Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Varsovia

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Polonia

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Poloniei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea si a altor conditii privind intrarea si stabilirea pe teritoriul Poloniei, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile polone:

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  in spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste

Polonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala aparitie sau repetare a unor astfel de atentate pe teritoriul lor national.

Cetatenilor romani care calatoresc in Polonia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile polone si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Polonia este o tara sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Varsovia.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor polone, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • 112 – servicii de urgenta
 • 997 – politie
 • 998 – pompieri
 • 999 – salvarea

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Polonia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Polonia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Polonia.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul polonez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Transportul public

Transportul public este similar celui din Romania. Costul unui bilet intern in Varsovia este de 2.40 zloti. Biletele de transport sunt valabile si pentru calatoriile cu metroul. Pot fi achizitionate bilete de o zi (7,20 zloti). In cazul in care biletele se achizitioneaza de la conducatorul vehiculului, costul acestora este de 3 zloti. Fiecare calator are obligatia de a composta biletul la urcarea in mijlocul de transport. Fara a fi compostat, biletul nu este valabil, iar calatorul risca sa fie amendat.


Conditii privind traficul auto

In Polonia, circulatia autose efectueaza pe partea dreapta a drumului. Intre prima zi a lunii octombrie si ultima zi a lunii februarie este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire). Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna. Soselele sunt aglomerate, traficul intensificandu-se la fiecare sfarsit de saptamana. Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (in general taxa este de 2 zloti/ora), iar tichetele trebuie afisate la vedere in interiroul masinii. In Polonia, centura de siguranta este obligatorie. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Limitele de viteza admise: in localitati – 50 km/ora; in afara localitatilor – 90 km/ora; autostrazi – 130 km/ora. Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 500 de zloti si suspendarea permisului de conducere. Nu este permisa folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii autovehiculului. Adesea exista portiuni cu ceata pe zone foarte intinse in campiile din Polonia, in special dimineata si in amurg.

Conform Codului Rutier polonez este interzisa dotarea masinii cu un dispozitiv de detectare a aparatelor radar, precum si dispozitive antiradar. Aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste cu acordarea a 3 puncte de penalizare si o amenda de 500 de zloti.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil in Polonia o perioada de 90 de zile de la data intrarii. Cetatenii romani care isi stabilesc domiciliul in Polonia pot sa solicite preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis polonez.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii de asigurari din Polonia.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Polonia sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

 • serviciul de urgente – 112 (numai pentru telefoane mobile)
 • politia – 997
 • servicul de asistenta trafic – 981
 • 0800 2... - linie telefonica de informatii privind siguranta circulatiei; functioneaza in perioada de vacanta, fiind disponibila si in limbi straine


Reglementari vamale

Regulamentul vamal polon contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse, introduse de calatori provenind din tyari nemembre ale UE sunt: 200 de tigari sau 50 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 5 litri bere, 50 grame de parfum. Valoarea tuturor bunurilor introduse pentru folosinta personala nu trebuie sa depaseasca 175 Euro.

Este permis importul si exportul de valuta sau titluri de valoare, fara declaratie vamala, in limita a 10.000 euro.


Utilizarea cartilor de credit

In Polonia sunt acceptate toate tipurile de carti de credit. Ele pot fi folosite la toti distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afisate insemnele cardurilor si pot fi utilizate la orice bancomat. Bancomatele elibereaza bancnote nationale (zloti).


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie

Intrarea in Polonia a animalelor de companie trebuie sa satisfaca conditii sanitare si de identificare:

 • animalul trebuie sa aiba un pasaport, respectiv un certificat de sanatate veterinar;
 • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
 • titrajul setric de anticorpi antirabici
 • tatuaj sau microcip implantat sub piele.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

LISTA SERVICIILOR prestate de Sectia consulara a Ambasadei Romaniei din Varsovia cuprinzand  taxele consulare actualizate, aplicate incepand cu data de 01 martie 2009


I. SERVICII GENERALE

DOCUMENTE DE CALATORIE

1. ELIBERARE PASAPORT SIMPLU 

60 euro

2. ELIBERARE PASAPORT TEMPORAR

70 euro

3. ELIBERARE PASAPORT CRDS - ADULT

60 euro

4. ELIBERARE PASAPORT CRDS - COPIL

60 euro

5. INCLUDERE MINOR IN PASAPORT 

10 euro

 

6. ELIBERARE TITLU DE CALATORIE

256 zloti

 

ACTE NOTARIALE

1. REDACTAREA, AUTENTIFICAREA SI REVOCAREA UNUI INSCRIS*

* pentru fiecare exemplar in plus se incaseaza 28 zloti/exemplar

140 zloti

2. LEGALIZAREA UNEI COPII DE PE INSCRISURI 

70 zloti

3. LEGALIZARE SEMNATURA SI SIGILII 

117 zloti

4. LEGALIZARE SEMNATURA DE PE INSCRISURI, LEGALIZAREA SPECIMENULUI DE SEMNATURA, LEGALIZAREA SIGILIULUI  

140 zloti

5. TRADUCERI LEGALIZATE 

163 zloti

6. CERERI DE IDENTIFICARE

140 zloti

7. ELIBERAREA UNUI CERTIFICAT DE CUTUMA

186 zloti

8. PROCURARE DE ACTE JUDICIARE SAU EXTRAJUDICIARE

140 zloti


VIZE

1. VIZA DE TRANZIT / TRANZIT AEROPORTUAR

60 euro

2. VIZA DE SCURTA SEDERE

60 euro

3. VIZA DE LUNGA SEDERE

120 euro

4. VIZA COLECTIVA

60 euro+1euro/pers.

Taxele se incaseaza anticipat in euro. 


Taxele de vize incasate in baza acordurilor incheiate de UE cu state terte:

Pentru cetatenii statelor cu care Comunitatea Europeana a incheiat conventii bilaterale de facilitare a vizelor (Federatia Rusa, Ucraina, Albania, Bosnia Hertegovina, Muntenegru) se aplica taxele convenite prin acordurile respective, respectiv 35 sau 70 euro. Pentru Republica Moldova, Serbia si Macedonia vizele se acorda in continuare gratuit, pana la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

 

 

 

Nr.crt.

1.

Acord incheiat de Comunitatea Europeana cu

 
ALBANIA

Taxa de viza incasata in regim normal

 
35 EURO

Taxa de viza incasata in regim de urgenta

 
Nu se percep taxe de urgenta

2.

BOSNIA - HERTEGOVINA

35 EURO

Nu se percep taxe de urgenta

3.

MACEDONIA

Vizele se acorda in regim de gratuitate

 

4.

MOLDOVA

Vizele se acorda in regim de gratuitate

 

5.

FEDERATIA RUSA

35 EURO

70 EURO

6.

SERBIA

Vizele se acorda in regim de gratuitate

Nu se percep taxe de urgenta

7.

MUNTENEGRU

35 EURO

Nu se percep taxe de urgenta

8.

UCRAINA

35 EURO

70 EURO

Nu se percep taxe pentru vize in cazul solicitantilor din urmatoarele categorii:

· copii mai mici de 6 ani;

· elevi si studenti, studenti din ciclul postuniversitar si profesori insotitori care efectueaza calatorii de studii sau de formare scolara;

· cercetatori din tari terte care se deplaseaza in Comunitate pentru cercetare stiintifica, astfel cum au fost definiti in Recomandarea 2005/761/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 28 septembrie 2005 vizand facilitarea eliberarii de catre statele membre a vizelor uniforme de scurta sedere pentru cercetatorii resortisanti ai tarilor terte care se deplaseaza pentru cercetare stiintifica in Comunitatea Europeana;

· functionari straini angajati ai organizatiilor la care Romania este parte;

· membri ai misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine, persoane care insotesc sefi de state, de guvern, delegatii parlamentare straine si alti invitati oficiali, precum si membri de familie ai acestora, in conditii de reciprocitate;

· straini care sunt membri de familie ai unor cetateni romani, in cazul eliberarii vizelor de lunga sedere.

II. SERVICII COMPLEXE

1. CARTE DE IDENTITATE PRIN MANDAT

140 zloti

2. ELIBERARE PRIMA CARTE DE IDENTITATE PENTRU MINOR 14-18 ANI

536 zloti

3. ELIBERARE PRIMA CARTE DE IDENTITATE DUPA IMPLINIREA VARSTEI DE 18 ANI

513 zloti

4. INSCRIERE CERTIFICAT DE NASTERE STRAIN IN ACTELE DE STARE CIVILA ROMANESTI

326 zloti

5. INSCRIERE CERTIFICAT DE CASATORIE STRAIN IN ACTELE DE STARE CIVILA ROMANESTI

326 zloti

6. OFICIERE CASATORIE LA CONSULAT INTRE CETATENI ROMANI

419 zloti

 

III. SERVICII DIVERSE

1. Inregistrarea cererii pentru redobandirea cetateniei romane 

 60 euro

2. Inregistrarea cererii privind renuntarea la cetatenia romana 

 600 euro

3. Eliberarea dovezii de cetatenie 

20 euro

4. Legalizarea sigiliului si a semnaturii Ministerului Afacerilor Externe 

de pe actele eliberate de autoritatile romane, inclusiv de pe declaratiile

de chemare, darea de data certa, pentru fiecare act

15 euro

5. Legalizarea sigiliului si semnaturii autoritatilor competente

 straine de pe certificatele de origine a marfurilor, facturile

comerciale si de pe orice documente cerute la exportul marfurilor

din si in Romania, in functie de valoarea marfurilor, de fiecare

exemplar:
- pentru valori de pana la 50.000 de euro 
- pentru valori de pana la 50.000 de euro 
- pentru valori intre 100.001 - 500.000 de euro
- pentru valori intre 500.001 - 1.000.000 de euro
- pentru valori peste 1.000.000 de euro

 

 

 

 

 

 300 euro
 600 euro
 900 euro
 1.500 euro
2.500 euro+0,1%

 din valoare

6. Primirea in depozit a inscrisurilor si a documentelor prezentate de

parti

30 euro

7. Certificarea modificarilor survenite in rolul de echipaj al navelor, inclusiv schimbarea comandantului de nava

30 euro

8. Prelungirea valabilitatii actelor de conventie ale navelor 

30 euro

9. Inregistrarea si vizarea protestului de mare, a jurnalului de bord si a jurnalului de masini 

30 euro

10. Eliberarea permisului provizoriu de nationalitate, pentru navele construite in strainatate, achizitionate sau carora li se schimba clasa 

 300 euro

11. Alte servicii care nu sunt incluse in prezenta lista 

 20 euro

Sursa: varsovia.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

 

 

 

Info Polonia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.