Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Atena

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Grecia

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Republica Elena sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

- detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei);
- detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul deplasarilor pentru care este necesara viza;
- absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Republicii Elene in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii in spatiul Uniunii Europene.

Republica Elena a introdus pentru forta de munca provenita din Romania si Bulgaria o perioada de restrictie de doi ani, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Cetatenii romani si membrii lor de familie, in conformitate cu prevederile legale, trebuie ca in perioada de trei luni sa se adreseze autoritatilor locale pentru obtinerea unui permis de rezidenta. Permisele de rezidenta sunt:

- Permis de sedere pentru studii;
- Permis de sedere pentru munca;
- Permis de sedere pentru activitati economice independente;
- Permis de sedere pentru reunire de familie;
- Permis de sedere pentru atleti si antrenori;
- Permis de sedere pentru directori, administratori si personalul companiilor;
- Permis de sedere pentru activitati culturale, artistice, etc.;
- Permis de sedere pentru alte motive (nn la aceasta categorie se inscriu si cetatenii romani si ceilalti cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene care pot obtine permise de sedere daca demonstreaza ca desfasoara activitati economice sau, in cazul in care sunt pensionari, demonstreaza ca au surse de intretinere).

De problema migratiei in Republica Elena se ocupa Ministerul Afacerilor Interne, Administratiei Publice si Descentralizarii. Permisele de sedere sunt acordate, prelungite sau revocate de Secretarul General al Regiunii la propunerea Comisiei Locale pentru Imigranti. Organizatia pentru angajarea fortei de munca, organism care functioneaza in cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale , prezinta anual, la nivelul fiecarei regiuni, necesarul de forta de munca, in baza caruia se acorda permisele de sedere pentru munca.

Documentele necesare pentru obtinerea permisului de sedere sunt : o cerere depusa la primaria municipala sau locala, cu doua luni inainte de expirarea vizei, in care trebuie mentionate motivele care stau la baza cererii, sa fie in termenul de viza, copia pasaportului sau si a vizei (atunci cand este cazul), documente de la locul de munca, extrase de cont care dovedesc posibilitate de intretinere, dovada existentei unui spatiu de locuit, certificate de nastere, certificate de casatorie si alte documente ajutatoare. Comisia municipala examineaza cererea si o inainteaza serviciilor locale pentru straini care analizeaza cerea si o trimite, avizata pozitiv sau negativ, la Comisia Locala pentru Imigranti . Comisia Locala pentru Imigranti prezinta in final dosarul Secretarului General al Regiunii care decide asupra oportunitatii acordarii dreptului de sedere cetatenilor straini.

Cererile pentru permisele de sedere prezentate de cetatenii statelor Uniunii Europene sunt scutite de taxe aditionale, platindu-se numai taxa de emitere a permisului de sedere.

Amenintari teroriste

Conform autoritatilor elene, problema terorismului in Grecia nu este inchisa, chiar daca dezmembrarea recenta a grupului terorist "17 noiembrie" pune capat unei perioade de 27 ani de atentate revendicate de aceasta miscare.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Grecia, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Grecia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile elene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Grecia este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

Turistii straini trebuie, in cazul unor controale de identitate, sa fie in masura sa prezinte pasaportul roman valabil. in cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor grecesti, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

- 110 serviciul de urgente politie
- 112 politie, ambulanta, pompieri

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman cel mai apropiat, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Grecia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Grecia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

in cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul grec al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

In Grecia, reteaua de autostrazi este de buna calitate. Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Legea sanctioneaza conducatorii auto depistati a avea o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contraventie) si 0,50 g/l (delict). Incepand cu luna septembrie 2006, a fost majorat cuantumul amenzilor (cu un procent variind intre 100% si 400%) pentru unele dintre contraventiile cele mai des intalnite privind regimul circulatiei rutiere: trecerea pe culoarea rosie a semaforului, nepurtarea centurii de siguranta, vorbitul la telefon mobil in timpul condusului (cu exceptia cazurilor de utilizare a dispozitivelor "hands-free"), neacordarea de prioritate etc.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Greciei.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident de circulatie, chiar si de mica importanta, o constatare a politiei este obligatorie. Completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, conducatorul auto strain poate fi retinut si prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. in astfel de cazuri se recomanda angajarea unui avocat local. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Grecia, care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.


Reglementari vamale

Regulamentul vamal grec contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati; 1 litru bauturi alcoolice; parfumuri 50 g.

in virtutea legii nr. 5351/1932, orice persoana care scoate sau incearca sa scoata din Grecia obiecte antice este pasibila sa primeasca o pedeapsa intre 1 luna si 5 ani de inchisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat in termen de 15 zile serviciilor arheologice sau comisariatului de politie cel mai apropiat, expune detinatorul unei urmariri penale.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie

incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare mai severe:

- identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
- carnetul de sanatate veterinar
- vaccinul antirabic in curs de valabilitate
- titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite testarea eficacitatii vaccinului antirabic). Acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea intrarii pe teritoriul unui stat membru UE.

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.
 
 
Sursa: www.mae.ro
Actualizat: 3 august 2008

Info Grecia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.