Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Berlin

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Germania

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare în Germania sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia în spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

    * detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data încheierii calatoriei);
    * detinerea vizei valabile aplicata în pasaport, în cazul deplasarilor pentru care este necesara viza;
    * absenta unei interdictii de intrare în spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Germaniei în baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile germane:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei (www.auswaertiges-amt.de)
    * Ambasada Germaniei din Bucuresti (www.bukarest.diplo.de)
    * Consulatul General al Germaniei la Sibiu (http://www.hermannstadt.diplo.de/)
    * Consulatul General al Germaniei la Timisoara (www.germanconsultimisoara.ro)

Pentru a preîntampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca în primul semestru al anului în curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  în spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste


Germania nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, între care si cele din Germania, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc în Germania li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile germane si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Germania este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înselaciunilor sau furtului din masini pot aparea în zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile în orase, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat:

    * Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Berlin
    * Consulatul General al Romaniei din München
    * Consulatul General al Romaniei din Bonn

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor germane, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * 112 – serviciul de urgente

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare romane, care pot acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie în Germania. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Germania sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata în primul rand legatura cu agentul sau partenerul german al societatii de asigurari care a încheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevazute în polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

În Germania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Parcarea este permisa numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 1 euro/ora, iar tichetele se cumpara fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei). În Germania, centura de siguranta este obligatorie. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

La un numar de 18 puncte de penalizare carnetul de conducere este retinut temporar sau definitiv, în functie de gravitatea si intervalul la care se comit contraventiile.

Pe teritoriul Germaniei, utilizarea detectoarelor de radar si a aparatelor antiradar constituie contraventie. Aceasta se sanctioneaza cu o amenda de 75 euro, precum si 4 puncte de penalizare.

Organele de politie au dreptul de a confisca dispozitivul de detectare al radarului, pe cel antiradar, precum si sistemele de navigatie cu functie de detectare a radarului.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil în Germania o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Germaniei. Cetatenii romani care îsi stabilesc domiciliul în Germania pot sa solicite preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis german.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

În caz de accident usor, completati, împreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca în urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are înscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde în regim de permanenta.

Apelati numarul de telefon înscris pe polita si urmati toate îndrumarile ce va sunt adresate.

Pastrati documentele de plata pana la înapoierea în tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

În cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la întocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada sau Consulatul General al Romaniei. Pentru repatrierea corpului neînsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Germania sau din Romania. Firma în cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita în caz de accident:

    * serviciul de urgente 112


Reglementari vamale

Regulamentul vamal german contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene.

Conform reglementarilor europene EC 1889 din 2005, toti calatorii care parasesc sau intra în spatiul UE cu sume detinute în numerar mai mari de 10.000 Euro trebuie sa declare suma respectiva autoritatilor vamale competente.

Cetatenii romani care calatoresc doar în Germania trebuie sa declare, la solicitarea autoritatilor vamale, sumele detinute în numerar care depasesc 15.000 Euro.

Potrivit reglementarilor vamale germane, bunurile introduse din state terte (care nu apartin spatiului UE) si a caror valoare nu depaseste 175 Euro sunt scutite de taxe vamale.

Bunurile ce depasesc valoarea de 175 Euro trebuie, în mod obligatoriu declarate autoritatilor vamale. Nerespectarea reglementarilor vamale este sanctionata cu amenzi ce depind de tipul si valoarea bunurilor introduse în Germania sau chiar sanctiuni penale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati; 1 litru bauturi alcoolice; parfumuri 50 g. Detalii suplimentare privind regimul vamal aplicat de autoritatile germane pot fi obtinute prin intermediul paginii web a Administratiei Federale a Vamilor (www.zoll.de)


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie


Începand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

    * identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
    * carnetul de sanatate veterinar
    * vaccinul antirabic în curs de valabilitate

Va recomandam sa consultati un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa: mae.ro

Actualizat: 24 februarie 2009

Info Germania
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.