Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Dubai

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Emiratele Arabe Unite

Conditii de intrare si regim de sedere

Incepand cu data de 29 iulie 2008, autoritatile emirateze au modificat legislatia in materie de acordare a vizelor de intrare pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.
Pentru orice tip de viza pe care o solicitati este obligatoriu sa aveti asigurare medicala, fie printr-o companie emirateza, fie printr-o companie din strainatate.
De asemenea, este obligatoriu sa platiti o garantie de 1000 de dirhami (Dhs), suma pe care o primiti inapoi in momentul parasirii teritoriului Emiratelor Arabe Unite.

Pentru obtinerea vizei, pe langa asigurarea medicala incheiata si plata garantiei, cei care vor sa calatoreasca in Emiratele Arabe Unite trebuie sa mai prezinte fotocopia pasaportului, o fotografie si datele de identificare.

Viza de vizita

Pentru acest tip de viza pot aplica cetatenii rezidenti in EAU, dar numai pentru sot/sotie sau ruda de sange de gradul 1 si 2. Trebuie prezentate documente care sa ateste casatoria sau gradul de rudenie pentru cetatenii invitati.

Viza poate fi valabila 30 de zile (610 Dhs) sau 90 de zile (1110 Dhs) (perioada care nu mai poate fi reinnoita).

Persoanele care au obtinut viza pot intra in E.A.U. in decurs de doua luni de la data emiterii vizei.

Cetatenii romani casatoriti cu un cetatean din spatiul Consiliului Cooperarii Golfului (Arabia Saudita, Bahrein, E.A.U., Kuweit, Oman, Qatar), poate obtine o viza de vizita numai daca detine permis de sedere in tara de resedinta a sotului.

Viza turistica

Se poate obtine pentru o perioada de 30 de zile, putand fi prelungita o singura data, numai printr-un hotel sau printr-o agentie de turism care opereaza in EAU si care sunt autorizate de catre Ministerul de Interne.

Cererea de viza trebuie sa fie trimisa cu cel putin o saptamana inainte de calatoria propriu-zisa. Compania de turism sau hotelul trebuie sa plateasca suma de 1000 de Dhs. pentru fiecare turist in parte, banii fiind returnati companiei sau hotelului in momentul cind turistul paraseste E.A.U.

Viza de vizita pentru studenti  

Aceste vize sunt emise pe o perioada de 60 de zile si pot fi prelungite de doua ori cu aceeasi perioada.

Pretul unei astfel de vize este 1.110O Dhs, iar pentru fiecare prelungire se va plati 610 Dhs.

Studentii trebuie sa fie, in prealabil, inscrisi la una din universitatile din E.A.U. si trebuie sa aiba asigurare de sanatate. De asemenea trebuie sa plateasca o garantie de 1000 de Dhs, suma ce le va fi returnata la parasirea definitiva a tarii.

Viza cu intrari multiple

Acest tip de viza este destinat oamenilor de afaceri care calatoresc frecvent in EAU Viza este valabila sase luni de la data eliberarii si costa 2110 Dhs. Fiecare sedere nu trebuie sa depaseasca 14 zile.

Viza de vizita pentru scopuri medicale

Cei care doresc acest tip de viza trebuie sa plateasca 1110 Dh si au durata de sedere de 90 de zile.

Aceste vize pot fi prelungite o singura data pentru aceeasi perioada pentru suma de 610 Dhs.

Viza de vizita pentru a participa la diverse manifestari

Cei care doresc sa participle la conferinte, expozitii, festivaluri etc., pot solicita si obtine acest tip de viza pentru 30 de zile platind 210 Dhs.
Acest tip de viza nu poate fi prelungit.

Viza pentru misiune speciala (tranzit)

Aceasta viza este o perioada de 14 zile de sedere si costa 220 de Dhs + 10 Dhs taxa de procesare. Se obtine de catre oameni de afaceri sau turisti la sosirea in aeroport. Aceasta viza este facuta numai de catre o companie sau hotel din E.A.U.

Viza de tranzit pentru misiune

Este un nou tip de viza, pentru cei care vor dori/vor trebui sa lucreze pe o perioada mai scurta de timp in E.A.U.

Aceasta viza se elibereaza in colaborare cu Departamentul pentru Permise de Munca Temporare din cadrul Ministerului Muncii din EAU, in prealabil trebuind sa se obtina autorizatia de munca de la ministerul amintit.

Aceasta viza se elibereaza pe o perioada de 90 de zile, costand 600 de Dhs, putand fi prelungita cu alte 90 de zile pentru 1200 Dhs.

Viza de tranzit aeroportuar

Este destinata celor care tranziteaza aeroporturile din EAU. Este valabila 96 de ore si trebuie solicitata printr-o companie aeriana care opereaza in EAU. Cetatenii trebuie sa aiba billet de avion pentru destinatia urmatoare iar aceasta viza se taxeaza cu 100 Dhs.

Viza de rezidenta

Aceasta viza este destinata celor care vor veni sa locuiasca pe o perioada nedefinita cu o persoana care este deja rezidenta in EAU. Pentru sotie/sot si copii, aceasta viza are valabilitatea de 3 ani, costand 300 Dhs.

Pentru parintii persoanelor rezidente in EAU, acest tip de viza este anual, fiecare prelungire costand 100 Dhs. Pentru parinti este obligatorie depunerea unei garantii (returnabile la finalul sederii persoanei respective) de 5000 de Dhs.

Permisele de rezidenta isi pierd valabilitatea daca posesorii au locuit in afara EAU mai mult de sase luni continuu.

Viza pentru investitor

Acest tip de viza este destinat investitorilor straini in parteneriat cu cei emiratezi. Investitorul strain trebuie sa fi depus un capital de cel putin 70.000 de Dhs. Viza este valabila 3 ani si costa 300 Dhs.

Viza de angajare

Este acordata de catre Departamentul de Imigrare celor care doresc sa lucreze pe teritoriul EAU, cu aprobarea prealabila a Ministerului Muncii.

Are valabilitate de 2 luni cu 30 de zile sedere in EAU. Odata intrat in tara, compania la care urmati sa lucrati se va ocupa de obtinerea permisului de sedere pentru munca.

Pentru pentru mai multe informatii legate de regimul de acordare al vizelor, va recomandam sa contactati autoritatile emirateze, si anume:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite (http://www.government.ae/)
    * Ambasada EMIRATELOR ARABE UNITE

Amenintari teroriste

in Emiratele Arabe Unite se mentine un inalt grad de risc de securitate, cauzat de amenintarile teroriste prezente in intreaga regiune a Golfului. Autoritatile emirateze au adoptat masuri ferme de securitate, dar atacurile teroriste se pot declansa spontan si pot afecta orice persoana prezenta in zona de impact.

Cetatenilor romani care calatoresc in Emiratele Arabe Unite li se recomanda sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei in aceasta tara. Cetatenilor romani care se afla in Emiratele Arabe Unite li se recomanda sa urmareasca in mod constant evolutia starii de securitate, sa respecte atentionarile si instructiunile autoritatilor locale si sa pastreze un contact regulat cu Ambasada Romaniei.

Recomandam, de asemenea, tutror celor care calatoresc in aceasta tara, sa se informeze cu regularitate asupra conditiilor de securitate din zona, sa urmareasca in permanenta anunturile si recomndarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina de web a Ministerului de Externe(www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate


Calatoriile in Emiratele Arabe Unite nu prezinta riscuri majore din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masina pot apare in zonele aglomerate( gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii etc.).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

in cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasapotului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

in cazul unor incidente grave( accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 998 salvarea;
    * 999 politia.

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asisteta consulara in conditiile prevazute de lege.

Se recomanda cetatenilor romani sa respecte traditiile si obiceiurile locale, sa aiba un comportament politicos, sa respecte regulile vestimentare. in timpul sarbatorilor Ramadamului consumul de mancare, bautura sau fumatul in locurile publice constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea.

Importul, consumul, producerea si detinerea de stupefiante (rasina de cannabis, hasis, marijuana, heroina, cocaina) chiar si in cantitati foarte mici sunt interzise si aspru pedepsite de lege.

Rezidentii ne-musulmani pot cumpara alcool de la magazinele ablitate numai daca au o licenta pentru alcool. in majoritatea barurilor hotelurilor se poate consuma alcool, dar numai de catre clientii hotelului.

Sistemul medical

Recomandam tutror cetatenilor romani care calatoresc in Emiratele Arabe Unite sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

Conditii privind traficul auto

Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulatia desfasurandu-se pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este foarte buna, cu autostrazi si drumuri nationale moderne. Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie. Consumul de alcool la volan este strict interzis.

In cazul producerii unui accident de circulatie, trebuie respetate reguliele aplicabile in fiecare Emirat. in unele Emirate este interzisa deplasarea vehiculelor implicate in accident, pana la sosirea echipajelor de politie(Abu Dhabi) . in altele, vehiculele se pot deplasa pentru a nu obstructiona traficul( Dubai).

Permisul de conducere

Persoanele cu rezidenta in Emiratele Arabe Unite au obligatia de a detine un permis de conducere de la autoritatile locale. Turisti pot folosi permisul de conducere international, in cazul in care doresc sa inchirieze autovehicule.

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat: 23 februarie 2009

Info Emiratele Arabe Unite
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.