Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Taskent

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Uzbekistan

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani, posesori de pasapoarte diplomatice si de serviciu, pot intra pe teritoriul Uzbekistanului fara viza, pe o perioada pe maxim 90 de zile. Cetatenii romani posesori de pasapoarte simple pot intra pe teritoriul Uzbekistanului doar in conditiile obtinerii vizei. Durata de sedere permisa de viza poate fi de 30 de zile, 3 luni, 1 an si viza de tranzit. Scopuri pentru care sunt acordate vizele sunt turistic, afaceri, serviciu, activitati profesionale, tranzit. Vizele pot fi obtinute de la reprezentantele diplomatice ale Uzbekistanului in strainatate (consulate sau ambasade). Persoanele care provin din tari in care Uzbekistanul nu are reprezentanta diplomatica pot obtine viza la sosirea pe Aeroportul Taskent (este si cazul cetatenilor romani). Este insa necesara contactarea prealabila a Ambasadei Romaniei la Taskent. Cetatenii straini trebuie sa obtina un permis de sedere temporara in 3 zile lucratoare de la sosirea in Uzbekistan. Permisul de sedere este eliberat de Ministerul Afacerilor Interne, in functie de tipul si durata vizei. De asemenea, hotelurile efectueaza automat eliberarea de permise de sedere pentru cetatenii straini. Sefii delegatiilor parlamentare si guvernamentale, membrii familiilor acestora, personalul tehnic al delegatiilor, minorii si cetatenii straini care stau in Uzbekistan mai putin de 15 zile sunt exceptati de la regula obtinerii permisului de sedere.

Pentru verificarea si a altor conditii privind intrarea pe teritoriul Uzbekistanului, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile uzbece:

·  Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Uzbekistan ( www.mfa.uz )

Amenintari teroriste

Pe teritoriul Uzbekistanului sunt active o serie de grupari cu caracter extremist-terorist, care au executat in trecut atentate cu bomba impotriva unor institutii de stat, ambasade sau in locuri publice. Riscul atentatelor teroriste se mentine relativ ridicat.

Cetatenilor romani care calatoresc in Uzbekistan li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate

Nivelul criminalitatii in Uzbekistan este relativ redus. Se inregistreaza totusi cazuri frecevtne de spargeri de masini, trafic de valuta, furturi din buzunare in zonele aglomerate, abuzuri ale organelor de militie. Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a ambasadei romane.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

·  Militia – 02

·  Salvare – 03, 133-6854, 136-7332, 169-7085

·  Pompieri – 01

·  Situatii Speciale – 136-2292

·  Serviciul de Salvare – 050

·  Biroul de accidente – 569-658, 133-2814

Se recomanda, de asemenea, sesizarea ambasadei romane, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Asigurarile medicale nu sunt obligatorii. Se recomanda totusi incheierea unei asigurari medicale si de calatorie inainte de plecarea din tara. Unitati medicale care accepta asigurarile medicale de calatorie incheiate in alte tari: MDS - Taskent. Exista si posibilitatea incheierii unor asigurari medicale in Uzbekistan. Asistenta medicala pentru cetatenii straini este gratuita pentru situatiile de urgenta (in cadrul institutiilor afiliate la Serviciul Republican pentru Asistenta Medicala de Urgenta). Centrul stiintific republican pentru asistenta medicala de urgenta este situat in Taskent, pe strada Farkhadskaya, numarul 2.De asemenea, in Republica Autonoma Karakalpakstan si in fiecare centru regional functioneaza Departamente regionale echipate cu aparatura medicala moderna.Asistenta medicala obisnuita pentru cetatenii straini se face contracost. Nu exista obligativitatea vaccinarii la intrarea in Uzbekistan.

Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este similar celui din Romania. Uzbekistanul dispune de o infrastructura rutiera bine dezvoltata, cu numeroase autostrazi si drumuri nationale. Limitele de viteza sunt de 60 km/h in localitati, 90 km/h in afara localitatilor, 110 km/h pe autostrada. Regulile aplicabile sunt similare celor din Romania.

Permisul de conducere

Permisele de conducere romanesti pot fi folosite fara limitare temporara, insa se recomanda obtinerea unui permis in limba uzbeka.

Reglementari vamale

Toate sumele de bani trebuie declarate la trecerea frontierei, in caz contrar fiind posibila confiscarea banilor. In cazul in care suma depaseste 5000 USD, se completeaza un formular special (TS-28), in 2 exemplare (unul ramane la autoritatile vamale, iar celalalt este destinat posesorului sumei).

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Uzbekistan
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.