Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Phenian

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Coreea de Nord

 

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru a calatori in R.P.D.Coreeana este necesara obtinerea, in prealabil, a vizei de intrare/iesire de la una din ambasadele sau agentiile de turism nord-coreene din strainatate. Perioada de procesare a vizei este de minimum 10 zile. Pentru informatii suplimentare, recomandam consultarea Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene in Romania (Bucuresti, sos.Nordului Nr.6, Sector 1; Telefon/Fax: (021) 232-9665).

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste in Coreea de Nord este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Cetatenilor romani care calatoresc in Coreea de Nord li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate

Nivelul actelor criminale asupra strainilor este in general scazut. Se impun, totusi, masuri preventive obisnuite privind siguranta obiectelor de valoare si a banilor.

Riscul natural cel mai ridicat in R.P.D.Coreeana este reprezentat de inundatii, care ating o perioada de varf in timpul musonului (lunile iulie-august). Posibilitatea de a ramane izolat in anumite zone este ridicata, ca urmare a inchiderii unor sosele.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie pastrate intr-un loc sigur.

Gesturile insultatoare si glumele la adresa sistemului politic si a liderilor sunt aspru sanctionate. Simpla folosire a unei tiparituri, cu pozele liderilor, pentru impachetat obiecte poate sa atraga masuri de pedepsire a celor vinovati.

Deplasarile strainilor in R.P.D.Coreena sunt posibile numai cu insotitori nord-coreeni. Indiferent de scopul deplasarilor (turistic, afaceri, oficial etc), strainii vor fi insotiti permanent de un ghid autohton si vor putea merge numai in acele locuri agreate de insotitor. in capitala Pyongyang sunt posibile scurte iesiri din hoteluri, fara insotitor. Strainii nu au permisiunea de a folosi mijloacele de transport in comun pentru persoane, fiind refuzati la punctele de vanzare a tichetelor de transport. in fata hotelurilor si a magazinelor importante exista statii de taxiuri, insa inchirierea lor de catre straini este dificila, daca acestia nu sunt insotiti de un ghid sau translator nord-coreean.

Deplasarile in afara capitalei sunt posibile cu aprobarea autoritatilor. Ghidul firmei turistice/institutia nord-coreeana gazda are ca sarcina obtinerea aprobarilor de calatorie. La intrarile/iesirile in/din orase si in intersectiile importante se afla puncte de control al traficului, unde se face verificarea documentelor de identitate si a aprobarilor de calatorie.

Avand in vedere epidemia de gripa aviara, este posibil ca autoritatile de frontiera nord-coreene sa solicite date privind itinerariul recent parcurs si sa interzica intrarea persoanelor care au calatorit in zone afectate de epidemie.

Fotografierea este in general permisa, cu exceptia obiectivelor militare. Pentru fotografierea de persoane este indicat solicitarea, in prealabil, a acordului celor in cauza. in cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a ambasadei Romaniei.

Sistemul medical

Persoanelor aflate sub tratamente medicale li se recomanda sa isi aduca cantitatea de medicamente necesara pe timpul sederii in R.P.D. Coreeana, deoarece oferta locala de medicamente este redusa. Pentru prevenirea unor imbolnaviri se recomanda evitarea consumului de apa de la reteaua de alimentare a localitatilor.

Conditii privind traficul auto

In planificarea deplasarilor, trebuie avut in vedere ca sistemul de transport rutier pentru calatori este destul de redus si nu este accessibil strainilor. Reteaua de sosele acopera intreaga suprafata a tarii, dar majoritatea este nemodernizata. Sistemul de semnalizare rutiera nu asigura toate informatiile utile, de aceea procurarea unei harti turistice este absolut necesara. Numele localitatilor si strazilor sunt scrise numai in limba coreeana, cu alfabet coreean.

Cel mai folosit mijloc de transport la Phenian este cursa aeriana Air Koryo Pyongyang – Beijing. Air Koryo mai organizeaza zboruri charter la Vladivostok, Khabarosk si Shenyang, precum si la Hong Kong. intre Pyongyang si Beijing exista si legatura feroviara, de patru ori pe saptamana, durata calatoriei fiind, aproximativ, de 24 de ore. Frontiera (linia de demarcatie militara) intre R.P.D. Coreeana si Republica Coreea este inchisa.

Permisul de conducere

Permisele de conducere straine nu sunt valabile in R.P.D. Coreeana.

Utilizarea cartilor de credit

Transferurile bancare dureaza mult si sunt costisitoare. Nu exista servicii de tip Western Union. Strainilor li se solicita efectuarea platilor in valuta, cele mai acceptate fiind euro si dolarul SUA. Plata cash este cea mai uzitata. Hotelurile importante accepta plata prin carduri cu recunoastere internationala, exceptand pe cele americane.

Reglementari vamale

La intrarea/iesirea in/din R.P.D.Coreeana, se completeaza o declaratie vamala care cuprinde intrebari exacte privind posesia urmatoarelor articole: bani, arme, munitie, explozivi, arme albe, medicamente, droguri, otravuri, telefoane celulare sau alte mijloace de comunicare, dispozitive GPS, bunuri de patrimoniu cultural si stiintific, publicatii. Aparatura de comunicatii si dispozitivele GPS vor fi lasate in custodie la vama si recuperate la plecare.

Introducerea si scoaterea de moneda nord-coreeana din R.P.D. Coreeana este interzisa. Introducerea si scoaterea de valuta din R.P.D. Coreeana nu este limitata ca suma, dar trebuie declarata la vama. Nu este indicat importul de materiale tiparite in limba coreeana, CD-uri, DVD-uri sau alte materiale purtatoare de informatie, care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene sau a avea caracter de denigrare la adresa R.P.D. Coreene.

 

Sursa: mae.ro

Actualizat: 10 februarie 2009

Info Coreea de Nord
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.