Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Tbilisi

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Georgia

Conditii de intrare si regim de sedere

Ca urmare a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, autoritatile georgiene au decis desfiintarea unilaterala a regimului de vize pentru cetatenii romani ce calatoresc în Georgia, începand cu data de 12 aprilie 2007.

Astfel, cetatenii romani vor avea acces pe teritoriul Georgiei, fara viza pentru o perioada de 90 de zile.

Pentru informatii suplimentare recomandam consultarea informatiilor oficiale oferite de autoritatile georgiene:

    * Ambasada Republicii Georgia în Romania


Amenintari teroriste

Starea de securitate din aceasta tara este fragila, ca urmare a conflictului ruso-georgian declansat în august 2008 în Osetia de Sud.

În cazul în care trebuie sa va deplasati în Georgia, va recomandam evitarea trecerilor prin Daghestan, Cecenia, Ingusetia si Osetia de Nord , regiuni puternic marcate de instabilitate si tensiuni latente, inclusiv provocari sau acte ostile la adresa unor cetateni straini.

De asemenea, va recomandam evitarea regiunilor situate în apropierea regiunilor separatiste – Abkhazia si Osetia de Sud (Defileul Pankisi, Defileul Kodori, Zugdidi, Svaneti, Gori).

Calatoriile prin aceste regiuni trebuie facute numai în conditiile unor aranjamente de protectie bine organizate.

Urmariti în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile georgiene si accesati periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor  Externe.


Siguranta si criminalitate

Nivelul criminalitatii în Georgia este relativ ridicat. Se înregistreaza frecvent atacuri stradale, intrari prin efractie, furturi de masini, furturi de obiecte personale, chiar atacuri armate.

Infractiuni mai usoare, de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii).

Va recomandam evitarea, în Tbilisi, a deplasarilor în oras la ore tarzii, calatoriile cu metroul, utilizarea pasajelor subterane, precum si purtarea asupra dumneavoastra a unor bijuterii scumpe sau documente originale importante.

Recomandam cetatenilor romani care se afla în Georgia sa manifeste prudenta si vigilenta la deplasarile personale în orase si în afara acestora.

Este recomandabil sa pastrati documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit în locuri sigure si sa nu le expuneti în mod vizibil asupra dumneavoastra sau în masini.

Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

În cazul în care calatoriti cu autobuze sau trenuri va recomandam sa aveti bagajele în atentie pe întreaga durata a calatoriei.

Daca va este afectata siguranta personala, este necesar contactarea celui mai apropiat birou al politiei.

În caz de incident grav care necesita interventia imediata a autoritatilor georgiene, trebuie sa apelati numarul de urgenta 022 (politia).

Va recomandam, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romanei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Sistemul medical pentru straini este exclusiv cu plata pe loc. Este absolut necesara o polita de asigurare de sanatate, încheiata înaintea calatoriei în Georgia.

Spitalele de stat nu accepta, decat în cazuri deosebite, politele de asigurare, dar în Tbilisi s-a dezvoltat în ultimii ani o retea de clinici si spitale particulare bine dotate cu specialisti si utilaje moderne, care onoreaza asemenea polite.


Conditii privind traficul auto


Permisul de conducere romanesc este recunoscut în Georgia. Daca intentionati sa stati un timp mai îndelungat va recomandam sa obtineti un permis local.

Transportul feroviar si rutier se desfasoara cu dificultate. Starea generala a drumurilor este precara, iar regulile de circulatie nu sunt respectate.

Amenzile sunt platite, în general, pe loc.

Singura sosea nationala acceptabila este pe ruta Batumi-Kutaisi-Tbilisi (granita cu Azerbaidjanul si Armenia).

Parcarea se face cu plata, în locuri supravegheate de lucratori însarcinati cu acest serviciu, numai în Tbilisi si în celelalte orase mai mari.

Centura de siguranta este obligatorie.


Transportul public este asigurat în regim de "maxi-taxi", atat în interiorul localitatilor, cat si în afara acestora (interurban). La Tbilisi exista si retea de metrou, tramvaie si autobuze.


Utilizarea cartilor de credit


Cartile de credit pot fi utilizate în marile orase. Se recomanda însa prudenta la folosirea lor, pentru a evita posibile încercari de fraudare.


Reglementari vamale

În cazul în care ati achizitionat tablouri si obiecte de arta (inclusiv suveniruri) trebuie sa pastrati chitanta de plata a acestora. Daca au o valoare mare va recomandam sa obtineti un certificat de la Ministerul Culturii georgian, pentru a demonstra ca respectivele bunuri nu fac parte din patrimoniul national.

 

Sursa: mae.ro

Actualizat: 24 februarie 2009

Info Georgia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.