Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Sofia

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Bulgaria

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Bulgariei în baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea conditiilor privind intrarea si stabilirea pe teritoriul Bulgariei, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile bulgare:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei
    * Ambasada Bulgariei la Bucuresti

Pentru a preîntampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca în primul semestru al anului în curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  în spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste

Bulgaria nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala aparitie sau repetare a unor astfel de atentate pe teritoriul lor national.

Cetatenilor romani care calatoresc în Bulgaria li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile bulgare si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe.


Siguranta si criminalitate

Bulgaria este o tara cu un nivel mediu al criminalitatii. Infractiuni de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

S-au semnalat cazuri de incidente violente armate, în locuri publice din Sofia, atribuite organizatiilor de crima organizata. S-au semnalat, de asemenea, cazuri de agresiune si furt de autovehicule pe soselele nationale. Recomandam ca deplasarile cu autoturismele sa se efectueze numai pe timpul zilei si pe artere rutiere principale (drumuri europene si autostrazi).

În trecut, s-au semnalat cazuri în care echipaje false de politie, costumate în salopete negre, cu cagule si înarmate, deplasandu-se cu autoturisme cu girofar dar care nu au culoarea specifica celei a politiei, au semnalizat pentru oprirea autovehiculelor straine, dupa care au procedat la jefuirea calatorilor si furtul autoturismului. Daca exista suspiciuni în astfel de situatii, se recomanda evitarea opririi si deplasarea pana la cel mai apropiat post fix sau mobil de politie, pentru relatarea situatiei si solicitarea de sprijin.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile în orase, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat:

    * Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Sofia

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor bulgare, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 112 – servicii de urgenta
    * 166 – politie
    * 160 – pompieri
    * 150 – salvarea

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care pot acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie în Bulgaria. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Bulgaria sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii. Încheierea politelor de asigurare trebuie facuta în Romania, neexistand posibilitatea încheierii lor în Bulgaria.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata în primul rand legatura cu agentul sau partenerul bulgar al societatii de asigurari care a încheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevazute în polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto


Toate reglementarile privind circulatia pe drumurile publice sunt similare cu cele romanesti în domeniu. Este obligatorie folosirea centurii de siguranta si este interzisa utilizarea telefoanelor mobile de catre sofer, în timpul deplasarii cu autoturismul.

Plata utilizarii drumurilor publice se efectueaza la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existand un sistem similar vignetei romanesti. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare si permisul de conducere.

În marile orase exista parcari amenajate, prevazute cu aparate de taxare si/sau personal de paza si de încasare a taxelor de parcaj. În cazul parcarii neregulamentare sau unde aceasta manevra este interzisa, este posibila tractarea de catre autoritati a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai dupa perceperea taxelor aferente.

În Republica Bulgaria nu este permisa folosirea aparatelor sau dispozitivelor antiradar; folosirea acestora constituie contraventie si se pedepseste cu amenda.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil în Bulgaria o perioada de 30 de zile de la data intrarii.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

În caz de accident usor, notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca în urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii de asigurari din Bulgaria.

Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are înscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde în regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon înscris pe polita si urmati toate îndrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la înapoierea în tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

În cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la întocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neînsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Bulgaria sau din Romania. Firma în cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita în caz de accident:

    * serviciul de urgente – 112
    * politia – 166
    * salvarea – 160


Reglementari vamale

Regulamentul vamal bulgar contine reglementari similare cu cele ale tarilor membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de tigari sau 100 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Conform legislatiei bulgare, la intrarea în Bulgaria se declara bunurile detinute, precum si sumele în leva sau valuta, însumand peste 10.000 leva.


Utilizarea cartilor de credit

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de carti de credit. Ele pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afisate însemnele cardurilor si pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele elibereaza bancnote nationale. 


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

Sursa: Mae.ro
 
Actualizat: 3 februarie 2009

Actualizat: 30 iulie 2008

Info Bulgaria
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.