Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Sarajevo

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Bosnia si Hertegovina

 

Conditii de intrare si regim de sedere

Incepand cu data de 28 iunie 2007, cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare în Bosnia si Hertegovina, pentru calatorii care nu depasesc 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrari.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala bosniaca (în ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile bosniace.

    * Ministerul Afacerilor Externe al Bosniei si Hertegovina (www.mvp.gov.ba)
    * Ambasada Bosniei si Hertegovina la Bucuresti (e-mail: amb.bukurest@mvp.gov.ba)


Amenintari teroriste

Pe teritoriul Bosniei si Hertegovina nu au fost comise acte teroriste, dar au fost retinute persoane care detineau materiale explozive si planuiau atacuri teroriste.

În Bosnia si Hertegovina se mentin riscurile unor conflicte etnice locale. Cetatenii romani care calatoresc în Bosnia si Hertegovina trebuie sa evite implicarea în dispute cu localnicii.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Bosnia si Hertegovina sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Cel mai important aspect privind siguranta persoanelor care calatoresc în aceasta tara îl reprezinta existenta zonelor minate ramase din timpul conflictului armat din prima jumatate a anilor 1990. Recomadam cetatenilor romani care calatoresc în Bosnia si Hertegovina sa nu se abata de la drumurile principale.

Bosnia si Hertegovina este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicata supravegherea permanenta a bagajelor. Este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel, pe timpul iesirilor în orase, în special în locurile aglomerate, fiind indicat sa se pastreze numai copii ale acestor documente.

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei din Sarajevo.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * politia 122
    * pompierii 123
    * ambulanta 124

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

În Bosnia si Hertegovina este necesara încheierea unei polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii. Spitalele din reteaua de stat sau privata accepta, de regula, politele de asigurare medicala. Practica locala este de a acorda primul ajutor în caz de accident sau îmbolnavire. Pentru alte categorii de servicii medicale acoperite de asigurarile de calatorie se solicita achitarea contravalorii acestora, beneficiarul politei urmand sa recupereze sumele respective de la societatea de asigurare. Nu exista recomandari speciale în ceea ce priveste vaccinuri ce trebuie facute înaintea calatoriei în Bosnia si Hertegovina.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatorersc în strainatate sa încheie polite de asigurare de calatorie care includ si acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnavire, accident sau deces.
Recomandam ca aceste polite de asigurare sa acopere întreaga durata a calatoriei, din ziua plecarii din Romania pana în ziua întoarcerii.


Conditii privind traficul auto

Starea generala a drumurilor este în general buna. Viteza legala maxima este de 50 km/h în localitate, 80 km/h în afara localitatii si 100 km/h pe autostrazi. Folosirea fazei scurte este obligatorie si pe timp de zi. Politia locala nu agreaza utilizarea nejustificata a farurilor de ceata. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0,4 g/l. Este obligatorie dotarea autoturismelor cu triunghiuri reflectorizante, truse de prim ajutor si becuri de rezerva. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

Conducatorii auto pot beneficia de asistenta tehnica si informatii, prin apelarea numarului de telefon 1282.


Permisul de conducere

În Bosnia si Hertegovina este recunoscut permisul de conducere international eliberat de autoritatile romane pe perioada de valabilitate a acestuia.


Informatii pentru cazurile de accidente

În caz de accident de circulatie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie asteptata sosirea autoritatilor de politie pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie sa ramana în pozitia avuta dupa momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulatie.

În cazul unui accident usor de circulatie aveti în vedere si urmatoarele recomandari :

    * notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident si ale societatii de asigurare a acestuia (înscrise, de regula, pe rama rablitei cu numarul de înmatriculare)
    * daca în urma accidentului sunt raniti, acordati primul ajutor, anuntati si asteptati sosirea politiei
    * apelati numarul de telefon înscris pe polita de asigurare Carte verde si urmati instructiunile ce va sunt adresate. Solicitati si pastrati pana la întoarcerea în tara o copie a raportului întocmit de politie si toate documentele de plata aferente accidentului pentru a fi prezentate societatii de asigurare

În cazul unui accident soldat cu decesul unui cetatean roman, evenimentul se declara la sediul sectiei consulare a Ambasadei Romaniei din Sarajevo si la autoritatea administratiei publice locale în a carei raza administrativ-teritoriala s-a produs decesul. În vederea întocmirii actului de deces, la misiunea diplomatica se vor depune urmatoarele acte: declaratia de deces; pasaportul defunctului; certificatul medical constatator al decesului, întocmit si semnat de medic. Daca decesul se datoreaza unei cauze violente, este necesara si o dovada din partea politiei sau a parchetului, din care sa rezulte ca unul dintre aceste organe a fost sesizat despre deces. Pentru repatrierea corpului neînsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Bosnia si Hertegovina sau din Romania. Firma în cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidentele si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.


Reglementari vamale

Regulamentul vamal prevede ca în Bosnia Hertegovina pot fi introduse, de catre persoane fizice fara plata taxelor vamale, urmatoarele cantitati de produse : 400 tigarete, 2 l bauturi alcoolice, 100 gr. parfumuri.


Utilizarea cartilor de credit

Sunt disponibile bancomate în bancile internationale din Sarajevo si din alte mari orase, dar numarul lor este limitat. În general, cartile de credit sunt acceptate în putine locuri, modalitatea de plata cea mai uzitata fiind banii în numerar.


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Bosnia si Hertegovina în baza îndeplinirii urmatoarelor conditii:

    * identificare (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
    * carnet de sanatate veterinar
    * vaccinul antirabic în curs de valabilitate
    * tritajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic)

Va recomandam sa consultati un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare în strainatate cu animalele de companie.

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat: 3 februarie 2009

Info Bosnia si Hertegovina
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.