul dat unui prieten sau ruda la locul acestuia de munca, sau chiar ingrijirea copilului unei rude. Un cetatean strain clasificat ca B-2 care se angajeaza intr-una dintre aceste activitati poate intampina dificultati pe viitor cand va incerca sa se califice din nou ca turist (sau pentru orice alt tip de viza). Ofiterii consulari se straduiesc sa proceseze in mod eficace solicitarile, si respectiv acordarea vizelor pentru afaceri atat timp cat acordarea vizei este conforma cu legile si regulamentele in vigoare. In majoritatea cazurilor, un solicitant care se califica pentru o viza de afaceri va primi tipul de viza combinat B1/B2 (de afaceri si de turism).

Viza pentru afaceri

Viza pentru afaceri (tip B1) este disponibila tuturor celor care doresc sa mearga temporar in Statele Unite pentru a se angaja in tranzactii de natura comerciala, pentru a negocia contracte, pentru a participa la rezolvarea unor dispute juridice, pentru a se consulta cu asociatii in afaceri, pentru a participa la conventii, conferinte sau seminarii de natura stiintifica, educationala, profesionala sau de afaceri etc. Politica guvernului SUA este de facilitare si promovare a calatoriilor internationale si a miscarii libere a oamenilor de toate nationalitatile catre Statele Unite si de a promova comertul si schimburile intre natiuni.

Cerinte:

Solicitantii de viza pentru afaceri trebuie sa dovedeasca faptul ca detin legaturi trainice cu o resedinta situata in alta tara decat SUA pe care nu intentioneaza sa o abandoneze si ca vor parasi Statele Unite la sfarsitul vizitei lor. Este imposibil sa specificam sub ce forma trebuie prezentate aceste dovezi, din moment ce circumstantele din jurul fiecarui solicitant variaza considerabil. Cu toate acestea, in general, ofiterii consulari doresc sa vada o scrisoare de la firma din Romania in care sa se specifice scopul calatoriei solicitantului in Statele Unite si, daca este cazul, o scrisoare de invitatie de la o firma din SUA, o persoana de contact sau un omolog.

La interviul pentru viza, ofiterii consulari vor incerca sa determine daca solicitantul detine fonduri adecvate pentru a evita munca ilegala pe perioada sederii in SUA, daca exista un plan credibil de sustinere financiara pentru sine pe perioada cat va fi in SUA, daca detine planuri de calatorie specifice si realiste, daca are legaturi puternice cu o alta tara si daca exista masuri credibile de intretinere a familiei ramasa in Romania.

In Statele Unite:

Cetatenii straini aflati in Statele Unite cu statut B-1 au dreptul sa negocieze contracte, sa faca afaceri, sa se intalneasca cu parteneri de afaceri, etc. Totusi, ei nu au dreptul sa se angajeze pentru prcaticarea unei meserii calificate sau necalificate sau pentru efectuarea de pregatire la locul de munca. Aceasta inseamna ca nu pot efectua nici un fel de activitate pentru care un rezident american ar primi un salariu. Un cetatean strain clasificat ca B-1 care se angajeaza intr-una dintre aceste activitati poate intampina dificultati pe viitor cand va incerca sa se califice din nou pentru viza de afaceri (sau pentru orice alt tip de viza).

Vize pentru studii

Legea privind Imigratia si Nationalitatea (INA) prevede doua categorii de vize temporare pentru persoanele care doresc sa studieze in SUA. Viza de tip "F" este corespunzatoare studiilor academice si viza de tip "M" este corespunzatoare studiilor ne-academice (profesionale, de meserii).

Cerinte de fond:

Pregatirea scolara
Solicitantul de viza pentru studii trebuie sa fi absolvit cu succes forma de invatamant necesara pentru inscrierea la cursuri. Studentul, cu exceptia cazului in care calatoreste in SUA pentru a participa exclusiv la un curs de limba engleza, trebuie fie sa faca dovada fluentei in limba engleza suficiente pentru a participa la cursuri, fie sa fi obtinut deja din partea scolii un angajament de invatare a limbii engleze sau de predare a cursurilor in limba materna a acestuia.

Resursele financiare
Solicitantii trebuie sa demonstreze totodata ca fondurile necesare pentru acoperirea costurilor de trai si a celor scolare pe intreaga perioada de studiu in Statele Unite exista sau vor fi disponibile si ca acestea provin din surse de incredere si care pot fi identificate. Mai exact, solicitantii de viza tip F1 vor face dovada ca au la dispozitie fonduri suficiente pentru a suporta cheltuielile primului an de studiu si ca vor avea la dispozitie fondurile necesare pentru fiecare din urmatorii ani de studiu. Solicitantii pentru viza de tip M1 vor avea dovada ca exista fonduri suficiente si imediate pentru plata tuturor taxelor scolare si a costurilor de trai pe intreaga perioada a sederii in SUA.

Formularul de acceptare
Solicitantul care merge in Statele Unite pentru a studia trebuie sa fie acceptat la un program integral de studii de catre o institutie de invatamant aprobata de Serviciul pentru Cetatenie si Imigrare al Statelor Unite (USCIS). Institutia trebuie sa emita studentului formularul I-20A-B, adica Certificatul de Eligibilitate pentru Statutul Temporar de Student (F1) la Cursuri Academice sau Limbi Straine. Scolile de meserii sau institutiile de studii ne-academice trebuie sa emita studentului formularul I-20M-N, adica Certificatul de Eligibilitate pentru Statutul Temporar de Student (M1) la Cursuri Vocationale. Institutiile de invatamant obtin formularele I-20A-B si I-20M-N de la Serviciul de Imigrari (USCIS).

Statutul temporar
Solicitantii de viza pentru studii trebuie sa dovedeasca faptul ca detin legaturi trainice cu o resedinta situata in alta tara decat SUA pe care nu intentioneaza sa o abandoneze si ca vor parasi Statele Unite in momentul incheierii programului complet al studiilor. Ei vor aduce astfel dovezi ale legaturilor puternice si convingatoare cu Romania sau cu o tara terta, legaturi care ii vor determina sa paraseasca Statele Unite la sfarsitul studiilor. Este imposibil sa specificam sub ce forma trebuie prezentate aceste dovezi, din moment ce circumstantele din jurul fiecarui solicitant variaza considerabil.

La interviul pentru viza, ofiterii consulari vor incerca sa determine daca solicitantul detine fonduri adecvate pentru a evita munca ilegala pe perioada sederii in SUA, daca exista un plan credibil de sustinere financiara pentru sine pe perioada cat va fi in SUA, daca detine planuri de calatorie specifice si realiste, daca are legaturi puternice cu o alta tara si daca exista masuri credibile de intretinere a familiei ramasa in Romania.

Solicitarea unei vize pentru studii:

Legile referitoare la imigratia in SUA nu permit unui solicitant pentru viza de tip F sau M sa primeasca o viza pentru studii mai devreme de 90 de zile de la inceperea cursurilor in cazul in care este vorba despre un nou program de studii. Solicitantii care isi reinnoiesc viza de student tip F pot obtine aceasta viza si mai devreme de 90 de zile de data inceperii cursurilor.

Toti solicitantii de viza trebuie sa foloseasca sistemul de programari. Dupa ce ati achitat taxa de procesare la Banca Transilvania, puteti apela Serviciul de Informare si Programare la 0800-88-8472 sau 021-202-9999 de luni pana vineri intre orele 8:00-18:00 pentru a va programa/ reprograma data interviului (aceste numere de telefon sunt valabile numai daca va procurati codul PIN contra sumei de 11$ de la orice sucursala a bancii Transilvania).
Persoanele care solicita vize de tip F, J sau M si care poseda formularul initial I-20 sau DS-2019 emis dupa 1 septembrie 2004 vor trebui sa plateasca taxa de SEVIS, cunscuta si ca taxa "SEVIS I-901" inainte de a se prezenta la interviul pentru viza.

Universitatile si coordonatorii programelor de schimb cultural din SUA vor fi incurajati sa transmita formularul I-901 catre studenti si participanti. Departamentul pentru Securitate Interna al SUA (DHS) a stabilit doua metode de plata a taxei SEVIS:

1. Prin Internet, cu carte de credit (VISA, MasterCard sau American Express) direct pe site-ul http://www.fmjfee.com
2. Prin posta, cu fila de cec in USD sau ordin de transfer bancar international, catre casuta postala securizata din SUA.

Anumiti solicitanti de viza pentru schimburi culturale pe termen scurt (au pair, summer work/travel sau camp counselors) vor plati o taxa redusa de 35 USD.

Doar solicitantii principali de viza platesc aceasta taxa - dependentii acestora (membrii de familie care solicita viza tip F2, J2 respectiv M2) nu platesc taxa SEVIS.

Atunci cand solicitantii se prezinta la Consulat pentru interviul de viza, acestia trebuie sa aduca chitanta sau formularul I-797 prin care sa dovedeasca achitarea taxei.

La interviul pentru viza, solicitantul pentru viza de studii va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* un formular DS-158 completat integral (inclusiv pentru minori);
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb)).
* formularul I-20 (pentru solicitantii de viza F-1) sau formularul I-20M (pentru solicitantii de viza M-1) si o scrisoare de acceptare in original trimisa de catre scoala;
* dovada capacitatii de achitare a costurilor legate de programul de studii in Statele Unite.

Punctul de intrare in Statele Unite:

Legile referitoare la imigratia in SUA permit studentilor care incep un nou program de studii sa intre pe teritoriul SUA cu cel mult 30 de zile inainte de inceperea cursurilor. Cei care isi continua studiile pot intra in Statele Unite cu mai mult de 30 zile inainte de inceperea urmatorului semestru scolar.

In Statele Unite:

Dreptul de munca
Un student cu statut F-1 nu are dreptul sa accepte munca in afara campusului pe toata perioada primului an de studii. Cu toate acestea, Serviciul de Imigrari (USCIS) poate acorda permisiunea de a lucra in afara campusului dupa primul an. Studentii cu statut F-1 au dreptul sa accepte munca in interiorul campusului fara permisiunea USCIS. Cu exceptia situatiei de lucru temporar cu scop de pregatire la locul de munca (practical training), studentul cu statut M-1 nu are dreptul de a lucra.

Membrii familiei
Sotul/sotia precum si copiii minori ai posesorului de viza de studii pot la randul lor sa obtina viza temporara pentru a-l insoti. Fiecare membru al familiei trebuie sa primeasca propriul formular I-20 sau I-20M de la scoala si sa intruneasca toate celelalte conditii de eligibilitate, inclusiv dovezile ca vor dispune de suficiente fonduri pentru a se sustine in SUA, iar la sfarsitul programului de studii ca vor parasi teritoriul Statelor Unite. Sotul/sotia si copiii studentului nu au permisiunea de lucru pe toata perioada sederii. Minorii de varsta scolara cu statut F-2 sau M-2 pot studia in scoli publice si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri.

Cerintele Sistemului de Informatii privind Schimburile de Studenti si Vizitatori (SEVIS)
Formularul I-20 sau I-20M in original emis de catre scoala va contine un numar SEVIS pentru identificarea studentului (ori a sotului/sotiei si minorilor care-l insotesc), cu scopul localizarii pe toata perioada sederii in Statele Unite. Cat timp se afla in Statele Unite, persoanele cu statut F sau M au obligatia sa raporteze Serviciului de Imigrari (USCIS), prin intermediul scolii la care studiaza, orice schimbari survenite in statutul lor de studenti.

Informatii suplimentare:

Intrebarile referitoare la modalitatea de obtinere a formularelor I-20A-B sau I-20M-N trebuie adresate insitutiilor de invatamant. Daca acestea nu detin formularele respective, se va lua legatura cu biroul local al USCIS.

Vize de tranzit

Viza de tranzit (tip C) este acordata cetatenilor straini care se angajeaza in tranzitarea imediata si continua a teritoriului SUA catre o destinatie terta. In majoritatea cazurilor, solicitantul care se califica pentru o viza de tranzit se va califica si va primi in schimb o viza tip B1/B2 (combinatie intre business si turism). Persoanele care detin o viza valabila tip B1/B2 nu au nevoie de tipul special de viza de tranzit (C) pentru a tranzita teritoriul Statelor Unite.

Cerinte:

Solicitantii pentru viza de tranzit vor dovedi faptul ca trebuie sa treaca prin Statele Unite pentru a ajunge catre destinatie. Recomandam ca solicitantul sa obtina mai intai viza tarii de destinatie inainte de a depune aplicatia pentru viza de tranzit SUA. De asemenea, solicitantii pentru viza de tranzit trebuie sa demonstreze ca nu intentioneaza sa imigreze in Statele Unite. Este responsabilitatea acestora sa convinga ofiterul consular ca detin legaturi puternice si convingatoare cu Romania sau cu o tara terta, legaturi care ii vor determina sa paraseasca SUA imediat ce vor avea ocazia. Solicitantii trebuie de asemenea sa demonstreze ca nu vor fi nevoiti sa munceasca sau sa recurga la fonduri guvernamentale cat vor ramane in SUA.

La interviul pentru viza ofiterii consulari vor incerca sa determine daca solicitantul detine planuri de calatorie realiste care-l conduc printr-un punct de tranzit catre o alta tara sau daca poseda un contract de munca la bordul unei nave maritime sau aeronave ce tranziteaza prin Statele Unite. Ofiterii vor incerca totodata sa stabileasca daca solicitantul detine fonduri suficiente pentru a achizitiona biletul de calatorie spre tara de destinatie si pentru a evita munca ilegala pe timpul cat va ramane in Statele Unite.

Punctul de intrare in Statele Unite:

O persoana aflata in situatie de tranzit (cu statutul respectiv) are dreptul sa ramana in Statele Unite pana la 29 de zile, dar in mod normal i se permite sederea numai pana in momentul in care mijlocul de transport catre destinatie devine disponibil. O data admisa pe teritoriul SUA, aceasta poate vizita prietenii, poate face cumparaturi etc. atat timp cat isi continua calatoria in intervalul autorizat pentru sedere.

Schimbarea de statut:


Cetatenii straini aflati in Statele Unite cu statut de tranzit nu au dreptul sa-si schimbe statutul (in cel de turist, de student, de vizitator in programe de schimburi culturale etc.)

Tranzit fara viza:


Sub efectul unei legi in regim de urgenta care a intrat in vigoare la 2 august 2003, programul de Tranzit fara Viza (TWOV) a fost suspendat pe timp nelimitat. Astfel, orice persoana care planuieste sa tranziteze prin SUA catre o alta destinatie trebuie sa obtina in prealabil fie o viza de tranzit (tip C), fie o viza turistica (tip B2). (Aceasta modificare nu afecteaza insa persoanele care se califica si calatoresc in cadrul Programului de Eliminare a Cerintei Vizei - Visa Waiver Program).

Vize pentru schimburi culturale

Legea privind Imigratia si Nationalitatea (INA) prevede doua categorii de vize temporare pentru persoanele care participa la programe de schimburi culturale in Statele Unite. Viza de tip "J" este pentru programele de schimburi culturale si educationale desemnate de Biroul de Diplomatie Publica (Bureau of Public Diplomacy) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, iar viza tip "Q" este pentru programele de schimburi culturale internationale desemnate de Serviciul pentru Cetatenie si Imigrare al Statelor Unite (USCIS).

Programul de schimburi de tip "J" este creat sa promoveze schimbul reciproc de persoane, cunostinte si abilitati specifice in domeniile educatiei, artelor si  al stiintelor. Printre participanti se numara studenti de la toate nivelele academice; ucenici care se pregatesc la locul de munca in cadrul unor firme, institutii sau agentii; "au pair" si babysitteri; invatatori de scoala primara, gimnaziala sau pentru scoli speciale; profesori care predau sau care participa la cercetarea stiintifica in institutii de invatamant superior; cercetatori bursieri; stagiari in domeniul medical sau in domeniile conexe; si vizitatori internationali veniti pentru a calatori, a observa, pentru consultari, cercetare, pregatire, pentru a impartasi sau demonstra abilitati or cunostinte specializate, sau pentru a participa la programe oameni-pentru-oameni.

Programul de schimb cultural international de tip "Q" are scopul de a asigura pregatirea practica si locuri de munca pentru participanti, precum si raspandirea traditiilor, istoriei si culturii tarilor din care provin participantii in Statele Unite.

Cerinte de fond:


Resursele financiare

Participantii la programele de schimb de tip "J" trebuie sa dispuna de suficiente fonduri pentru a acoperi toate cheltuielile sau trebuie sa obtina fondurile respective de la organizatia care sponsorizeaza programul sub forma unui venit sau a unei burse. Vizitatorii in cadrul schimburilor de tip "Q" vor fi platiti de catre sponsorul-angajator cu aceeasi suma cu care sunt remunerati angajatii locali de pe pozitii similare.

Pregatirea scolara
Vizitatorii in schimburile "J" trebuie sa posede o pregatire scolara suficienta pentru a lua parte la programul desemnat, inclusiv cunostinte de limba engleza, ori in caz contrar programul de schimburi trebuie sa fie astfel conceput incat sa faciliteze participarea ne-vorbitorilor de limba engleza. Vizitatorii in schimburile "Q" trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa fie capabili sa comunice in mod eficace despre atributele culturale ale tarii lor.

Invatamantul si pregatirea in domeniul medical
Vizitatorii veniti cu programe de schimb de tip "J" pentru studii medicale superioare sau pentru stagiatura in domeniul medical trebuie sa indeplineasca anumite cerinte specifice. Intre acestea sunt incluse trecerea testului de cunostinte in stiintele medicale pentru absolventii straini de medicina (Foreign Medical Graduate Examination in Medical Sciences), demonstrarea fluentei in limba engleza, intrarea automata sub incindenta legii celor doi ani de rezidenta in afara SUA (explicata in detaliu mai tarziu) si constrangerile referitoare la durata limitata a programelor de acest tip. Medicii veniti in Statele Unite cu programe de schimb pentru scopul de observare, consultare, predare sau cercetare care nu implica sau implica intr-o foarte mica masura ingrijirea pacientilor nu se supun cerintelor anterioare.

Formulare/Petitii
Participantii la programele de tip "J' trebuie sa prezinte formularul DS-2019 intocmit de catre organizatia sponsor desemnata. Participantii la programele de tip "Q" trebuie sa solicite organizatiei sponsor desemnata sa depuna formularul I-129, Petitie pentru Lucratori Non-Imigranti la Serviciul pentru Cetatenie si Imigrari al SUA (USCIS). USCIS va informa sponsorul prin intermediul formularului I-797 atunci cand petitia este aprobata. Trebuie avut in vedere ca aprobarea petitiei nu garanteaza acordarea vizei in situatia unui solicitant gasit ineligibil sub prevederile Legii privind Imigrarea si Nationaliatea (INA).

Statutul temporar (non-imigrant)
Solicitantii de viza pentru schimburi culturale trebuie sa dovedeasca faptul ca detin legaturi trainice cu o resedinta situata in alta tara decat SUA pe care nu intentioneaza sa o abandoneze si ca vor parasi Statele Unite in momentul incheierii programului. Ei vor aduce astfel dovezi ale legaturilor puternice si convingatoare cu Romania sau cu o tara terta care ii vor determina sa paraseasca Statele Unite la sfarsitul programului. Este imposibil sa specificam sub ce forma trebuie prezentate aceste dovezi, din moment ce circumstantele din jurul fiecarui solicitant variaza considerabil.

La interviul pentru viza, ofiterii consulari vor incerca sa determine daca solicitantul detine fonduri adecvate pentru a evita munca ilegala pe perioada sederii in SUA, daca exista un plan credibil de sustinere financiara pentru sine pe perioada cat va fi in SUA, daca detine planuri de calatorie specifice si realiste, daca are legaturi puternice cu o alta tara  si daca exista masuri credibile de intretinere a familiei ramasa in Romania.

Solicitatea unei vize pentru schimburi culturale:

Toti solicitantii de viza trebuie sa foloseasca sistemul de programari.Detalii gasiti aici. Daca aveti nevoie sa sustineti interviul mai repede, verificati aici care sunt instructiunile.

Noua cerinta SEVIS

Persoanele care solicita vize de tip F, J sau M si care poseda formularul initial I-20 sau DS-2019 emis dupa 1 septembrie 2004 vor trebui sa plateasca taxa de SEVIS, cunscuta si ca taxa "SEVIS I-901" inainte de a se prezenta la interviul pentru viza.

Universitatile si coordonatorii programelor de schimb cultural din SUA vor fi incurajati sa transmita formularul I-901 catre studenti si participanti. Departamentul pentru Securitate Interna al SUA (DHS) a stabilit doua metode de plata a taxei SEVIS:

1. Prin Internet, cu carte de credit (VISA, MasterCard sau American Express) direct pe site-ul http://www.fmjfee.com
2. Prin posta, cu fila de cec in USD sau ordin de transfer bancar international, catre casuta postala securizata din SUA.

Anumiti solicitanti de viza pentru schimburi culturale pe termen scurt (au pair, summer work/travel sau camp counselors) vor plati o taxa redusa de 35 USD.

Doar solicitantii principali de viza platesc aceasta taxa - dependentii acestora (membrii de familie care solicita viza tip F2, J2 respectiv M2) nu platesc taxa SEVIS.

Atunci cand solicitantii se prezinta la Consulat pentru interviul de viza, acestia trebuie sa aduca chitanta sau formularul I-797 prin care sa dovedeasca achitarea taxei.

La interviul pentru viza, solicitantul pentru viza de studii va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* un formular DS-158 completat integral (inclusiv pentru minori) - numai pentru viza de tip J;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - for specifications); 
* formularul DS-2019 (pentru solicitantii de viza J) sau formularul I-797 (pentru solicitantii de viza Q).

Punctul de intrare in Statele Unite:

Legile referitoare la imigratia in SUA permit vizitatorilor in cadrul programelor de schimburi culturale care incep un nou program sa intre pe teritoriul SUA cu cel mult 30 de zile inainte de inceperea acestuia. Cei care continua un program deja inceput pot intra in Statele Unite cu mai mult de 30 zile inainte de reinceperea programului.

In Statele Unite:

Dreptul de munca
Dreptul de munca pentru cei cu statut "J" depinde de termenii constitutivi ai programului de schimb. Participantii la programe care asigura pregatirea la locul de munca, activitati de predare, de cercetare sau alte activitati care implica o munca salariata se pot angaja. Participantii la programe care nu includ munca nu au dreptul sa accepte oferte de lucru. Programele de schimb cultural international "Q" autorizeaza in mod specific munca salariata ca parte a programului.

Membrii familiei

Sotul/sotia precum si copiii minori ai participantilor la programe de schimb de tip "J" pot solicita viza pentru dependenti tip J-2 pentru a-l insoti pe detinatorul vizei J-1. Fiecare membru al familiei trebuie sa obtina propriul formular DS-2019 de la sponsorul programului si sa intruneasca toate celelalte conditii de eligibilitate, inclusiv dovezile ca vor dispune de suficiente fonduri pentru a se sustine in SUA, iar la sfarsitul programului ca vor parasi teritoriul Statelor Unite. Minorii de varsta scolara cu statut J-2 pot studia in scoli publice si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri. Nu exista statut de dependent pentru sotul/sotia si copiii participantului in cadrul programelor de schimb de tip "Q".

Cerintele Sistemului de Informatii privind Schimburile de Studenti si Vizitatori (SEVIS)
Formularul DS-2019 in original emis de catre sponsorul programului va contine un numar SEVIS pentru identificarea participantului la program (ori a sotului/sotiei si minorilor care-l insotesc), cu scopul localizarii pe toata perioada sederii in Statele Unite. Cat timp se afla in Statele Unite, persoanele cu statut J au obligatia sa raporteze Serviciului de Imigrari (USCIS), prin intermediul sponsorului programului, orice schimbari survenite in statutul lor de studenti.

Regula rezidentei in afara SUA
Anumiti vizitatori cu viza "J" care participa la programe ce au fost finantate integral sau partial, direct sau indirect, de o agentie a guvernului Statelor Unite sau de guvernul participantului la program  sau care sunt cetateni ori rezidenti ai unei tari ce beneficiaza direct de pe urma abilitatilor profesionale ale participantului la program si care a fost desemnata in acest sens de Biroul pentru Diplomatie Publica (Bureau of Public Diplomacy) din Departamentul de Stat al SUA, trebuie sa revina in tara de origine sau de rezidenta la incheierea programului de schimb si sa locuiasca in mod efectiv in aceasta tara timp de doi ani inainte de a putea deveni eligibili pentru o viza de imigrare sau o viza pentru lucru temporar. Vizitatorii cu viza "Q" nu au dreptul sa participe la un alt program de schimb de tip "Q" pana la implinirea unui an de rezidenta in afara SUA.

Informatii suplimentare:

Intrebarile referitoare la programele de tip "J", la formularele DS-2019 sau la capacitatea de a schimba programele ori de a extinde un program trebuie adresate Biroului pentru Diplomatie Publica din Departamentul de Stat al SUA/Biroul pentru Programe de Schimburi de Vizitatori (Exchange Visitor Program Office)/Washington D.C. Intrebarile referitoare la procedurile de depunere a petitiei pentru statutul "Q", la criteriile de calificare pentru diversele clasificari si la conditiile si limitarile angajarii vor fi adresate de catre angajatorul potential sau agentul acestuia celui mai apropiat birou USCIS din Statele Unite.

Vize de munca

Cetatenii straini nu au dreptul sa lucreze in Statele Unite fara o autorizare prealabila din partea Serviciului pentru Cetatenie si Imigrare al SUA (USCIS). In unele cazuri, au fost acordate autorizari "in alb" pentru anumite tipuri de viza (de exemplu, pentru membrii anumitor vase maritime sau transportatori aerieni). Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, o firma sau companie din Statele Unite trebuie sa depuna o petitie de lucru la Serviciul de Imigrari (USCIS) in numele solicitantului de viza. Dupa ce petitia a fost aprobata, formularul I-797 Notice of Approval este trimis catre solicitant, pe care acesta il poate folosi pentru a solicita viza.


Pentru informatii specifice despre diversele tipuri de viza de lucru, va rugam sa alegeti una din categoriile de mai jos:

Vize pentru membrii de echipaj:

Viza pentru membrii de echipaj (tip D) permite celor care lucreaza pe nave maritime sau pentru companii aeriene sa intre in Statele Unite atunci cand nava sau avionul respectiv ajunge intr-un port sau un aeroport din SUA. Membrii de echipaj care trebuie sa calatoreasca in Statele Unite pentru a se imbarca pe vas sau aeronava au nevoie de viza combinata de tranzit/membru de echipaj (tip C1/D). Solicitantii vizelor D si C1/D trebuie sa prezinte o scrisoare de angajare de la firma pentru care lucreaza.

Toti solicitantii de vize pentru membrii de echipaj trebuie sa foloseasca sistemul de programari. Pentru sistemul de programare, verificati aici care sunt instructiunile.

La interviul pentru viza, solicitantul unei vize pentru membrii de echipaj va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori)
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) );
* scrisoarea de angajare (in original). Daca solicitantul doreste viza C1/D pentru a se imbarca pe vas sau aeronava in Statele Unite atunci scrisoarea trebuie sa mentioneze cand si unde persoana este asteptata sa ajunga in SUA; 
* daca este cazul, copie dupa carnetul de marinar al solicitantului.

Membrii de echipaj care doresc sa solicite si viza B-2 de turism trebuie sa aduca o chitanta separata privind plata taxei de procesare de $131 la Banca Transilvania si sa informeze ofiterul consular, la momentul interviului, asupra intentiei de a solicita doua tipuri de viza. Membrii de echipaj care solicita pentru prima oara viza C1/D au sanse diminuate de a li se aproba si o viza turistica fata de cei care pot demonstra ca au calatorit deja in mod corespunzator cu viza C1/D.

Vize pentru ocupatii de specialitate:

Legea privind Imigratia si Nationalitatea (INA) permite ca doar un anumit numar de vize pentru ocupatii de specialitate (tip H-1B) sa fie acordate in fiecare an. Munca depusa trebuie sa se incadreze in domenii ca arhitectura, inginerie, matematica, stiintele exacte, stiintele sociale, medicina si sanatate, educatie, afaceri, contabilitate, juridic, teologie si arte. Ambasada SUA nu poate asista solicitantul in gasirea unui loc de munca in Statele Unite.

Pentru a obtine statutul H-1B, angajatorul din Statele Unite trebuie sa depuna la Departamentul Muncii (Department of Labor) o fisa a conditiilor de lucru (LCA - labor condition application) prin care sa ateste anumite caracteristici, intre care plata salariului standard aferent pozitiei respective si natura conditiilor de lucru oferite. Apoi angajatorul va trebui sa depuna la Serviciul de Imigrari (USCIS) petitia I-129 si, daca nu este altfel scutit prin lege, sa achite o taxa suplimentara de $500 pentru a sponsoriza lucratorul cu viza H-1B. Dupa ce petitia a fost aprobata, USCIS va trimite solicitantului de viza formularul I-797 Notice of Action, care va putea fi folosit pentru a solicita viza. In cadrul USCIS functioneaza in mod curent un serviciu de preluare expeditiva a acestor tipuri de petitii.
Toti solicitantii de viza pentru ocupatii de specialitate trebuie sa foloseasca sistemul de programari. Pentru sistemul de programare, verificati aici care sunt instructiunile.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza pentru ocupatii de specialitate va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb)); 
* formularul in original I-797 Notice of Approval

La interviul pentru viza, solicitantii pentru H-1B vor trebui sa faca dovada ca detin bagajul de cunostinte de inalta specializare necesar pentru postul pe care au fost angajati si ca detin o diploma academica sau echivalentul ei in specializarea respectiva ori ca poseda o experienta echivalenta cu o astfel de diploma. Acestora li se poate cere sa prezinte diploma universitara, adeverinte de serviciu  sau alte dovezi ca au experienta necesara in domeniul in care intentioneaza sa lucreze.

Detinatorii unei vize anterioare de tip J
Solicitantii unei vize pentru ocupatii de specialitate care au calatorit anterior in Statele Unite cu viza de tip "J" pot fi supusi legii celor doi ani de rezidenta in afara SUA atunci cand solicita viza H-1B. In aceasta situatie, si in cazul in care solicitantul nu a implinit inca cei doi ani obligatorii de rezidenta in afara SUA, el/ea trebuie sa obtina derogare de la regula celor 2 ani inainte de a i se acorda viza H-1B. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul Departamentului de Stat la http://travel.state.gov.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de H-1B pot solicita vize de dependent H-4 pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand perioada aprobata de lucru a solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza H-1B nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA. Minorii de varsta scolara cu statut H-4 pot studia in scoli publice  si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri.

Vize pentru lucratori calificati temporar:

Legea privind Imigratia si Nationalitatea (INA) permite ca doar un anumit numar de vize pentru lucratori calificati temporari (tip H-2B) sa fie acordate in fiecare an. Munca depusa trebuie sa fie de natura temporara, sa nu depaseasca 3 ani si sa nu existe muncitori din Statele Unite disponibili in locul si la timpul respective pentru meseria solicitata. Exemple de lucru calificat temporar includ munca in agricultura in sezoanele de varf si munca de sezon in statiuni turistice, cum ar fi instructajul de ski. Angajatorii nu au dreptul sa aduca temporar muncitori straini pentru a ocupa pozitii cu statut permanent. Ambasada SUA nu poate asista solicitantul in gasirea unui loc de munca in Statele Unite.

Pentru a obtine statutul H-2B, angajatorul din Statele Unite trebuie sa depuna la Departamentul Muncii (Department of Labor) o fisa a conditiilor de lucru (LCA - labor condition application) prin care sa ateste anumite caracteristici, intre care plata salariului standard aferent pozitiei respective si natura conditiilor de lucru oferite. Apoi angajatorul va trebui sa depuna la Serviciul de Imigrari (USCIS) petitia I-129 si, daca nu este altfel scutit prin lege, sa achite o taxa suplimentara de $500 pentru a sponsoriza lucratorul cu viza H-2B. Dupa ce petitia a fost aprobata, USCIS va trimite solicitantului de viza formularul I-797 Notice of Action, care va putea fi folosit pentru a solicita viza. In cadrul USCIS functioneaza in mod curent un serviciu de preluare expeditiva a acestor tipuri de petitii.
Toti solicitantii de viza pentru lucru calificat temporar trebuie sa foloseasca sistemul de programari. Pentru sistemul de programare, verificati aici care sunt instructiunile.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza pentru lucratori calificati temporar va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format - Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii); 
* formularul in original I-797 Notice of Approval.

La interviul pentru viza, solicitantii pentru H-2B vor trebui sa faca de asemenea dovada ca ocupatia este de natura temporara si ca detin experienta necesara pentru pozitia respectiva. Lor li se poate cere sa prezinte documente scolare, adeverinte de serviciu sau alte dovezi ca au experienta necesara in domeniul in care intentioneaza sa lucreze.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de H-2B pot solicita vize de dependent H-4 pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand perioada aprobata de lucru a solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza H-2B nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA. Minorii de varsta scolara cu statut H-4 pot studia in scoli publice si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri.

Vize pentru pregatire profesionala:

Viza tip H-3 se acorda cetatenilor straini care intra in Statele Unite in principal in scopul pregatirii profesionale si pentru care vor primi un salariu. Astfel de stagiari pot proveni din orice domeniu, atat timp cat pregatirea respectiva nu este destinata in primul rand sa asigure un loc de munca propriu-zis (care sa produca foloase pentru firma in cauza). Ambasada SUA nu poate asista solicitantul in gasirea unui loc de munca sau de pregatire profesionala in Statele Unite.

Pentru a obtine statutul H-3, angajatorul din Statele Unite trebuie sa depuna la Departamentul Muncii (Department of Labor) o fisa a conditiilor de lucru (LCA - labor condition application) prin care sa ateste anumite caracteristici, intre care plata salariului standard aferent pozitiei respective si natura conditiilor de lucru oferite. Apoi angajatorul va trebui sa depuna la Serviciul de Imigrari (USCIS) petitia I-129 si, daca nu este altfel scutit prin lege, sa achite o taxa suplimentara de $500 pentru a sponsoriza lucratorul cu viza H-3. Dupa ce petitia a fost aprobata, USCIS va trimite solicitantului de viza formularul I-797 Notice of Action, care va putea fi folosit pentru a solicita viza. In cadrul USCIS functioneaza in mod curent un serviciu de preluare expeditiva a acestor tipuri de petitii.
Toti solicitantii de viza pentru pregatire profesionala trebuie sa foloseasca sistemul de programari. 
 Daca aveti nevoie sa sustineti interviul mai repede, verificati aici care sunt instructiunile.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza pentru pregatire profesionala va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format -Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii); 
* formularul in original I-797 Notice of Approval.

La interviul pentru viza, solicitantii de H-3 vor trebui sa faca de asemenea dovada ca se califica pentru programul de pregatire. Lor li se poate cere sa prezinte documente scolare, adeverinte de serviciu, sau alte dovezi ca au experienta necesara in domeniul in care intentioneaza sa urmeze programul de pregatire.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de H-3 pot solicita vize de dependent H-4 pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand perioada aprobata de pregatire a solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza H-3 nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA. Minorii de varsta scolara cu statut H-4 pot studia in scoli publice si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri.

Vize pentru reprezentantii mass-media:

Viza pentru reprezentantii media (tip I), uneori denumite si "viza de informare" este acordata cetatenilor straini care intra in Statele Unite ca reprezentanti de buna credinta ai unor institute de presa, de radio, de film sau orice alte medii de informare care au sediul central in afara Statelor Unite. Tot pentru viza tip I se califica si reprezentantii acreditati ai birourilor de turism aflate in subordinea unui guvern strain. Solicitantii vizei I nu au nevoie de o petitie depusa de catre angajatorul lor la Serviciul de Imigrari (USCIS). Ei pot solicita viza direct la Ambasada sau Sectia Consulara din tara unde isi au domiciliul.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza pentru reprezentantii media va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format -Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii); 
* dovada ca solicitantul este angajatul unui institut de presa, de radio sau de film, unui birou de turism guvernamental sau unui orice alt mediu de informare si ca oricare dintre ele provine dintr-o tara straina.

Punctul de intrare in Statele Unite
Vizitatorii care intra in Statele Unite ca reprezentanti de buna credinta ai mass-mediei straine, ca si cei care sunt reprezentantii unor birouri de turism din subordinea unui guvern strain nu pot avea acces pe teritoriul SUA fara o viza de tip I, chiar daca provin dintr-o tara ce face parte din programul de eliminare a cerintei vizei (visa waiver program). Reprezentantii mass-media care incearca sa intre in Statele Unite cu viza de afaceri/turistica (tip B1/B2) sau in baza programului de eliminare a cerintei vizei (visa waiver program) vor fi intorsi de la punctul de intrare in SUA.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de viza I pot solicita vize de dependent (tip I) pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand vizita solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza I nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA.

Vize pentru transfer intra-companie:

Viza pentru transferuri intra-companie (tip L) se acorda angajatilor companiilor multinationale cu filiale in Statele Unite care vor lucra temporar in SUA pentru firma mama. In unele cazuri, firmelor multinationale li se permite sa foloseasca si alte tipuri de viza pentru a-si trimite angajatii la lucru in Statele Unite. Orice intrebari legate de aceste proceduri trebuiesc adresate Sectiei Consulare din Ambasada SUA.

Pentru a obtine statutul L, angajatorul din Statele Unite trebuie sa depuna la Departamentul Muncii (Department of Labor) o fisa a conditiilor de lucru (LCA - labor condition application) prin care sa ateste anumite caracteristici, intre care plata salariului standard aferent pozitiei respective si natura conditiilor de lucru oferite. Apoi angajatorul va trebui sa depuna la Serviciul de Imigrari (USCIS) petitia I-129 si, daca nu este altfel scutit prin lege, sa achite o taxa suplimentara de $500 pentru a sponsoriza lucratorul cu viza L. Dupa ce petitia a fost aprobata, USCIS va trimite solicitantului de viza formularul I-797 Notice of Action, care va putea fi folosit pentru a solicita viza. In cadrul USCIS functioneaza in mod curent un serviciu de preluare expeditiva a acestor tipuri de petitii.
Toti solicitantii de viza pentru transfer intra-companie trebuie sa foloseasca sistemul de programari. Pentru sistemul de programare, verificati aici care sunt instructiunile.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza pentru transfer intra-companie va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format -Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii); 
* formularul in original I-797 Notice of Approval.

La interviul pentru viza, solicitantii de viza L vor trebui sa faca de asemenea dovada ca sunt angajatii unei firme multinationale; ca au mai lucrat in strainatate pentru organizatia care ii transfera timp de cel putin un an in ultimii trei ani si ca vor lucra in SUA pentru acelasi angajator sau pentru o filiala sau sucursala acestuia; ca pozitia pe care sunt transferati are atributii manageriale sau executive ori implica anumite cunostinte specializate; ca intentioneaza sa ramana doar temporar in SUA.

Detinatorii unei vize anterioare de tip J
Solicitantii unei vize pentru transfer intra-companie care au calatorit anterior in Statele Unite cu viza de tip "J" pot fi supusi legii celor doi ani de rezidenta in afara SUA atunci cand solicita viza L. In aceasta situatie si in cazul in care solicitantul nu a implinit inca cei doi ani obligatorii de rezidenta in afara SUA, el/ea trebuie sa obtina derogare de la regula celor 2 ani inainte de a i se acorda viza H-1B. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul Departamentului de Stat la http://travel.state.gov/.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de viza L-1 pot solicita vize de dependent L-2 pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand perioada aprobata de pregatire a solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza L-1 nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA. Minorii de varsta scolara cu statut L-2 pot studia in scoli publice si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri.

Vize pentru artisti profesionisti:

Viza pentru artisti profesionisti (tip P3), cunoscuta si ca viza pentru artisti unicat cultural, este acordata cetatenilor straini care intra in Statele Unite in principal pentru a presta, a preda sau a pregati ca artist sau performer in spectacole, individual sau ca parte a unui grup, in cadrul unui program comercial sau ne-comercial cu caracter de unicat cultural. Ambasada SUA nu poate asista solicitantul in gasirea unui loc de munca in Statele Unite.

Pentru a obtine statutul P-3, angajatorul din Statele Unite trebuie sa depuna la Departamentul Muncii (Department of Labor) o fisa a conditiilor de lucru (LCA - labor condition application) prin care sa ateste anumite caracteristici, intre care plata salariului standard aferent pozitiei respective si natura conditiilor de lucru oferite. Apoi angajatorul va trebui sa depuna la Serviciul de Imigrari (USCIS) petitia I-129 si, daca nu este altfel scutit prin lege, sa achite o taxa suplimentara de $500 pentru a sponsoriza lucratorul cu viza P-3. Dupa ce petitia a fost aprobata, USCIS va trimite solicitantului de viza formularul I-797 Notice of Action, care va putea fi folosit pentru a solicita viza. In cadrul USCIS functioneaza in mod curent un serviciu de preluare expeditiva a acestor tipuri de petitii.
Toti solicitantii de viza pentru artisti profesionisti trebuie sa foloseasca sistemul de programari. Pentru sistemul de programare, verificati aici care sunt instructiunile.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza pentru artisti profesionisti va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format -Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii); 
* formularul in original I-797 Notice of Approval.

La interviul pentru viza, solicitantii de viza P-3 pot fi solicitati sa faca de asemenea dovada ca se califica pentru statutul de artisti unicat cultural. Lor li se poate cere sa aduca dovezi ca au experienta necesara in domeniul artistic in care doresc sa presteze in SUA.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de viza P-3 pot solicita vize de dependent P-4 pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand perioada aprobata de lucru a solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza P-3 nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA.

Vize religioase:

Viza religioasa (tip R) se acorda cetatenilor straini care intra in Statele Unite cu scopul singular de a lucra pentru organizatii religioase non-profit sau confesiuni de buna credinta, ca preoti sau in orice alta ocupatie cu vocatie religioasa. Organizatia religioasa in cauza trebuie sa activeze atat in Statele Unite cat si in tara de rezidenta a solicitantului, trebuie sa detina statutul de exceptata de la plata taxelor in Statele Unite ca organizatie de tip 501(C) si sa aiba suficiente fonduri pentru a sustine financiar solicitantul si orice dependenti ai acestuia pe toata perioada cat vor fi in SUA. Solicitantul trebuie sa fi fost un membru de buna credinta al aceleiasi organizatii religioase non-profit in tara sa de resedinta, pentru cel putin doi ani premergatori primei solicitari de viza. Solicitantii care au petrecut deja cinci ani in Statele Unite cu statut de tip R trebuie sa locuiasca fizic in afara SUA cel putin un an inainte de o noua solicitare pentru o viza tip R. Solicitantii de viza R nu au nevoie de o petitie depusa de angajator la Serviciul de Imigrari (USCIS). Ei pot solicita viza direct la Ambasada sau Sectia Consulara din tara de resedinta.

La interviul pentru viza, solicitantul de viza religioasa va prezenta urmatoarele:

* un formular DS-156 completat integral si semnat (inclusiv pentru minori);
* un formular DS-157 daca solicitantul este barbat cu varsta intre 16 si 45 ani;
* pentru cetatenii Romani, un pasaport valabil pe perioada sederii in SUA. Cetatenii unor alte tari trebuie sa prezinte un pasaport care sa fie valabil cel putin 6 luni dupa data la care acestia intentioneaza sa paraseasca teritoriul SUA.
(Atentie: daca in pasaport sunt incluse mai mult de o persoana, se va face o solicitare separata pentru fiecare persoana care doreste viza);
* chitantele de la Banca Transilvania (atat modelul completat de solicitant cat si varianta listata la imprimanta de catre functionarii bancii) ca dovada achitarii celor $131 pentru fiecare persoana (inclusiv minori);
* o fotografie tip pasaport (verificati cerintele specifice pentru fotografie in format -Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii); 
* scrisoare de invitatie in original de la organizatia religioasa din Statele Unite;
* contractul cu organizatia religioasa din care sa reiasa numele solicitantului, salariul lunar sau anual care i se va plati si o descriere detaliata a activitatilor si sarcinilor zilnice pe care le va avea de indeplinit;
* ultima declaratie federala de impunere (U.S. federal income tax return) a organizatiei religioase;
* scrisoare in original de la filiala din Romania a organizatiei religioase care sa ateste de cat timp solicitantul este membru activ al organizatiei si care sa descrie implicarea acestuia in activitatea organizatiei.

La interviu, solicitantul de viza R va dovedi de asemenea ca organizatia religioasa din Statele Unite are resursele necesare pentru a-i acorda un venit suficient pe timpul sederii in SUA. Desi nu este necesar sa dovedeasca existenta unui domiciliu in afara SUA pe care nu intentioneaza sa-l abandoneze, solicitantii trebuie insa sa demonstreze ca vor dispune de suficiente fonduri pentru intretinerea lor astfel incat sa nu recurga la munca platita, alta decat cea religioasa pentru care li se acorda viza. Ei pot fi solicitati sa prezinte documente financiare de la organizatia religioasa din Statele Unite (numarul de angajati si salariile platite, extrase de cont etc.) sau documente referitoare la numarul de enoriasi.

Membrii familiei
Sotul/sotia si copiii minori necasatoriti ai solicitantului de viza R-1 pot solicita vize de dependent R-2 pentru a-l insoti sau urma pe acesta. Fiecare membru al familiei trebuie sa indeplineasca toate celelalte criterii de eligibilitate pentru viza, inclusiv dovada ca vor dispune de fonduri suficiente pentru a se intretine si ca vor parasi SUA atunci cand perioada aprobata de lucru a solicitantului principal ia sfarsit. Sotul/sotia si copiii detinatorului de viza R-1 nu au dreptul de munca pe toata perioada sederii in SUA. Minorii de varsta scolara cu statut R-2 pot studia in scoli publice si in acest caz sunt obligati sa participe la cursuri.

Rude de Gradul I

Legea de Imigrare si Nationalitate a S.U.A. permite imigrarea strainilor in Statele Unite pe baza legaturilor de rudenie cu un cetatean american. Rudele de gradul I includ urmatoarele:

1. Sotia unui cetatean american (CR-1 sau IR-1);
2. Copilul (sau copilul vitreg) unui cetatean american (CR-2 sau IR-2);
3. Un orfan care urmeaza sa fie adoptat de un cetatean american (IR-3 or IR-4) (vezi Adoptii);
4. Parintele unui cetatean american adult (IR-5).

Unde trebuie depusa petitia:


Petitiile depuse in Statele Unite

In cele mai multe cazuri imigrantii sponsorizati de familie trebuie sa aiba o petitie de imigrare, formularul I-130, depusa in numele lor de catre ruda lor de cetateanie americana la cel mai apropiat birou USCIS din S.U.A.
Sectia de vize de imigrare poate accepta petitii I-130 pentru rude de gradul intai numai din partea cetatenilor americani care au resedinta in Romania, inclusiv a personalului din fortele armate, precum si in cazuri de urgente reale, cum ar fi situatii de viata si moarte, situatii in care sunt puse in pericol sanatatea sau siguranta persoanei respective si alte situatii care sunt de interes national. Exemple de urgente familiale includ copii minori care in mod neasteptat raman fara sustinerea si ingrijirea unui adult. Exemple de situatii de interes national includ facilitarea calatoriei personalului din cadrul fortelor armate ale SUA si alti angajati directi ai Guvernului SUA aflati in misiune peste hotare care sunt in curs de a primi ordine de transfer si trebuie sa depuna petitii de imigrare in favoarea sotiei si copiilor minori la posturi in stranatate.

Pentru a demonstra resedinta in districtul consular, petitionarii cetateni americani trebuie sa poata demonstra ca au permisiunea de a locui permanent in districtul consular si ca au locuit continuu timp de cel putin sase luni inainte de depunerea petitiei. In cazul persoanelor care se afla in tara cu un statut temporar, cum ar fi ca turist sau student, nu se considera ca indeplinesc cerinta de resedinta. Se cere dovada resedintei permanente sub forma Permisului de sedere permanenta eliberat de autoritatile române.

Toti rezidentii permanenti si cetatenii americani rezidenti in Statele Unite sau cu o adresa permanenta in Statele Unite, trebuie sa depuna petitiile I-130 la centrul Serviciul de cetatenie si imigrare al SUA USCIS care are jurisdictie asupra resedintei lor.

Cum sa obtineti o viza de imigrare pentru noua(noul) sotie(sot):

Dupa casatorie, puteti depune o petitie I-130 de viza de imigrare in numele sotiei/sotului dvs. la biroul Serviciului de Cetatenie si Imigrare al Statelor Unite (USCIS) care are jurisdictie asupra domiciliului dvs. din S.U.A.

Imigrantii sponsorizati de familie

Informatii pentru solicitantii de vize de imigrare:

Persoanele care imigreaza în S.U.A. se împart în doua categorii: (I) persoane care pot obtine statutul de rezident permanent fara limitare numerica si (II) persoane care se supun limitarii numerice anuale. Cea de a doua categorie se împarte la rândul ei în
(A) imigranti sponsorizati de familie,
(B) imigranti în baza unui contract de munca,
(C) imigranti prin loteria vizelor "Diversity Visa".

II. IMIGRANTI CARE SE SUPUN LIMITARII NUMERICE
Cu conditia respectarii unor dispozitii legale tranzitorii, imigrarea în Statele Unite începând cu anul 1995 se va limita la un numar de 675.000 persoane pe an. Acest numar se împarte în trei sub-categorii distincte.

A. Imigranti sponsorizati de familie
Categoriile preferentiale de rude pot primi toate vizele neutilizate de rudele de gradul I, dar nu mai putin de 226.000 vize pe an. Categoriile preferentiale bazate pe legaturi de rudenie (la care limitele numerice minime sunt date între paranteze) sunt urmatoarele:

1. F1 - Categoria întâi:
fiii si fiicele necasatorite ale cetatenilor americani, precum si copiii acestora, dupa caz. (23.400)
2. F2 - Categoria a doua:
sotul/sotia, copiii si fiii/fiicele necasatorite ale rezidentilor permanenti. (114.200)
3. F3 - Categoria a treia:
fiii si fiicele casatorite ale cetatenilor americani împreuna cu sotii/sotiile si copiii acestora. (23.400)
4. F4 - Categoria a patra:
fratii si surorile cetatenilor americani, precum si sotii/sotiile si copiii acestora, în cazul în care cetatenii americani au împlinit 20 de ani. (65.000)

Solicitarea vizelor
Unii solicitanti, cum ar fi persoanele din categoriile profesionale prioritare, investitorii, unii imigranti speciali si imigrantii prin loteria vizelor pot înainta petitia în nume propriu. Pentru toate celelalte persoane, petitia va fi înaintata de o ruda sau de un potential angajator în numele acestora.

Solicitantii de vize de imigrare sponsorizati de familie vor solicita rudei cetatean sau rezident american sa depuna o petitie (formularul I-130) la cel mai apropriat birou al Serviciului pentru Cetatenie si Imigrare al SUA (USCIS). Vezi instructiuni despre Petitiile depuse in Statele Unite.

Categoriile de solicitanti care nu se califica pentru obtinerea unei vize/derogari:

Pentru a proteja sanatatea, bunastarea si siguranta Statelor Unite, legislatia americana în domeniul imigrarii interzice eliberarea de vize anumitor solicitanti. Printre acestia se numara persoanele care sufera de o boala contagioasa cum ar fi tuberculoza, de o tulburare fizica sau mentala periculoasa sau care sunt dependenti de droguri; care au comis infractiuni grave, inclusiv cele care implica degradare morala, traficul de droguri, prostitutia sau proxenetismul; care sunt teroristi sau comit acte subversive, sunt membri ai unui partid totalitar sau sunt fosti criminali de razboi nazisti; care au intrat în SUA prin frauda sau alte mijloace ilegale; sau care nu se califica sa obtina cetatenia americana. Unii benenficiari ai vizelor de schimb cultural trebuie sa locuiasca doi ani în afara Statelor Unite. Medicii care doresc sa practice medicina trebuie sa promoveze un examen de calificare înainte de a li se acorda vize de imigrare.

Daca solicitantul se încadreaza în vreuna din restrictiile de mai sus, va înainta o declaratie privind faptele respective catre ofiterul consular, care îl va informa pe acesta daca legea prevede o posibilitate de derogare.

Imigranti in baza unui contract de munca

Informatii pentru solicitantii de vize de imigrare:


Persoanele care imigreaza în S.U.A. se împart în doua categorii: (I) persoane care pot obtine statutul de rezident permanent fara limitare numerica si (II) persoane care se supun limitarii numerice anuale. Cea de a doua categorie se împarte la rândul ei în
(A) imigranti sponsorizati de familie,
(B) imigranti în baza unui contract de munca,
(C) imigranti prin loteria vizelor "Diversity Visa".

II. IMIGRANTI CARE SE SUPUN LIMITARII NUMERICE
Cu conditia respectarii unor dispozitii legale tranzitorii, imigrarea în Statele Unite începând cu anul 1995 se va limita la un numar de 675.000 persoane pe an. Acest numar se împarte în trei sub-categorii distincte.

B. Imigranti in baza unui contract de munca.
Pentru aceasta categorie, împartita în cinci grupe preferentiale (procentul limitei anuale fiind indicat între paranteze) se pune la dispozitie anual un numar total minim de 140.000 vize de imigrare, dupa cum urmeaza:

1. F1 - Categoriile profesionale:
Persoane cu aptitudini deosebite în domeniul stiintelor, artelor, învatamântului, afacerilor sau sportului; profesori si cercetatori de marca; precum si unii presedinti si directori executivi de companii multinationale (28,6%).
2. F2 - Membri ai unor profesiuni:
Persoane cu studii superioare în diferite domenii, precum si persoane cu pregatire si aptitudini deosebite în domeniul stiintelor, artelor si afacerilor (28,6%).
3. F3 - Persoane cu studii medii, muncitori calificati si necalificati:
Persoane de diferite profesii care au bacalaureatul, muncitori calificati cu cel putin doi ani de experienta  precum si alti muncitori care sunt calificati în meserii pentru care exista o mare cerere pe piata muncii în SUA (28,6%).
4. F4 - Imigranti speciali:
anumiti slujitori ai religiei, pastori/preoti, angajatii unor organizatii internationale si membrii de familie ai acestora precum si actuali sau fosti angajati ai Guvernului american cu recomandari. (7,1%).
5. F5 - Investitori:
persoane care creeaza locuri de munca pentru cel putin zece persoane care nu se numara printre
rudele lor, printr-o investitie de capital într-o noua societate comerciala în Statele Unite. Capitalul minim necesar se situeaza între 500.000 si 1.000.000 dolari, în functie de rata de ocupare a fortei de munca în respectiva zona geografica (7,1%).

Solicitarea vizelor
Unii solicitanti, cum ar fi persoanele din categoriile profesionale prioritare, investitorii, unii imigranti speciali si imigrantii prin loteria vizelor pot înainta petitia în nume propriu. Pentru toate celelalte persoane, petitia va fi înaintata de o ruda sau de un potential angajator în numele acestora.

Solicitantii de vize de imigrare în baza unui contract de munca trebuie sa fie beneficiarii unei petitii I-140 aprobate de USCIS. Persoanele din categoriile profesionale prioritare pot depune petitia la USCIS în nume propriu, în timp ce pentru persoanele din alte categorii, petitiile vor trebui depuse de potentialii angajatori. Înainte de a depune o petitie la USCIS, persoanele cu studii superioare si medii de diferite profesii, precum si muncitorii calificati si necalificati trebuie sa obtina aprobarea din partea Departamentului Muncii prin care se atesta ca în SUA nu exista persoane calificate disponibile pentru locul de munca vizat de acestia în SUA.

Imigrantii speciali, rezidentii care se reîntorc în SUA si angajatii guvernului Statelor Unite trebuie sa solicite acordarea vizei de la Secretarul de Stat al SUA prin intermediul unui birou consular al SUA din strainatate. Toate celelalte categorii de imigranti speciali trebuie sa depuna o petitie I-360 la INS.

Investitorii trebuie sa depuna la USCIS o petitie folosind formularul I-526.

Imigrantii prin loteria "Diversity Visa" trebuie sa depuna o cerere la Departamentul de Stat al SUA. Informatiile privind înscrierea la loterie vor fi comunicate în fiecare an de catre Departamentul de Stat. Informatiile privind programul DV-2006 sunt prezentate la sectiunea "Loteria vizelor Diversity Visa".

Departamentul de Stat îl va informa pe beneficiarul petitiei (solicitantul de viza) despre primirea acesteia de la biroul care a aprobat-o. Solicitantul de viza va primi instructiuni suplimentare în acel moment.

Categoriile de solicitanti care nu se califica pentru obtinerea unei vize/derogari:


Pentru a proteja sanatatea, bunastarea si siguranta Statelor Unite, legislatia americana în domeniul imigrarii interzice eliberarea de vize anumitor solicitanti. Printre acestia se numara persoanele care sufera de o boala contagioasa cum ar fi tuberculoza, sau de o tulburare fizica sau mentala periculoasa, sau care sunt dependenti de droguri; care au comis infractiuni grave, inclusiv cele care implica degradare morala, traficul de droguri, prostitutia sau proxenetismul; care sunt teroristi sau comit acte subversive, sunt membri ai unui partid totalitar sau sunt fosti criminali de razboi nazisti; care au intrat în SUA prin frauda sau alte mijloace ilegale; sau care nu se califica sa obtina cetatenia americana. Unii benenficiari ai vizelor de schimb cultural trebuie sa locuiasca doi ani în afara Statelor Unite. Medicii care doresc sa practice medicina trebuie sa promoveze un examen de calificare înainte de a li se acorda vize de imigrare.

Daca solicitantul se încadreaza în vreuna din restrictiile de mai sus, va înainta o declaratie privind faptele respective catre ofiterul consular, care îl va informa pe acesta daca legea prevede o posibilitate de derogare.

Vize de logodna

Un cetatean strain care ar dori sa intre în Statele Unite pentru a se casatori cu un cetatean american si pentru a locui în SUA trebuie sa obtina o viza K-1.

Petitia
Pentru a crea clasificarea de viza K-1 pentru o logodnica (sau logodnic) de alta nationalitate, un cetatean american trebuie sa depuna o petitie pentru logodna, formularul I-129F, la Serviciul de Cetatenie si Imigrare (USCIS) care are jurisdictie asupra locului de resedinta din SUA a petitionarului. Astfel de petitii nu pot fi adjudecate în afara Statelor Unite. Petitia aprobata va fi înaintata de USCIS la biroul consular american unde logodnicul/logodnica, cetatean strain, va solicita viza. Petitia este valabila o perioada de patru luni de la data la care a fost aprobata de USCIS si poate fi revalidata de catre ofiterul consular.

Solicitarea unei vize de logodna:

Ofiterul consular va înstiinta pe beneficiar de îndata ce petitia de logodna este primita si îi va pune la dispozitie beneficiarului formularele si instructiunile necesare pentru a solicita o viza K. Un solicitant de viza de logodna este un potential imigrant si de aceea trebuie sa prezinte documente similare cu cele cerute unui solicitant de viza de imigrare. În mod normal sunt cerute urmatoarele documente:

* Pasaport valabil
* Certificat de nastere
* Sentinta de divort sau certificat de deces care arata desfacerea tuturor casatoriilor anterioare
* Cazier juridic din toate localitatile unde a locuit dupa împlinirea vârstei de 16 ani
* Examen medical
* Acte de garantie
* Dovezi ale relatiei avute cu petitionarul
* 2 Fotografii - vezi instructiunile pentru fotografii (Adobe Acrobat (25 Kb) sau Microsoft Word (112 Kb) - pentru specificatii).

Alte informatii:

Atât petitionarul cât si beneficiarul trebuie sa fie liberi din punct de vedere legal si sa doreasca sa încheie o casatorie în Statele Unite. Petitionarul si beneficiarul trebuie sa se fi cunoscut în persoana în ultimii doi ani, cu exceptia cazului în care procurorul SUA acorda o derogare de la aceasta cerinta. De îndata ce procesarea cazului s-a încheiat si solicitantul este în posesia tuturor documentelor, ofiterul consular va intervieva logodnicul/logodnica. Daca se califica, viza i se va elibera, valabila pentru o intrare timp de sase luni. Se colecteaza o taxa nerambursabila de 100 dolari SUA (se accepta numai numerar sau cecuri de calatorie).

Dupa intrarea in SUA:


Logodnicul/logodnica, cetatean strain, trebuie sa solicite autorizatie de lucru de la USCIS. Casatoria trebuie sa aiba loc în timp de 90 de zile de la data admiterii în Statele Unite. Dupa casatorie, sotul/sotia trebuie sa ia legatura cu biroul USCIS pentru a stabili o evidenta ca rezident permanent al SUA cu statut conditionat. Dupa doi ani, cetateanul strain poate solicita la USCIS ridicarea statutului conditionat.

Informatii suplimentare:


Membri de familie
Copiii minori, necasatoriti ai unei persoane cu statut K-1 beneficiaza de satut derivativ K-2 de la parinte atât timp cât sunt numiti pe petitie. Daca respectivul copil însoteste parintele ce intra în SUA cu viza de logodna sau îl urmeaza în timp de un an de la data eliberarii vizei K-1, nu este nevoie de o petitie separata. Dupa aceea, va fi nevoie de o petitie de imigrare separata.

Posibilitatea de a lucra
Logodnicul/logodnica cetatean strain trebuie sa solicite permis de lucru de la USCIS.

Motive pentru care nu se pot elibera vize/derogari:

Solicitantilor care sufera de o boala contagioasa, sau care sufera de tulburari fizice sau mentale periculoase; care sunt dependenti de droguri; care au comis fapte criminale grave, inclusiv fapte care implica degradare morala, trafic de droguri, si prostitutiei; care au încercat sa intre în Statele Unite prin frauda sau alte mijloace ilegale, sau care nu pot primi cetatenia americana, trebuie sa li se refuze viza. Celor care au beneficiat de vize de schimb cultural li se aplica cerinta legii de a locui în afara SUA timp de doi ani. Daca se determina ca nu se califica sa obtina o viza, ofiterul consular va informa solicitantul daca legea prevede vreo derogare.

Alte intrebari:

Pentru alte întrebari referitoare la obtinerea formularului I-129F, la modul si locul unde se depune acest formular, contactati biroul local INS pentru detalii. Pentru întrebari despre procesarea solicitarii de viza peste hotare, contactati biroul consular respectiv.

Recuperarea statutului de rezident

Informatii pentru solicitantii de vize de emigrare:


Persoanele care imigreaza în SUA se împart în doua categorii:
(I) persoane care pot obtine statutul de rezident permanent fara limitare numerica si
(II) persoane care se supun limitarii numerice anuale. Cea de a doua categorie se împarte la rândul ei în (A) imigranti sponsorizati de familie, (B) imigranti în baza unui contract de munca si (C) imigranti prin loteria vizelor "Diversity Visa"

I. Imigrantii care nu se supun limitarii numerice

1. Rude de gradul I: sotul/sotia, vaduvii/vaduvele si copiii minori necasatoriti ai unui cetatean american, precum si parintii unui cetatean american în vârsta de sau peste 21 de ani.
2. Rezidenti care se reîntorc în SUA: fosti rezidenti permanenti ai SUA care se reîntorc sa locuiasca în SUA dupa o sedere de peste un an în strainatate.

Rezidentii americani cu statut permanent, care nu se pot intoarce in Statele Unite din motive independente de vointa lor in perioada legala acordata se pot califica pentru un tip de viza de imigrare special- rezident care se intoarce in SUA (SB-1).

Pentru a va califica pentru un astfel de statut, trebuie sa prezentati:


* ca ati avut statut de rezident permanent cand ati parasit Statele Unite,
* ca la plecarea din SUA ati avut intentia de a va reintoarce in Statele Unite si v-ati mentinut aceasta intentie,
* ca va intoarceti dupa o vizita temporara peste hotare iar daca aceasta vizita a fost prelungita, a fost din cauze independente de vointa dvs. si pentru care nu sunteti raspunzator,
*  ca va calificati pentru o viza de imigrant din toate celelalte puncte de vedere.

Daca v-ati pierdut statutul de rezident si doriti sa solicitati o viza imigrare ca rezident care se reintoarce trebuie sa prezentati dovezi care sa sustina cerintele de mai sus, sa completati formularul DS-117, Cerere de redobîndire a statutului de rezident si sa platiti o taxa de 400 de dolari SUA. Daca aceasta cerere va este aprobata de catre un ofiter consular, sectia de vize de imigrare va va trimite un set de informatii referitoare la procesul de obtinere a unei astfel de vize, SB-1

Pentru mai multe informatii si pentru a face o programare va rugam sa sunati la Sectia Consulara la 200-3300.

Adoptii

Adoptia unui copil roman:

Cu exceptia cazurilor bunicilor naturali, in Romania adoptiile internationale sunt in general suspendate.
 
Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info SUA
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.