Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Helsinki

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Finlanda

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare în Finlanda sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia în spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

    * detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data încheierii calatoriei)
    * detinerea vizei valabile aplicata în pasaport, în cazul deplasarilor pentru care este necesara viza
    * absenta unei interdictii de intrare în spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Finlandei în baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile finlandeze:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei (http://formin.finland.fi )
    * Ambasada Finlandei din Bucuresti (Tel: 021-230-7504; Fax: 021-230-7505; E-mail: sanomat.buk@formin.fi )

Pentru a preîntampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca în primul semestru al anului în curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  în spatiul Uniunii Europene.

Amenintari teroriste


Finlanda nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, între care si cele ale Finlandei, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc în Finlanda li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile finlandeze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate

Finlanda este o tara cu un nivel foarte scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile în orase, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor finlandeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 112 – servicii de urgenta

În Finlanda functioneaza doua centre pentru prevenirea situatiilor de criza, care pot acorda, în functie de caz, asistenta strainilor aflati în situatii de criza: ("Crisis Centre for Foreigners," Simonkatu 12 B 1300100 Helsinki, tel. +358 9 6852828) si (Support Centre for Foreigners in Turku," Yliopistonkatu 24 A 6, 20100 Turku, tel. +358 2 2333442).

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie în Finlanda. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Finlanda sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii. Încheierea politelor de asigurare trebuie facuta în Romania, neexistand posibilitatea încheierii lor în Finlanda.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata în primul rand legatura cu agentul sau partenerul finlandez al societatii de asigurari care a încheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevazute în polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Conditii privind traficul auto

Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumurilor publice, portul centurilor de siguranta este obligatoriu atat pentru ocupantii locurilor din fata, cat si pentru cei din spate. Exista obligativitatea circulatiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei si indiferent de conditiile atmosferice, atat în localitati, cat si în afara acestora. Asigurarea auto este obligatorie. în Finlanda sunt recunoscute politele de asigurare tip "Carte Verde" eliberate de societatile de asigurare romanesti.

Limitele de viteza sunt de 50 Km/h în orase si 80 km/h în afara localitatilor. Pe autostrazi viteza maxima este de 120 km/h. In prezent, în Finlanda nu exista taxe pentru folosirea drumurilor publice, indiferent de categoria acestora. La statiile de benzina din Finlanda este disponibila numai benzina fara plumb. Pentru autoturismele fara catalizator, este recomandata benzina fara plumb E98, care contine aditivi speciali (pret aproximativ 1,2 / Euro/litru).

În marile orase exista locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzator si prevazute cu automate pentru taxare. Pe langa sistemul cu parcometre clasice individuale (în dreptul fiecarui loc de parcare), exista si automate de strada pentru plata, vizibil indicate la fiecare loc de parcare, comune unui tronson mai lung de carosabil, în cel din urma caz, dupa efectuarea platii, este obligatorie afisarea la loc vizibil, pe bord, a bonului eliberat de automat, pe care este înscrisa perioada de stationare (functie de zona de taxare si perioada din zi, taxa de parcare poate varia între 2 si 5 Euro pe ora). Amenda pentru neplata parcarii este cuprinsa între 20 si 40 Euro.

În general, parcarea este gratuita de seara pana dimineata precum si sambata si duminica sau în sarbatorile legale. Orele exacte între care este gratuita parcarea sunt înscrise la fiecare loc de parcare, pe tablite aditionale în care primul rand de cifre aflat între paranteze se refera la ziua de sambata, iar al doilea rand de cifre, înscris cu litere rosii, se refera la ziua de dumnica.

Pe teritoriul Finlandei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare si bruiaj a aparatelor radar.

Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil în Finlanda, nefiind necesara obtinerea unui permis de conducere international. În cazul sederii care depaseste 12 luni, permisul de conducere romanesc trebuie schimbat cu un permis finlandez.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declara atat la politie (numar de apel în caz de urgenta pentru politie: 10022 sau numarul general pentru orice situatii de urgenta: 112), care întocmeste actul de constatare, cat si la Finnish Motor Insurer's Centre, "Green Card" Office (Liikennevakuutuskeskus, Bulevardi 28, 00120 Helsinki, tel. +358 9 680401, fax +358 9 68040368). La locul unui accident, în care sunt implicate victime, pana la sosirea politiei, exista obligativitatea acordarii masurilor de prim ajutor, luarii masurilor pentru conservarea probelor, inclusiv interdictia de a misca autovehiculele, cu exceptia situatiilor cand aceasta este necesara pentru acordarea primului ajutor. Locul unui eveniment se semnalizeaza cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante sau alte mijloace luminoase vizibile, plasate la 100-150 metri înainte.

În cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la întocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neînsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Finlanda sau din Romania. Firma în cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Reglementari vamale

Regulamentul vamal finlandez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de tigari sau 100 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Regimul medicamentelor

Sunt interzise atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

Utilizarea cartilor de credit

În Finlanda sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa.

Regimul animalelor de companie

Începand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

    * identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
    * carnetul de sanatate veterinar
    * vaccinul antirabic în curs de valabilitate
    * titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni înaintea exportului animalului

Informatii privind tipurile de vaccinuri agreate se pot obtine de la Ministerul Agriculturii si Padurilor din Finlanda, Departamentul Veterinar si Alimentar (Tel. + 358 9 160 3387 sau + 358 9 160 3382).

Va recomandam sa consultati un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Sursa: Mae.ro

Actualizat: 23 feruarie 2009

 

Info Finlanda
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.