Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Havana

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Cuba

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii romani care calatoresc in Cuba este necesara obtinerea vizei de intrare. Nu exista posibilitatea obtinerii vizei la frontiera. Viza se poate obtine de la ambasadele sau consulatele Cubei in strainatate. Vizele se emit pentru o perioada de 30 zile.

Prelungirea vizei se poate face numai in Cuba, in urma aprobarii de catre autoritatile competente. Legislatia cubaneza este foarte stricta in ceea ce priveste respectarea activitatilor stabilite de tipul de viza acordat.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala cubaneza si necesitatea obtinerii vizei, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile cubaneze:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cuba (www.cubaminrex.cu)
    * Ambasada Republicii Cuba din Bucuresti (Str. Mihai Eminescu nr. 44-48, et.2, ap.5, Sector 1, Telefon: 021-211-8739; 211-8795; Tel/Fax:021-211-8916; E-mail: embacuba@kappa.ro)

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste in Cuba este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla in Cuba sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile cubaneze si sa urmeze recomandarile acestora. recomandam, de asemenea, accesarea periodica a paginii web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate

In Cuba, cele mai frecvente infractiuni sunt furturile (uneori cu violenta), inselaciunea, consumul si traficul de droguri. Cetatenilor romani care viziteaza Cuba li se recomanda sa nu circule noaptea cu sume mari de bani sau obiecte de valoare, sa nu schimbe valuta in alte locuri decat la casele de schimb, sa nu se increada in promisiunile sau ofertele facute de localnici, intrucat acestia sunt supravegheati de politie si exista riscul implicarii in operatiuni de trafic de valuta.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea biroului local de politie.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor cubaneze, trebuie apelat urmatorul numar de urgenta:

    * 106 (Politia Nationala Revolutionara)

Sistemul medical

Se recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Cuba sa incheie o polita de asigurare medicala si de calatorie. Nu sunt recunoscute decat asigurarile medicale incluse in pachetul turistic. Tarifele practicate la clinicile care acepta pacienti straini sunt la nivelul celor din tarile dezvoltate. Nu se cer vaccinuri speciale.

Conditii privind traficul auto

Infrastructura rutiera este in general precara, cu exeptia unei autostrazi care strabate o mare parte a insulei. Circulatia auto se face pe partea dreapta a drumului. Prioritatea este de dreapta. in intersectiile cu sens giratoriu se acorda prioritate autovehiculelor care vin din partea stanga. Viteza este limitata la 60 km/h in localitati; 80 km/h in afara localitatilor si 100 km/h pe autostrada. Nu exista locuri de parcare special amenajate, decat in zone limitate. Este obligatorie folosirea centurii de siguranta.

Informatii pentru cazuri de accidente de circulatie

In cazul unui accident de circulatie trebuie anuntata politia si asteptata sosirea acesteia. Trebuie, de asemenea, sa se contacteze agentia ASSISTUR - singurul organism care reprezinta societatile de asistenta si asigurare straine (Tel: 866-4123; 862-8624; 862-8794; 862-8798).

Permisul de conducere

Permisul de conducere national sau international este recunoscut daca este emis cu cel putin un an inainte de intrarea in Cuba. Posesorul permisului trebuie sa fie in varsta de cel putin 21 de ani.

Utilizarea cartilor de credit


In Cuba utilizarea cartilor de credit este relativ redusa. Nu se accepta carti de credit emise de institutii americane sau banci americane (American Express, Visa sau Master Card emise de banci americane). Se accepta Visa sau Master Card emise de banci straine care nu sunt filiale nord americane. in unele cazuri, pentru plata unor servicii prin card se percepe o taxa de 10 % din valoarea sumei cheltuite.

Reglementari vamale

Se accepta introducerea efectelor personale si a medicamentelor pentru uz personal in cantitati rezonabile. Se considera efecte personale aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscatorul de par, telefonul celular, laptopul. Toate acestea trebuie insa scoase din tara la plecare.

Pentru alte obiecte introduse in Cuba (dar a caror valoare nu trebuie sa depaseasca 250 euro) se plateste o taxa vamala de 100 %.

Sumele mai mari de 5.000 de euro trebuie declarate. Pot fi scoase din tara sumele de peste 5.000 de euro numai daca au fost declarate la intrare.

Este interzis importul urmatoarelor articole: droguri, substante psihotrope, produse hemoderivate; carti, reviste; vehicule cu motor sau componente ale acestora; aparate de aer conditionat, cuptoare cu microunde, aparate de incalzit apa, masini de calcat electrice, orice aparat de uz casnic; sisteme audio, televizoare, video; calculatoare.

Pot fi introduse cu aprobare speciala a Ministerului Comunicatiilor urmatoarele articole: aparate radio si TV, faxuri, aparate telefonice GPS, antene de satelit, aparatura de comunicatii prin satelit. in cazul in care nu exista aprobare prealabila, aparatele respective sunt retinute in vama 30 zile, cu posibilitatea prelungirii cu inca 30 zile in vederea obtinerii aprobarii.

Obiecte care pot fi scoase din tara de catre persoane nerezidente in Cuba: efecte personale; bunuri introduse legal in Cuba sau achizitionate pe plan local (in valoare de maxim 1000 dolari SUA); 23 de tigari de foi fara obligativitatea prezentarii facturii de cumparare (daca numarul de tigari este mai mare de 23, trebuie prezentate originalul si o copie a facturii); obiecte de arta care nu fac parte din patrimoniul cultural cubanez, cu aprobarea prealabila a Registrului National de Bunuri Culturale din Cuba; maximum 4 sticle de bauturi alcoolice.

Pentru evitarea disparitiei unor obiecte personale din bagajele de cala, se recomanda ca obiectele de valoare sa fie plasate in bagajele de mana.

Regimul animalelor de companie

Pot fi introduse in Cuba, in baza unei autorizatii speciale, animalele posesoare a unui carnet de sanatate veterinar care face dovada vaccinului antirabic in curs de valabilitate.

Sursa: mae.ro

Actualizat: 10 februarie  2009

Info Cuba
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.