Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Copenhaga

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Danemarca

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Danemarca sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

    * detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate  trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei)
    * detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul deplasarilor pentru care este necesara viza
    * absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen)

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Danemarcei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile daneze:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (www.um.dk)
    * Ambasada Danemarcei din Bucuresti (www.ambbukarest.um.dk)

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  in spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste

Danemarca nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Danemarca, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Danemarca li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile daneze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Danemarca este o tara cu un nivel de criminalitate redusa. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

in cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat (Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Copenhaga).

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor daneze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 112 – serviciul de urgente

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Danemarca. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Danemarca sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

in cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul danez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

In Danemarca, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta si este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire). Drumurile publice, autostrazile sunt marcate corespunzator normelor internationale rutiere. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre conducatorul autovehiculului (soferul aflat la volan), precum si de toti ceilalti pasageri din autovehicul. Limite de viteza: intre 30-50 km/h in orase; intre 60-90 km/h in afara oraselor; intre 90-120 pe autostrazi. Depasirea vitezei legale se pedepseste contraventional cu amenda intre 500 si 2500 de coroane.

Pe teritoriul Regatului Danemarcei este interzisa instalarea in autoturisme a oricarui tip de aparate de detectare a radarelor.

Parcarea se face numai in locurile special amenajate si numai in intervalul de timp mentionat. in Danemarca, toate autovehiculele au lipite pe parbriz ceasuri pentru fixarea orei de contorizare a parcarii. Depasirea timpului legal este sanctionata contraventional, prin plata de amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de coroane.

Recomandam in mod special conducatorilor auto aflati in Danemarca sa acorde o atentie deosebita persoanelor pe biciclete.

Pe teritoriul Regatului Danemarcei este interzisa instalarea in autoturisme a oricarui aparat de detectare a radarelor sau a aparatelor antiradar.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil pe teritoriul danez pentru primele 90 de zile de sedere.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

in caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.

Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

in cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Danemarca sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

    * serviciul de urgente - 112


Reglementari vamale

Regulamentul vamal danez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfumuri.


Utilizarea cartilor de credit

In Danemarca sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie


incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

    * identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
    * carnetul de sanatate veterinar
    * vaccinul antirabic in curs de valabilitate
    * titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat: 23 februarie 2009

Info Danemarca
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.