Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Addis Abeba

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Etiopia

Conditii de intrare si regim de sedere

Este necesara viza de intrare. Viza de intrare se acorda pentru 30 de zile, dupa care se poate prelungi, la cerere. Viza de intrare se acorda in scop oficial (viza diplomatica sau viza de serviciu), in scop de afaceri, de imigrare, turistic, tranzit si pentru studii. Viza de intrare se poate obtine si la frontiera.

Cetatenii straini care au intrat in Etiopia cu viza turistica nu pot obtine permis de munca in aceasta tara. Anterior emiterii vizei, trebuie obtinuta certificarea ca toate conditiile emiterii vizei au fost indeplinite, in conformitate cu Proclamatia nr. 114/2004. Permisele de sedere temporara nu depasesc perioada de valabilitate de un an. Valabilitatea vizelor este stabilita de Autoritatea etiopiana pentru Imigratie. Viza turistica poate fi prelungita pana la 3 luni. Pentru prelungirea peste aceasta perioada, vizitatorul strain trebuie sa prezinte documente care sa ateste motivul prelungirii sederii, caz in care i se va emite permis de sedere temporara sau permanenta.

Permisul de sedere poate fi revocat in cazul in care se constata falsitatea documentelor prezentate pentru obtinerea acestuia, in cazul in care cetateanul strain posesor al permisului este plecat din Etiopia pentru o perioada mai mare de un an, sau daca se constata ca acesta a fost obtinut in urma unei casatorii de convenienta.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Etiopia, va recomandam sa consultati informatiile oficiale furnizate de autoritatile etiopiene:

    * Ambasada Etiopiei din Viena (Wagramer Str. 14; Tel: (0043)(1) 710-2168;
      Email: office@ethiopiaembassy.at)
    * Ministerul Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et)

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste in Etiopia este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla in Etiopia sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile etiopiene si sa urmeze recomandarile acestora (www.mfa.gov.et, www.ethio.net , www.mojet.gov.et). Recomandam, de asemenea, accesarea periodica a paginii web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate


Situatia de securitate este volatila, iar posibilitatile de interventie si de protectie din partea autoritatilor locale sunt reduse. in cursul anului 2005 au avut loc mai multe evenimente violente, atat in capitala Addis Abeba, cat si in zonele de frontiera cu Eritrea si Somalia. Aceste evenimente s-au produs pe fondul organizarii alegerilor (in luna mai 2005) si al tensiunilor politice (din luna noiembrie 2005, care continua si in prezent). in teritoriu persista amenintari latente, iar in capitala situatia este in prezent calma.

Recomandam cetatenilor romani care, din motive profesionale, sunt constransi sa se deplaseze in Etiopia, sa se informeze in prealabil asupra situatiei de securitate din aceasta tara si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei lor.

In Etiopia exista riscul imbolnavirilor de malarie, febra tifoida, ameoba si SIDA/HIV. Va recomandam ca, inainte de efectuarea unei deplasari in aceasta tara, sa consultati un medic si sa luati toate masurile de protectie necesare pentru pastrarea sanatatii, inclusiv vaccinarile obligatorii trecute in cartea galbena. Este foarte important sa nu plecati fara o asigurare medicala de calatorie, care sa includa acoperirea costurilor medicale in caz de imbolnavire sau accident, precum si a costurilor de transport in cazul necesitatii unei evacuari din motive medicale.

Pentru eventuale solicitari de asistenta consulara, cea mai apropiata misiune diplomatica romana este Ambasada Romaniei din Addis Abeba. Rugam persoanele interesate sa aiba totusi in vedere posibilitatile limitate de interventie consulara ale ambasadei in aceasta regiune.

Tipurile de infractiuni frecvente sunt furturile, inselaciunile, sau traficul ilegal de valuta. Vizitatorii trebuie sa evite locurile aglomerate, rau famate si orice fel de interactiuni cu localnici necunoscuti, aflati pe strada, in hoteluri, restaurante.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat (Ambasada Romaniei din Addis Abeba).

Ambasada Romaniei la Addis Abeba
Bole Kifle Ketema, Woreda 17, Kebele 19, Houses no. 9-10, P.O.Box 2478 Addis Ababa
Telefon: (00251)-(011) 6610156; Fax: (00251)-(011) 6611191
Telefon mobil secretariat: (00251)-(091) 1255072;
E-mail: roembaddis@ethionet.et  

in cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta :

    * 911 – serviciul de urgente Politie
    * 912 – Pompieri
    * 92 – serviciul de Ambulanta Crucea Rosie.

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege. in cazul comiterii unei crime, in functie de gravitatea acesteia, cetateanul strain va fi judecat de Federal First Court sau Federal High Court. Acesta nu poate fi eliberat pe cautiune decat in cazul in care crima comisa nu este grava.

Sistemul medical

Este necesara incheierea unei asigurari medicala si de calatorie pentru toata durata calatoriei in Etiopia. Exista si posibilitatea incheierii unor asigurari medicale in interiorul tarii.

Se recomanda vaccinarea impotriva febrei galbene, febrei tifoide, hepatitei B, meningo-encefalitei. Malaria este des intalnita, in special in zonele joase ale tarii.

Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este similar celui european. Drumurile si arterele principale din capitala si imprejurimile imediate sunt de calitate buna, insa drumurile colaterale au o stare precara. Pentru deplasarile in afara capitalei se recomanda autoturismele 4x4 sau cursele aeriene. Viteza maxima legala este de 80 km/h in localitate si 150 Km/h in afara localitatii. Parcarea se poate face numai in locurile permise. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta.

Permisul de conducere

Este obligatorie obtinerea unui permis de conducere etiopian, care se obtine in baza celui romanesc. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regula de 2 ani.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In cazul producerii unui accident de circulatie se contacteaza imediat ADDIS ABABA TRAFFIC POLICE, la urmatoarele numere de telefon: (011)-6628222 (pentru urgente) sau (011)-6622738 (pentru informatii), pentru a constata, la fata locului, cauzele accidentului si pentru a decide masurile necesare.

Utilizarea cartilor de credit

In Etiopia pot fi utilizate cartile de credit la hotelurile mari (Sheraton si Hilton) si la aeroport.

Reglementari vamale

Prevederile vamale sunt reglementate prin Proclamatia nr. 60 / 1997. Nu exista limitari la sumele in valuta. La vama, bagajele calatorilor sunt trecute prin filtru, fiind admise fara taxe vamale obiectele de uz personal, bauturile alcoolice care nu depasesc cantitatea de 2 litri. Nu sunt admise, la intrarea sau iesirea din tara, obiectele considerate periculoase pentru siguranta calatorilor sau siguranta de stat. Nu este admisa scoaterea din tara a obiectelor declarate interzise comercializarii (piei de animale, obiecte din fildes etc.). Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O.Box no. 3248 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

Regimul medicamentelor

Tipurile de medicamente permise la import sunt mentionate in Lista revizuita emisa de Autoritatea de Administrare si Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizarii permanente a acesteia, in functie de ultimele descoperiri in materie. Medicamentele care nu se afla in aceasta lista sunt considerate interzise la import.

Autoritatea Etiopiana de Administrare si Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O.Box 5681 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5524117; Fax: (00251)-(011) 5521392, E-mail: daca@ethionet.et  

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat: 23 februarie 2009

Info Etiopia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.