Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Paris

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Franta

 

Informatii privind dreptul de sedere si munca in Franta pentru cetatenii romani, incepand cu data de 1 ianuarie 2007

Departamentul pentru Munca in Strainatate informeaza persoanele interesate cu privire la dreptul de sejur si munca in Franta pentru cetatenii romani, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, in completarea Comunicatului de presa din 21.12.2006. De la aceasta data romanii vor putea intra pe teritoriul Frantei prezentand un pasaport sau o carte de identitate, putand ramane mai mult de 3 luni fara viza de lung sejur. In departamentele franceze de peste mari si in Saint - Perre et Miguelon romanii sunt scutiti de obligatia unei vize pentru intrarea si sejurul in Franta.

Pe durata perioadei tranzitorii muncitorii romani nu vor putea sa-si exerseze profesia fara sa fi obtinut in prealabil o autorizatie de munca, insa daca activitatea solicitata figureaza pe lista celor 62 de profesii deficitare (la cele 61 de profesii mentionate anterior se adauga meseria de ajutor sezonier inclusiv pentru culesul viilor) autorizatiile de munca vor fi eliberate fara a se lua in considerare situatia profesiei.

Lista meseriilor deficitare cuprinde sapte sectoare de activitate si anume: constructii si lucrari publice, industria hoteliera si alimentara, agricultura, mecanica si prelucrarea metalelor, industria de transformare, comert si vanzari, curatenie.

In materie de sejur, muncitorii nesalariati sau independenti au dreptul garantat dupa ce se inscriu in Registrul Comertului, in Repertuarul profesiilor, pentru lucratorii detasati de catre o intreprindere din Romania dreptul de sejur este garantat fara ca intreprinderea prestatara sa fie obligata sa solicite o autorizatie de munca, pentru studenti dreptul de sejur este garantat daca acestia sunt inscrisi la o institutie de invatamant si daca dispun de resurse suficiente si asigurare in caz de boala, pentru pensionari si persoane care nu desfasoara nicio activitate dreptul de sejur este garantat daca dispun de resurse suficiente si asigurare in caz de boala.
Cu privire la intrarea, stabilirea si dreptul la munca in Polinezia franceza si in Noua Caledonie cetatenii romani sunt scutiti de viza de scurt sejur daca acesta nu depaseste 90 de zile intr-o perioada totala de 6 luni.

Cetatenilor romani, care solicita dreptul la sejur pe o durata mai mare de 3 luni pentru a exercita o activitate independenta sau care sunt autorizati de serviciile locale competente pentru a desfasura o activitate salariata, nu li se va cere viza pentru lung sejur. »

Daniela Nicoleta ANDREESCU

Secretar de Stat

Detasarea lucratorilor romani in Franta, dupa 1 ianuarie 2007

Departamentul pentru Munca in Strainatate informeaza persoanele interesate cu privire la procedura detasarii de lucratori romani in Franta, dupa 1 ianuarie 2007.

Potrivit legislatiei franceze, antreprenorii pot detasa lucratori in Franta in urmatoarele scopuri:
1) pentru a realiza prestari de servicii in cadrul unui contract comercial incheiat cu un client (ex: executarea de lucrari de constructii a unei cladiri industriale sau a unui vapor, munci de pomicultura sau prezentarea unui spectacol de catre o trupa de artisti…);
2) pentru a-i pune la dispozitia unei intreprinderi ce functioneaza in Franta si care apartine grupului antreprenorului respectiv (ex: detasarea cadrelor pentru o misiune de resurse umane sau expertiza financiara)
In conformitate cu principiile comunitare, dreptul francez prevede ca detasarea se poate realiza daca sunt indeplinite urmatoarele trei conditii:
1) Firma din Romania are o activitate efectiva in tara de origine;
2) Detasarea ramane temporara si limitata duratei prestatiilor;
3) Salariatii societatii din Romania pastreaza pe durata detasarii o legatura de subordonare juridica cu firma romaneasca.
Conditiile de mai sus se aplica:
a) Punerii la dispozitie fara scop lucrativ intr-o alta firma franceza apartinand grupului antreprenorului roman;
b) Prestarii de servicii in scop lucrativ care corespund unui aport de tehnicitate, de competente sau de cunostinte specifice firmei din Romania

Daca antreprenorii romani intersati sa detaseze lucratori nu indeplinesc conditiile mentionate, isi pot infiinta propria firma in Franta. In acest caz pot beneficia de avantaje financiare si sociale pe care Statul francez le-a instituit in favoarea investitorilor straini.


In schimb, prestarea de servicii in scop lucrativ care consta doar in a va pune salariile la dispozitia unei intreprinderi instalate in Franta se supune altor conditii si se supune legislatiei specifice "muncii temporare".
Detasarea lucratorilor romani necesita si indeplinirea unor formalitati la Administratia Franceza, ce constau in declararea detasarii, in limba franceza, la administratia muncii, indicandu-se:

· Numele, forma juridica a intreprinderii din Romania si referintele inmatricularii sale la… (desemnarea registrului profesional a tarii de origine)

· Identitatea reprezentantului legal al intreprinderii romanesti si cea a reprezentantului sau din Franta

· Adresa locului de prestare, durata previzibila, numele, nationalitatile salariatilor detasati si data angajarii lor.
Declaratia detasarii trebuie sa fie adresata inainte de inceperea lucrarilor la directiile provinciale de munca, ocupare si formare profesionala (DDTEFP) din provincia unde se va desfasura activitatea

De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca, pe durata detasarii in Franta, salariatilor li se aplica legislatia franceza. Astfel, pe perioada detasarii, trebuie :

· sa se respecte salariul minim instituit in Franta; Salariul legal minim brut pe ora este 8,03 euro de la 1 iulie 2005. Se revalorifica cel putin o data pe an. Orele de lucru efectuate peste 35 ore pe saptamana sunt ore suplimentare platite cu taxe majorate. Exista totusi reguli particulare conform activitatilor si acordurilor colective.

· Sa se aplice legea franceza privind durata programului de lucru si durata pauzelor;

· Sa se garanteze indeplinirea normelor franceze referitoare la igiena, securitate, sanatate a lucratorilor, cat si a dispozitiilor in materie de medicina a muncii;

· Sa se aplice echivalentul legii franceze in ceea ce priveste concediul platit; Legea franceza permite anumite derogari.

· Conform Regulamentului European 1408/71 de la 14 iulie 1971, afilierea salariatilor detasati la securitatea sociala trebuie mentinuta pe durata detasarii lor. Dupa 12 luni, trebuie sa se afilieze obligatoriu la securitatea sociala franceza, fara derogari acordate, la cererea firmei din Romania, de organismele de securitate franceza Este absolut necesar ca pe durata detasarii in Franta angajatorul din Romania sa puna la dispozitia salariatilor formulare E 101 sau E 102 dupa caz, care sa scuteasca de la afilierea la securitatea sociala franceza si de la plata cotizatiilor la URSSAF sau MSA.
In ceea ce ii priveste pe salariatii unei societati din Romania detasati in Franta, acestia trebuie sa obtina de la Prefectura o carte de sedere "COMUNITATEA EUROPEANA" cu mentiunea "SALARIAT AL UNUI PRESTATAR DE SERVICII".

 

Durata programului de lucru este de 35 ore pe saptamana, cu o zi de odihna, in general duminica. Orele efectuate peste acest numar de ore sunt platite cu o valoare majorata. Exista reguli particulare pentru durata programului de lucru si pentru zilele de odihna saptamanale, in functie de activitati si de acordurile colective.
Concediile platite anuale se calculeaza la doua zile jumatate per luna de lucru. Legea permite anumite derogari.

 

In acelasi timp, lucratorii romani detasati in Franta trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii de lucru ca si cele garantate prin lege lucratorilor francezi in ceea ce priveste igiena, securitatea, sanatatea, protectia impotriva riscurilor muncii si medicina muncii. In cazul in care este vorba despre cazare colectiva, normele de locuire pentru salubritatea, confortul si intimitatea sunt prevazute de lege.

Pentru lucratorii agricoli, cazarea este supusa unor reguli speciale. Acelasi lucru se aplica si pentru spatiile destinate servirii mesei.
In cazul unor conflicte cu angajatorul francez, plangerile se depun la "Conseil des Prud’hommes", institutia care rezolva litigiile de munca in Franta.

 

Dreptul de munca în Franta:

• Muncitori salariati

Principiul libertatii dreptului de munca nu se va aplica muncitorilor salariati romani pe o perioada tranzitorie maximala de 7 (sapte) ani înscrisa în documentul de aderare. Pe durata acestei perioade, aceste persoane nu vor putea sa-si exerseze profesia fara sa fi obtinut în prealabil o autorizatie de munca în virtutea conditiilor prevazute de articolul R 341-4 din Codul francez al Muncii. Totusi, în conformitate cu articolul L.121-2 din Codul referitor la intrarea si sejurul persoanelor straine si la dreptul de azil, autorizatiile de munca vor fi eliberate fara a se lua în considerare situatia profesiei pentru ocuparea unui loc de munca, atunci cand activitatea solicitata figureaza pe lista celor 62 de profesii anexata la circulara DPM/DM12/2006/200 din data de 29 aprilie 2006 a Ministerului francez al Muncii si coeziunii sociale relative la autorizatiile de munca eliberate persoanelor din noile state membre ale Uniunii Europene pe durata tranzitorie.

Este vorba despre urmatoarele 7 sectoare de activitate:

    * - constructii si lucrari publice ,
    * - domeniul industriei hoteliere, al restauratiei si alimentar,
    * - agricultura,
    * - mecanica si prelucrarea metalelor,
    * - industria de transformare
    * - comert si vanzari
    * - curatenie

Acest dispozitiv aliniaza situatia Romaniei la situatia celor opt noi state membre (care au aderat la UE la 1 mai 2004), deja supuse unei perioade tranzitorii.

• Alte categorii:

- Pentru muncitorii nesalariati sau independenti, dreptul de sejur este garantat de îndata ce acestia sunt înscrisi în Registrul Comertului, în Repertoarul Profesiilor sau în cadrul unui ordin profesional.

- Pentru muncitorii detasati în cadrul unei prestari de servicii de catre o întreprindere stabilita în Romania, dreptul de sejur este garantat fara ca întreprinderea prestatara sa fie obligata sa solicite o autorizatie de munca pentru salariatii care lucreaza în cadrul ei.

- Pentru studenti, dreptul de sejur este garantat de îndata ce acestia sunt înscrisi într-o institutie de învatamant superior sau de pregatire si de îndata ce dispun, pentru ei si, daca este cazul pentru membrii familiilor lor, de resurse suficiente si de o asigurare în caz de boala.

- Pentru pensionari si pentru persoanele care nu desfasoara nici o activitate, dreptul la sejur este garantat sub rezerva ca persoanele în cauza sa dispuna, pentru ele si, daca este cazul pentru membrii famillilor lor, de resurse suficiente si de o asigurare în caz de boala.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile franceze:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Frantei (www.diplomatie.gouv.fr)
    * Ambasada Frantei din Bucuresti (www.ambafrance-ro.org)

 

Info Franta
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.