Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Canberra

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Australia

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in scop turistic si de afaceri in Australia pot solicita, incepand cu 27 octombrie 2008, viza de intrare on-line prin sistemul eVisitor, care simplifica demersurile pentru obtinerea celor doua tipuri de viza, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Serviciul este disponibil pe sectiunea dedicata de pe pagina de internet a Departamentului australian al Imigratiei si Cetateniei http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm.


Prin acest serviciu, cetatenii romani pot solicita vize turistice si de afaceri on-line (pe Internet - fara ca persoana respectiva sa se deplaseze la sediul unui oficiu consular australian), la orice ora si din orice punct al globului. Sistemul eVisitor este extrem de util pentru cetatenii romani, cu atat mai mult cu cat Australia nu are ambasada in Romania, cea mai apropiata fiind la Belgrad.


Pana in prezent, cetatenii romani care doreau sa calatoreasca in Australia in scop turistic puteau obtine viza prin sistemul electronic de acordare a vizelor e676 - autogrant facility. In virtutea statutului sau de membru UE, Romania a devenit parte a acestui sistem la 16 iunie 2008. Pana la lansarea platformei eVisitor, viza de afaceri era reglementata de o procedura separata.


Solicitantii sunt scutiti de plata taxelor consulare. De asemenea, vizele obtinute prin sistemul eVisitor ofera posibilitatea unor calatorii cu multiple intrari in Australia intr-o perioada de 12 luni (titularii pot efectua mai multe calatorii pe perioada valabilitatii vizei), cu drept de sedere de pana la trei luni pentru fiecare intrare, precizeaza comunicatul MAE.


Persoanele care pot solicita viza prin sistemul eVisitor trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: intentioneaza sa se deplaseze in Australia in scop turistic sau de afaceri; detin un pasaport valabil, eliberat de autoritatile uneia dintre cele 35 de tari eligibile (respectiv un pasaport romanesc); la momentul solicitarii se afla in afara Australiei.


Conform legislatiei australiene, pentru obtinerea vizei, solicitantii trebuie sa aiba o stare de sanatate buna (in special sa nu fie bolnavi de tuberculoza) si sa nu aiba inscrise in cazierul judiciar condamnari mai mari de 12 luni.


Departamentul australian al Imigratiei si Cetateniei va transmite aprobarea de viza solicitantului prin e-mail, iar MAE recomanda cetatenilor romani sa aiba asupra lor o copie a acestei aprobari de viza, de care ar putea avea nevoie la imbarcarea in avion sau pentru tranzitul pe teritoriul altor state.

De asemenea, la intrarea pe teritoriul australian, persoanele care au obtinut viza vor prezenta pasaportul valabil mentionat in cererea de viza. In cazul obtinerii unui alt pasaport, acest lucru va trebui notificat Departamentului australian al Imigratiei si Cetateniei (la adresa de e-mail eVisitor.Helpdesk@immi.gov.au).


Totodata, MAE atrage atentia ca, pentru a obtine viza on-line, este necesar ca fiecare persoana sa solicite viza direct, fara intermediari, si sa furnizeze informatii complete si corecte, conform formularului de aplicare. Ca procedura standard, autoritatile australiene verifica la intrarea in tara datele prezentate in aplicatia de viza. In cazul in care sesizeaza neconcordante intre acestea si declaratiile sau documentatia prezentate la frontiera, exista riscul sa anuleze viza si sa dispuna returnarea imediata in Romania.


Agentiile de turism pot folosi aceeasi aplicatie pentru a obtine viza pentru clientii lor cetateni romani sau ai celorlalte 34 de tari parte a sistemului eVisitor.


Mai multe informatii despre sistemul eVisitor sau alte conditii de calatorie in Australia pot fi regasite atat pe site-ul Departamentului australian al Imigratiei si Cetateniei www.immi.gov.au, cat si pe cel al Ministerului Afacerilor Externe, sectiunea Sfaturi de calatorie.


Facilitatea eVisitor se adreseaza cetatenilor tarilor UE, precum si celor din Andorra, Elvetia, Islanda, Lichtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino si Vatican, fiind menita sa asigure un tratament egal, simplificat, pentru solicitantii de viza din aceste 35 de tari.
 

Sursa: Ambasada Romaniei in Australia

Actualizat: 3 februarie 2009

Info Australia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.