Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Helsinki

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Estonia

Conditii de intrare si regim de sedere

Incepand cu data de 01.01.2007, cetatenii romani pot intra pe teritoriul Estoniei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

La expirarea termenului de 3 luni, cetatenii statelor membre U.E. trebuie sa-si inregistreze sederea in Estonia. inregistrarea se face la Departamentul pentru Cetatenie si Migratie (Kodakondsus – ja Migratsiooniamet). Un permis de sedere este eliberat solicitantului daca acesta indeplineste conditiile de inregistrare.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile estone:

    * Departamentul pentru Cetatenie si Migratie (www.mig.ee).


Amenintari teroriste

Estonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Estonia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile estone si sa acceseze periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Estonia este o tara cu un nivel al criminalitatii comparabil cu numeroase state europene. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

in cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Helsinki.

in cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor finlandeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 112 – servicii de urgenta
    * 110 – politia


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Estonia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Estonia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

in cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul eston al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Desi nu este obligatorie, se recomanda vaccinarea impotriva difteriei, a febrei tifoide, poliomielitei si rujeolei la copii.


Conditii privind traficul auto

Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumurilor publice, portul centurilor de siguranta este obligatoriu atat pentru ocupantii locurilor din fata, cat si pentru cei din spate. Exista obligativitatea circulatiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei si indiferent de conditiile atmosferice, atat in localitati, cat si in afara acestora. Pe timpul iernii (1 octombrie – 1 aprilie) este obligatorie echiparea autovehiculelorcu cauciucuri de iarna cu tinte.

Asigurarea auto este obligatorie. Limitele de viteza sunt de 50 Km/h in orase si 90 km/h in afara localitatilor.

in marile orase exista locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzator si prevazute cu automate pentru taxare. Consumul de alcool la volan este strict interzis. Folosirea telefonului mobil in timpul condusului este acceptata numai daca se foloseste dispozitivul «hands free».

In Estonia, legislatia rutiera interzice detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare sau bruiaj al aparatelor radar.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil in Estonia, nefiind necesara obtinerea unui permis de conducere international (http://www.ark.ee).


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declara atat la politie (numar de apel in caz de urgenta pentru politie: numarul general pentru orice situatii de urgenta: 112), care intocmeste actul de constatare, La locul unui accident, in care sunt implicate victime, pana la sosirea politiei, exista obligativitatea acordarii masurilor de prim ajutor, luarii masurilor pentru conservarea probelor, inclusiv interdictia de a misca autovehiculele, cu exceptia situatiilor cand aceasta este necesara pentru acordarea primului ajutor.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa apeleze la o firma specializata din Estonia sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.


Reglementari vamale


Regulamentul vamal eston contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 800 de tigari sau 400 de tigari de foi sau 200 trabucuri sau 1000 gr grame tutun; 90 litri de vin, 110 litri de bere, 10 litri bauturi cu concentratie de alcool de peste 22% si 20 litri bauturi cu concentratie de alcool de sub 22%.

Va recomandam sa consulati si pagina web a Directiei pentru Taxe si Vama (http://www.emta.ee/)

Importul, exportul si consumul fara supraveghere medicala de substante psihotrope si narcotice sunt interzise. Posesia de stupefiante este in mod sistematic controlata la punctele de frontiera, contravenientii fiind condamnati la plata unei amenzi sau la executarea imediata a unor sentinte de privare de libertate.


Regimul medicamentelor

Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Utilizarea cartilor de credit

In Estonia sunt acceptate cartile de credit europene si nord-americane.


Regimul animalelor de companie


Daca doriti sa calatoriti in Finlanda cu animale de companie, aceasta trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii sanitare :

    * identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
    * vaccinul antirabic in curs de valabilitate
    * carnetul de sanatate veterinar - pasaportul

Informatii suplimentare pot fi obtinute la Departamentul Veterinar si Alimentar (tel. : 00372 605 1710).
Informatiile de mai sus NU sunt valabile si in cazul comertului cu animale de companie.

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat: 23 februarie 2009

Info Estonia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.