Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Ottawa

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Canada

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Canada. Scopurile cele mai frecvente pentru care sunt acordate vizele sunt vizita, imigrare, studii si contracte de munca. Nu exista posibilitatea obtinerii vizei la frontiera. Vizele se obtin de la orice misiune diplomatica sau oficiu consular canadian din strainatate. Viza in scop de vizita are o valabilitate de utilizare de doua luni (termen de intrare in tara), iar dupa intrarea pe teritoriul Canadei, un vizitator are dreptul sa stea maximum sase luni, cu posibilitatea obtinerii unei prelungiri de inca sase luni. Cererea pentru extinderea perioadei de sedere in Canada trebuie facuta cu trei saptamani inainte de expirarea termenului de sedere. Vizitatorii trebuie sa paraseasca tara dupa maximum sase luni de la intrare, daca nu solicita, in mod justificat, prelungirea perioadei. Autoritatile canadiene de frontiera pot, in unele cazuri, sa precizeze un termen mai mic de sedere decat cel obisnuit (sase luni), acesta inscriindu-se sub stampila de intrare in Canada. De regula, ofiterii de frontiera avizeaza persoanele respective asupra perioadei de sedere. Se recomanda ca cetatenii romani sa solicite informatii suplimentare in cazul in care au unele neclaritati. Vizele in scop de studii si de munca se acorda numai pe timp limitat. in Romania, vizele se pot obtine de la Ambasada Canadei din Bucuresti.

Pentru detalii suplimentare privind regimul vizelor canadiene si al imigratiei, recomandam consultarea informatiilor prezentate de autoritatile canadiene:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Canadei (http://www.fac-aec.gc.ca)
    * Ambasada Canadei din Bucuresti (http://geo.international.gc.ca/canada%2Deuropa/romania/)
    * Ministerul Cetateniea si Imigratiei al Canadei (http://www.cic.gc.ca/)


Amenintari teroriste

Canada nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul national si riscul amenintarilor teroriste in Canada este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla in Canada sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile canadiene si sa urmeze recomandarile acestora.


Siguranta si criminalitate

Canada este o tara sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini sunt mai frecvente in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi). De asemenea, exista trei orase cu potential infractional ridicat (trafic si consum de substante halucinogene, jafuri armate, schimburi de focuri de arma, rapiri etc.), in care crima organizata intra in cotidian: Toronto, Vancouver si Montreal.

Se recomanda evitarea imprumutarii cartilor de credit personale, a cecurilor sau a altor documente personale, evitarea tranzactiilor pe internet, daca nu exista siguranta acestora.

in cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor candiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 911 – politie, pompieri, salvare, alte servicii de urgenta
    * 0 pentru a intra in legatura cu operatorul telefonic national si a solicita sprijin; operatorul telefonic, in cazuri de urgenta, informeaza autoritatile de politie locale

Se recomanda ca titularul pasaportului sa completeze datele particulare ale unei rude sau prieten care poate fi contactat in caz de accident (pagina 32 din pasaport) si sa citeasca cu atentie recomandarile de peultima coperta, interioara, a pasaportului. Pentru evitarea oricaror dificultati in timpul calatoriei sau sederii in strainatate, se recomanda fotocopierea primelor doua pagini din pasaport (cele continand datele personale), in doua exemplare, din care unul sa fie lasat la o ruda sau prieten si celalalt sa fie pastrat personal, separat de pasaport, pentru a usura la nevoie identificarea titularului pasaportului pierdut, furat, deteriorat sau distrus.

Se recomanda, de asemenea, sesizarea celui mai apropiat oficiu consular roman, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege:

    * Ambasada Romaniei la Ottawa
    * Consulatul General al Romaniei la Montreal
    * Consulatul General al Romaniei la Toronto


Sistemul medical

Canada nu suporta cheltuielile privind serviciile de spitalizare si cele medicale, care sunt foarte costisitoare. Se impune incheierea unor asigurari medicale si de calatorie in Romania, inaintea efectuarii deplasarii in Canada. De aceea, recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Canada sa incheie polite de asigurare de calatorie care includ si acoperirea costurilor medicale in caz de imbolnavire, accident sau deces. Recomandam ca aceste polite de asigurare sa acopere intreaga durata a calatoriei, din ziua plecarii din Romania pana in ziua intoarcerii.


Conditii privind traficul auto

Starea generala a infrastructurii rutiere este foarte buna. Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului public. Viteza este limitata la 100 km/ora pe autostrada, iar in orase intre 50 si 80 km/ora. Depasirea vitezei legale costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi substantiale si penalizari sub forma de puncte. Parcarea se face, in general, contra cost.

intrucat in Canada fiecare provincie si teritoriu are reguli si norme proprii de circulatie si de emitere a permiselor de conducere, detalii specifice in functie de provincie se pot afla la departamentele de informatii: www.tc.gc.ca/routier/province.htm#conditions si la www.mto.gov.on.ca/french/dandv/driver/demerit.htm


Reglementari vamale

Importul in Canada al urmatoarelor marfuri poate fi reglementat, controlat (necesitand un permis special) sau interzis, dupa caz: arme de foc sau alte arme (articole pirotehnice); droguri; produse provenind de la specii pe cale de disparitie (fildes, corali, produse din piele de reptila); bunuri culturale (antichitati, obiecte culturale). Suma limita in valuta care poate fi introdusa si scoasa din Canada este de 10.000 dolari canadieni de pesoana.

Limitele cantitative pentru anumite produse care se introduc in Canada sunt: 1.14 litri bauturi spirtoase; 1.5 litri vin ; 8.5 l bere ; maximum 200 tigari ; 50 de trabucuri ; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantitatile ce depasesc aceste limite este necesara autorizatie speciala. Cantitatile sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu. Evitarea transportului de produse alimentare de origine animala si vegetala este necesara. Pentru cadouri ce depasesc suma de 60 dolari canadieni se aplica taxe vamale.

Informatii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obtinute de la Agentia Canadiana de Inspectare a Alimentelor (www.inspection.gc.ca) sau Agentia Serviciilor Frontaliere (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).


Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru uz personal trebuie sa fie introduse in ambalajul original, iar posesorul trebuie sa detina o reteta, o copie a acesteia sau o scrisoare din partea medicului care a prescris reteta.


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie care intra pe teritoriul canadian pot fi supuse unei perioade de carantina. Detalii despre regimul animalelor de companie pot fi obinute de la Agentia Serviciilor Frontaliere a Canadei (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

Viza turistica pentru Canada

Procedura ce trebuie urmata pentru ca rudele unei persoane cu rezidenta in Canada sa obtina viza de sedere temporara este:

  • Se completeaza acest formular;
  • Se trimite in Romania la cel care vrea sa primeasca viza impreuna cu adeverinta de la serviciu ("Letter of Employment") cu veniturile celui care face invitatia si antetul companiei;
  • Se depun actele la Ambasada Canada din Bucuresti sau se pot trimite prin DHL impreuna cu pasaportul si celelalte acte;
  • Se plateste taxa de viza*

Se poate intampla sa fiti chemat la un interviu la Ambasada Canadei, insa de cele mai multe ori acest lucru nu este necesar. Este posibil ca viza sa nu fie eliberata, insa de regula (cel putin pentru parinti) nu sunt intampinate probleme in obtinerea ei. Viza se poate primi prin posta direct daca a fost trimisa prin DHL.

Toate acestea pot dura citeva saptamani, insa nu e bine nici sa trimiteti documentele cu foarte mult inainte de eliberarea vizei (nu cu luni inainte). Viza o sa fie eliberata incepind cu data la care este procesata si de obicei este valabila pentru 6 luni. Timpul de 6 luni curge de la intrarea in Canada ("If there is no stamp, a handwritten date or document on your passport, your temporary resident status will expire six months from the day you arrived in Canada.") si nu de la data eliberarii vizei.

Se poate cere o prelungire a vizei cu cateva saptamani inainte de a expira (3-5).

Viza temporara (turistica) nu va permite sa lucrati in Canada.

Nu este necesara autentificarea la notar a actelor trimise.

 

* De la 1 august 2008, taxele de emigrare in Canada sunt urmatoarele:

Procesare rezidenta permanenta - Solicitant / sot(ie) / partener(a) consensual(a) copil dependent 22 ani sau peste: 345 Euro

Procesare rezidenta permanenta - Copil dependent sub 22 ani: 95 Euro

Taxa pentru Drept de Rezidenta Permanenta in Canada - Solicitant / sot(ie) / partener(a) consensual(a): 310 Euro

Viza de sedere temporara - o singura intrare: 45 Euro

Viza de sedere temporara - intrari multiple: 95 Euro

Viza de sedere temporara - taxa maxima pt. o familie: 250 Euro

Permis de studii ( taxa pentru viza intrari multiple inclusa ): 80 Euro

Permis de lucru ( taxa pentru viza intrari multiple inclusa ): 95 Euro

Permis de lucru taxa maxima - Grup de 3 sau mai multi artisti ( taxa pentru viza intrari multiple inclusa ): 280 Euro

Permis de sedere temporara: 125 Euro

Document de calatorie: 30 Euro

 

Nota: Taxele de viza pentru Canada se pot plati la orice sucursala a Bancii Transilvania.

Actualizat: 3 februarie 2009

Sursa: mae.ro, E-canada

Info Canada
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.