Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Santiago de Chile

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Chile

 
 

 
Declaratia de vama la intrarea in Chile
 
Incepand cu data de 15 februarie 2005, intre Romania si Chile a intrat in vigoare Acordul privind eliminarea vizelor si pentru pasapoartele simple.

Cetatenii romani, posesori ai unui pasaport simplu valabil, pot intra si ramane, fara viza, pe teritoriul Republicii Chile, pentru o perioada de pana la 90 de zile in decurs de 6 luni de la data primei intrari, daca nu au ca scop desfasurarea de activitati lucrative sau remunerate.

Cetatenii romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada mai indelungata de 90 de zile sau sa desfasoare activitati lucrative sau remunerate trebuie sa obtina vizele corespunzatoare.

Pentru informatii suplimentare despre regimul vizelor si despre conditiile de intrare in Chile, recomandam consultarea informatiilor prezentate de autoritatile chiliene:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Chile (www.minrel.gov.cl)
    * Ambasada Republicii Chile la Bucuresti (Str.Sevastopol, nr.13-17, ap.111, Sector 1;
      Telefon: 021- 312-7239; 312-7311;
      Fax: 021-312-7246;
      Email: embachile@consuladochile.ro ;
      Web: www.consuladochile.ro) 
 
De la 1 februarie 2005, in toate punctele de frontiera ale Republicii Chile a fost introdus noul Formular unic de declaratie comuna Vama/Serviciul Agricol si Animalier (in limbile spaniola si engleza), valabil pentru toate persoanele care intra in Republica Chile.

Republica Chile arte o legislatie exigenta in materie, la intrarea in aceasta tara:
- declararea marfurilor care nu pot fi considerate bagaj personal. Descriere bagaj: obiecte noi sau vechi pentru uzul personal, profesional si cadouri in cantitati a caror valoare sa nu fie suspecta de comercializare. Ex: nu mai mult de 400 tigari, 2500 cl de bauturi alcoolice etc./persoana adulta;
- declararea sumelor in efectiv ce depasesc cifra de 12.000 USD, sau echivalentul in alte monede, sau instrumente negociabile la purtator;
- declararea tuturor produselor de origine vegetala si animala a caror descriere detaliata se afla in formular (ex: fructe proaspete, uscate, deshidratate, plante vii, seminte, ierburi, condimente vegetale, vegetale care pot contine pamant, ciuperci, conuri de conifere, obiecte din lemn brut, animale vii, carne proaspata, produse din carne, branzeturi, oua, miere, polen, material de reproducere etc.), neimportand cantitatea.
Prelungirea valabilitatii pasaportului

Cetatenii romani aflati in Chile, care detin pasapoarte individuale de tip nou (coperti de culoare visinie), a caror valabilitate a expirat sau expira in cursul anului curent, pot solicita prelungirea valabilitatii acestora. Conform legii, valabilitatea pasapoartelor se prelungeste o singura data, fara a depasi 10 ani de la data eliberarii.
Pasapoartele de tip vechi, cu coperti verzi sau albastre, NU mai pot fi prelungite.

Acte necesare

- pasaportul a carui valabilitate se prelungeste;
- formularul tip, completat in 2 (doua) exemplare si semnat;
- 2 (doua) fotografii tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil);
- in cazul rezidentilor permanenti si a celor care detin cetatenia chiliana, se va include si o copie a actului de identitate chilian.
Taxa consulara: 42 USD

Daca in pasaport sunt inscrisi copii minori, se percepe o taxa suplimentara de 15 USD pentru fiecare copil inscris. De asemenea, se adauga 2 fotografii ale copilului si, daca este cazul, copie a actului de identitate sau a pasaportului sau chilian.


Inscrierea unui copil minor in pasaportul solicitantului

Cetatenii romani care detin pasapoarte de tip nou (cu copertile de culoare visinie) pot solicita inscrierea in pasaport a copilului/copiilor lor minori. Conditiile in care se face inscrierea sunt urmatoarele:

- pasaportul solicitantului sa fie valabil;
- copilul/copiii sa fie minor(i) (sa nu fi implinit varsta de 14 ani);
- solicitantul sa fie unul dintre parintii copilului/copiilor;
- sa existe consimtamantul scris si autentic al celuilalt parinte.

Acte necesare:

- pasaportul solicitantului;
- formularul completat de solicitant si semnat;
- certificatul de nastere al copilului;
- 2 (doua) fotografii de tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil) ale copilului;
- o declaratie data si semnata de celalalt parinte, prin care acesta isi exprima consimtamantul pentru inscrierea copilului(copiilor) minor(i) in pasaportul solicitantului; aceasta declaratie va fi autentificata de un notar public.
Taxa consulara: 25 USD pentru fiecare copil inscris


Inscrierea in pasaport a mentiunii de stabilire a domiciliului in strainatate

Cetatenii romani care detin pasapoarte de tip nou (cu coperti de culoare visinie) si care au obtinut de la autoritatile chiliene dovada legala de resedinta permanenta sau care au dobandit cetatenia chiliana si detin pasaport chilian, pot solicita inscrierea in pasaportul romanesc a mentiunii de stabilire a domiciliului in Chile.

Acte necesare:

- formularul completat de solicitant si semnat;
- dovada resedintei permanente in Chile, in copie xerox;
- copie xerox a pasaportului de cetatean roman (primele patru pagini);
- 2 (doua) fotografii de tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil).
Taxa consulara: 20 USD

Pasapoarte consulare

Pasapoartele consulare sunt documente de calatorie cu regim special, care se pot elibera cetatenilor romani in cazuri exceptionale, prevazute de lege. Ele au o valabilitate limitata la perioade de timp scurte si o destinatie precisa si exclusiva.

Situatiile in care se pot elibera pasapoarte consulare sunt urmatoarele:

- deplasarea in Romania, in situatii de urgenta, atunci cand solicitantul nu mai este in posesia pasaportului romanesc;
- regularizarea sederii pe teritoriul altui stat, atunci cand solicitantul nu mai este in posesia pasaportului romanesc, iar autoritatile statului respectiv solicita un document valabil care sa ateste identitatea persoanei.

In cazul deplasarilor in Romania, pasaportul consular isi pierde valabilitatea la momentul intrarii pe teritoriul Romaniei.
Pentru eliberarea unui pasaport consular, solicitantul trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

- sa fie cetatean roman;
- sa faca dovada existentei unei situatii exceptionale care necesita eliberarea pasaportului consular;
- sa prezinte consulului documentele prevazute de lege.

Acte necesare:

- cererea tip, completata si semnata;
- pasaportul romanesc de tip vechi, expirat;
- certificatul de nastere romanesc;
- buletinul de identitate romanesc;
- orice alt act de identitate sau de stare civila eliberat de autoritatile romane;
- 2 (doua) fotografii de tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil);
- in cazul in care pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, este necesara depunerea dovezii reclamarii acestei imprejurari la politia din localitatea unde a avut loc pierderea sau furtul. Aceasta dovada trebuie depusa in original (nu copie xerox sau fax);
- declaratie proprie privind imprejurarile disparitiei pasaportului.
Pasapoartele consulare eliberate cetatenilor romani in scopul prezentarii lor in fata autoritatilor statului strain pentru regularizarea sederii se pot prelungi, daca valabilitatea lor a expirat, iar scopul pentru care au fost eliberate nu a fost finalizat. Prelungirea se face pe o perioada egala cu perioada de valabilitate pentru care a fost eliberat pasaportul consular, neputandu-se depasi un an de la data eliberarii ini tiale.

NOTA
in cazul in care cetateanul roman nu detine documente prin care sa poata face dovada identitatii sale, pasaportul consular va fi eliberat numai dupa ce misiunea diplomatica obtine aprobarea autoritatilor competente din Romania, procedura care poate dura circa 10 zile.
Taxa consulara: 47 USD

Confectionarea si eliberarea pasapoartelor romanesti de tip nou

1. Pentru cetatenii romani cu resedinta permanenta în Chile

Cetatenii romani cu resedinta permanenta în Chile pot solicita confectionarea si eliberarea pasapoartelor romanesti în urmatoarele conditii:

    * sa nu fi renuntat la cetatenia romana;
    * sa faca dovada domiciliului permanent legal pe teritoriul Chile.

Cazuri speciale
a) În cazul pierderii sau furtului pasaportului anterior, este necesara dovada reclamarii acestor împrejurari la politia din localitatea unde a disparut pasaportul.
b) În cazul în care pasaportul anterior este deteriorat, acesta va fi depus odata cu celelalte documente.
c) În cazul în care toate paginile pasaportului anterior au fost consumate, prin aplicarea de vize de calatorie, este necesara depunerea copiilor xerox ale tuturor paginilor pasaportului.

Important!
În cazul în care solicitantul si-a schimbat numele pe timpul prezentei sale în strainatate, prin casatorie, prin naturalizare sau prin efectul unei hotarari judecatoresti, documentul care atesta schimbarea numelui (certificatul de casatorie, certificatul de naturalizare sau hotararea judecatoreasca) va trebui transcris (înregistrat) la autoritatile de stare civila din Romania (în cazul hotararii judecatoresti, va trebui obtinuta recunoasterea de catre o instanta romana a hotararii pronuntata în strainatate). Transcrierea se poate face fie personal, fie prin împuternicire speciala (casatorie) sau prin împuternicire speciala (naturalizare).

NOTA
Nu se pot primi cereri pentru confectionarea pasapoartelor noi daca, în cazul schimbarii numelui, nu s-a efectuat mai întai transcrierea actului în baza caruia s-a produs schimbarea numelui.

Acte necesare :
a) formularul completat de solicitant si semnat, în doua exemplare;
b) dovada resedintei permanente în Chile, în copie xerox;
c) pasaportul romanesc vechi, expirat (copie xerox);
d) certificat de nastere (copie xerox);
e) certificat de casatorie, daca este cazul (copie xerox);
f) 4 (patru) fotografii de tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil) ale solicitantului.
Taxa consulara: 65 USD

Daca în pasaport urmeaza sa fie înscrisi copii minori, se percepe o taxa suplimentara de 25 USD pentru fiecare copil înscris. De asemenea, se adauga, pentru fiecare copil, o copie a certificatului de nastere, 2 fotografii si o copie a dovezii resedintei permanente în Chile.


2. Confectionarea si eliberarea pasapoartelor romanesti de tip nou pentru cetatenii romani aflati temporar în Chile

Cetatenii romani aflati temporar în Chile pot solicita autoritatilor romane confectionarea si eliberarea pasapoartelor romanesti de tip nou, prin redactarea unei procuri speciale.
Prin procura, solicitantul împuterniceste o persoana din Romania, pentru ca aceasta sa se adreseze Directiei de Pasapoarte din localitatea în care solicitantul are domiciliul si sa ceara, în numele solicitantului, confectionarea si eliberarea unui pasaport romanesc de tip nou.

NOTA
Daca buletinul de identitate romanesc a fost de asemenea pierdut, furat, distrus sau deteriorat sau daca acesta a expirat, atunci solicitantul va cere mai întai confectionarea si eliberarea unui nou buletin de identitate, iar apoi va începe procedura pentru pasaport. Pasapoartele romanesti pentru cetatenii cu domiciliul în Romania se elibereaza pe baza buletinului de identitate.
Pentru confectionarea si eliberarea buletinului de identitate romanesc, procedura este similara celei efectuate în cazul pasaportului.

Important!
Procurile pentru pasaport si pentru buletin urmeaza regimul actelor notariale, care presupune prezenta personala a solicitantului la sediul ambasadei. Pentru redactarea si autentificarea procurii pentru pasaport sau buletin, este nevoie de:
· un act de identitate actual, cu fotografie;
· 4 (patru) fotografii recente, identice, din fata (nu din profil).
Taxa consulara: 35 USD.

Conditii de calatorie

Cetatenii romani, posesori ai unui pasaport simplu valabil, pot intra si ramane, fara viza, pe teritoriul Republicii Chile, pentru o perioada de pana la 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrari, daca nu au ca scop desfasurarea de activitati lucrative sau remunerate.

Cetatenii romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada mai îndelungata de 90 de zile sau sa desfasoare activitati lucrative sau remunerate trebuie sa obtina vizele corespunzatoare.

Pentru informatii suplimentare despre regimul vizelor si despre conditiile de intrare în Chile, recomandam consultarea informatiilor prezentate de autoritatile chiliene:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Chile (www.minrel.gov.cl)
    * Ambasada Republicii Chile la Bucuresti (Str.Sevastopol, nr.13-17, ap.111, Sector 1;
      Telefon: 021- 312-7239; 312-7311;
      Fax: 021-312-7246;
      Email: embachile@consuladochile.ro ;
      Web: www.consuladochile.ro)

Amenintari teroriste


Riscul amenintarilor teroriste în Chile este scazut, însa cetatenii romani trebuie sa aiba în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla în Chile sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile chiliene si sa urmeze recomandarile acestora.

Siguranta si criminalitate

Chile este o tara sigura pentru turistii straini în zonele centrale turistice. Tipul de infractiuni în anumite zone periferice, în afara celor turistice, sunt furturile de bani si aparate de fotografiat si electronice.

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie cat si ambasada.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor chiliene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * Pompierii 32
    * Serviciul de Carabinieros 133
    * Serviciul de investigatii 134
    * Informatii 103

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege:

    * Ambasada Romaniei la Santiago de Chile (Calle Benjamin, no. 2955, Las Condes, Santiago de Chile;
      Telefon: (0056)(2) 231-1893; 232-3441)

Sistemul medical

Cheltuielile medicale în Chile sunt foarte costisitoare. Se impune încheierea unor asigurari medicale si de calatorie în Romania, înaintea efectuarii deplasarii în Chile. De aceea, recomandam tuturor cetatenilor romani care calatorersc în strainatate sa încheie polite de asigurare de calatorie care includ si acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnavire, accident sau deces. Recomandam ca aceste polite de asigurare sa acopere întreaga durata a calatoriei, din ziua plecarii din Romania pana în ziua întoarcerii.

Conditii privind traficul auto


Chile este o tara cu o infrastructura moderna de sosele si autostrazi. Starea generala a drumurilor este foarte buna. Limitele de viteza sunt adaptate la specificul rutier. Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate. Încalcarea acestei reguli atrage amenzi consistente. Prioritatea este de dreapta, utilizarea centurii de siguranta este obligatorie. Minorii trebuie sa stea în spate in scaun special amenajat. Data fiind configuratia tarii, sistemul de trafic aerian intern este bine dezvoltat, la nivelul celui international.

În cazul producerii unor accidente de circulatie sau a altor evenimente soldate cu decesul unui cetatean roman, în Chile exista un sistem specializat, denumit Hogar de Cristo, care asigura toate serviciile de repatriere. Persoana responsabila trebuie sa anunte Ambasada Romaniei din Santiago de Chile în vederea obtinerii certificatului de deces.

Permisul de conducere eliberat de autoritatile romane este recunoscut si se poate preschimba în cel chilian cu trecerea probelor medicale si de aptitudini.

Utilizarea cartilor de credit

În Chile se pot utiliza toate cartile de credit si sistemele de plata cunoscute pe plan international.

Regimul vamal

La intrarea în Chile, toate persoanele trebuie sa completeze o declaratie foarte stricta, în care trebuie sa declare cantitatile de peste 400 tigari, 500 grame tutun de pipa, 50 tigari de foi si 2500 cm3 de alcool. De asemenea, trebuie declarate sumele sau instrumentele de plata care depasesc suma de 12.000 dolari SUA sau echivalentul în alta moneda. În aceeasi declaratie trebuie mentionate toate cantitatile si natura produselor vegetale si animale.

Regimul medicamentelor

Pot fi introduse medicamente în cantitati pentru uzul personal pe baza certificatului medical care sa ateste boala cronica a celui în cauza.


 

Sursa: http://www.rumania.cl/index2.htm, www.mae.ro

 Actualizat: 10 februarie 2009

Info Chile
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.