Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
New Delhi

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - India

Conditii de intrare si regim de sedere

Obtinerea vizei de intrare este obligatorie si se realizeaza la ambasadele si consulatele generale ale Indiei din strainatate. În Romania, vizele de intrare si informatii despre conditiile în care se acorda acestea se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Indiei din Bucuresti.

Nu se poate obtine viza de intrare la sosirea în India. În caz de forta majora, pentru cei care tranziteaza India si pierd legatura aeriana, în mod exceptional se poate elibera un permis de iesire din aeroport, valabil numai 24 de ore.

Durata de sedere admisa este cea prevazuta în viza de intrare: în functie de solicitare si de decizia ambasadei care elibereaza viza, de regula, maxim 6 luni. Prelungirea viziei se poate realiza cu dificultate, numai în cazuri foarte bine justificate, de Foreigners Registration Office, care apartine de Ministerul Afacerilor Externe al Indiei.

Daca se intentioneaza sederea peste sase luni, este necesara înregistrarea la Foreigners Registration Office (New Delhi) sau Foreigners Regional Registration Offices (capitalele statelor din compunerea federatiei), în termen de 14 zile de la sosire. În baza înregistrarii se elibereaza un permis de sedere, valabil pe o perioada mai lunga, în functie de scopul urmarit (studii-5ani, afaceri-2 ani, munca- perioada prevazuta în contractul de munca). Atentie! pentru statele din nord estul Indiei se elibereaza o viza speciala, astfel ca persoanele care s-au decis sa calatoreasca în regiunea respectiva trebuie sa precizeze expres acest lucru în cererea de viza. Depasirea duratei de sedere prevazuta în viza atrage dupa sine raspunderea penala.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala indiana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile indiene:

    * Ministerul Afacerilor Externe al Indiei (www.meaindia.nic.in)
    * Ambasada Indiei la Bucuresti (www.embassyofindia.ro)


Amenintari teroriste

India este victima atacurilor teroriste de multe decenii. Aceste actiuni au la baza, în special disputele religioase dintre musulmani si hindusi. Periodic se produc atacuri teroriste în diferite locuri din tara, inclusiv în orasele mari: Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad si altele.

Riscul atacurilor teroriste se mentine relativ ridicat în întreaga tara, fara a se putea spune ca tinta lor sunt turistii straini. Autoritatile indiene detin capacitatea de a preveni si împiedica astfel de atacuri, dar ele sunt imprevizibile si se manifesta sub numeroase forme: atacuri cu bombe, rapiri de persoane sau atacuri armate.

Cetatenilor romani care calatoresc în India li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile indiene si sa acceseze periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe.


Siguranta si criminalitate

Se recomanda cetatenilor romani sa manifeste atentie sporita în cazul calatoriilor în India si sa informeze despre prezenta lor Ambasada Romaniei din New Delhi. Se recomanda, pe cat posibil, evitarea deplasarilor, altfel decat în grupuri organizate, în statul Jammu si Kashmir, precum si în statele din nord-estul Indiei, de la frontiera cu Myanmar (Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya). În aceste zone exista pericol de conflicte interetnice sau religioase, cu potential crescut de manifestari violente. Recomandam cetatenilor romani care se deplaseaza în zonele mentionate sa se informeze în prealabil asupra situatiei de securitate din zona si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei lor.

Pentru eventuale solicitari de asistenta consulara, cea mai apropiata misiune diplomatica romana este Ambasada Romaniei de la New Delhi. Rugam ca persoanele interesate sa aiba în vedere posibilitatile limitate de interventie consulara ale ambasadei în zonele îndepartate de capitala.

Nivelul de criminalitate în India este relativ scazut. Infractiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate în special în mijloacele de transport (autobuze si trenuri), în gari si piete aglomerate. În perioada recenta s-au înregistrat si cazuri de viol sau molestare a strainilor. Uneori echipaje de politie false solicita taxe conducatorilor auto. Se recomanda evitarea acceptarii de bauturi oferite benevol de necunoscuti, existand cazuri în care ofertantii amesteca bauturile cu pastile care provoaca somnolenta, în scopul jefuirii victimei.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc în India sa evite pe cat posibil locurile aglomerate, sa se deplaseze în grupuri si sa manifeste vigilenta maxima în mijloacele de transport (trenuri, autobuze). Se recomanda evitarea deplasarilor nocturne cu taxiul, existand riscul de a fi dusi în locuri rau famate în scopul jefuirii. Pentru a evita înselatoriile, se recomanda apelarea la serviciile de transport ale unor companii autorizate, situate de regula în incinta aeroporturilor sau ale hotelurilor.

O atentie speciala trebuie acordata în cazul deplasarilor în statul Jammu si Casmir, la frontiera indo-pakistaneza si în statele din nord-estul Indiei, unde sunt înregistrate atacuri teroriste si numeroase cazuri de violenta etnica. Pietele aglomerate din New Delhi si un tren care se îndrepta spre Delhi au constituit tinta unor atacuri teroriste în cursul anului 2005.

Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infractiuni trebuie sa apeleze numarul de urgenta 100 si sa ia legatura cu cel mai apropiat post de politie. În cazul pierderii pasaportului, acest incident trebuie reclamat la o sectie de politie, care elibereaza un raport constatator (First Incident Report), dupa care se contacteaza Ambasada Romaniei pentru eliberarea de noi documente de calatorie (reclamatia la politie este absolut necesara în acest scop).


Sistemul medical

Asigurarea medicala nu este solicitata la granita, însa recomandam tuturor celor care calatoresc în India sa încheie înaintea plecarii o polita de asigurare de sanatate la o companie care dispune de o retea cat mai larga de servicii în India.

În caz de urgenta, cetatenii straini pot apela la serviciile unitatilor medicale de stat, urmand a se reglementa ulterior problema unei eventuale plati pentru serviciile acordate. Este indicat ca, la încheierea contractului de asigurare, sa se solicite exact adresa unitatii corespondente din India. India dispune de o retea diversificata de spitale (de stat si private, unele echipate modest, altele de ultima generatie), interventiile putand fi facute contra-cost. Medicii sunt foarte calificati în marile orase. Nu acelasi lucru se întampla în zonele rurale, unde astfel de facilitati lipsesc de cele mai multe ori.

Se recomanda efectuarea vaccinurilor împotriva febrei tifoide (obligatoriu). Întrucat în India se întalnesc si alte boli precum holera, febra dengue, hepatita, malaria (mai rar), meningita, recomandam tuturor persoanelor care calatoresc în aceasta tara sa consulte un medic specialist înainte de efectuarea deplasarii.


Conditii privind traficul auto

În India se circula pe partea stanga a drumului, traficul este foarte aglomerat în marile orase si, în foarte multe cazuri, regulile de circulatie nu sunt respectate întocmai. Din aceste cauze, sofatul este dificil si nu este recomandat. Exista posibilitatea recomandata de a închiria masini cu sofer.


Transportul public

Transportul auto este riscant, de aceea se recomanda alegerea unei firme autorizate si a unor soferi cu experienta. În orase, ricsa se poate dovedi un mijloc util si foarte ieftin de deplasare (cu riscurile aferente). Se recomanda evitarea deplasarilor cu autobuzul (neîntretinute, cu probleme tehnice, supra-aglomerate, unde puteti fi victima actelor de furt sau talharie). În cazul transportului inter-urban, date fiind distantele mari, pentru deplasarea dintr-o localitate în alta se poate apela inclusiv la serviciile companiilor aeriene (nu foarte scumpe). Trenul reprezinta, de asemenea, un mijloc mai sigur de deplasare, însa procedura de obtinere a biletelor de calatorie este greoaie din cauza aglomeratiei.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

În astfel de cazuri se apeleaza serviciul pentru situatii de urgenta, la numarul 100.


Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate aproape toate tipurile de carti de credit în aproape orice magazin (în localitatile urbane).


Reglementari vamale

Nu este permisa introducerea si scoaterea de moneda indiana în si din India. Camerele de filmat profesionale, bunurile electronice si bijuteriile de valoare ridicata trebuie declarate. Limita sumei în valuta care poate fi introdusa sau scoasa din India este de 10.000 $ în cecuri de calatorie sau de 5.000 în numerar. Valuta este convertibila în rupii, suma ramasa la plecare în moneda locala neputand fi schimbata în valuta decat în baza documentelor de schimb valutar eliberate anterior de banci, la transformarea valutei în rupii. Este interzis si supus sanctiunilor penale exportul de animale / pasari protejate sau produse din acestea.


Animale de companie

Se recomanda evitarea deplasarilor cu animalele de companie, din cauza procedurilor birocratice complicate si îndelungi, care pot compromite vacanta, precum si a bolilor tropicale locale care pot crea complicatii.

 

Sursa: mae.ro

Actualizat: 9 martie 2009

Info India
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.