Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Jakarta

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Indonezia

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani au nevoie de viza de intrare în Indonezia, indiferent de tipul calatoriei, inclusiv pentru tranzit. Tipurile cele mai frecvente de viza sunt viza de serviciu, viza sociala, viza pentru afaceri, viza pentru turism, viza culturala si viza pentru angajare în munca. Viza de intrare în Indonezia se obtine în sistemul Visa On Arrival (VOA). VOA nu poate fi extinsa sau preschimbata în nici un fel de permis de sedere, se acorda pentru perioade de pana la 30 zile si costa între 10 USD (pentru sapte zile) si 25 USD (pentru 30 zile).

Intrarea fara viza pe teritoriul Indoneziei, depasirea termenului de sedere permis de viza sau încalcarea scopului declarat al calatoriei sunt considerate încalcari ale legislatiei privind regimul strainilor si se sanctioneaza cu amenda de 50 USD / zi sau cu închisoare. Tichetul de sosire în Indonezia (arrival card) trebuie pastrat în pasaport, pe întreaga durata a sederii, fiind necesar la iesirea din tara.

Cetatenii romani au obligatia ca, dupa intrarea pe teritoriul Indoneziei, sa se prezinte la oficiul local al politiei pentru înregistrarea sederii. Obligatia se considera respectata prin înregistrarea la un hotel. Amenda aplicata în cazul nerespectarii acestei obligatii este de aproximativ 500 USD.

Pentru o sedere mai mare de 90 de zile este obligatorie înregistrarea în evidentele Serviciului de Imigrari.

La plecarea din Indonezia trebuie platita o taxa de aeroport în valoare de aproximativ 10 USD. Pentru cursele interne taxa este de aproximativ 3 USD.

Pentru verificarea conditiilor particulare de obtinere a vizelor si de intrare recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile indoneziene:

Departamentul pentru Afaceri Externe al Indoneziei (www.deplu.go.id)

* Ambasada Republicii Indonezia în Romania, Bucuresti, Str. Gina Patrichi nr.10, Sector 1, Tel: 312-0742; Fax: 312-0214,
E-mail: indo.bucharest@itcnet.ro)

Amenintari teroriste

În Indonezia, fenomenul terorist a cunoscut o amploare ridicata în perioada 2000-2005. Riscul atentatelor teroriste se mentine si în prezent relativ ridicat, desi autoritatile indoneziene sunt constant si puternic angajate în lupta împotriva terorismului.

Politia indoneziana se afla în stare de alerta si desfasoara personal suplimentar în locuri sensibile, inclusiv în preajma ambasadelor, consulatelor si hotelurilor.

La data de 1 octombrie 2005, în insula turistica Bali, au avut loc trei atentate (doua explozii simultane la restaurantele din Jimbaran, care au fost urmate de o a treia explozie într-un local din Kuta). Alte asemenea atentate au avut loc în capitala Jakarta (Ambasada Australiei, Hotelul Marriott) si au vizat locuri frecventate de cetateni straini.

Recomandam tuturor cetatenilor romani evitarea calatoriilor în provincia Aceh, Insula Papua, Insula Sulawesi si Insulele Moluce. În cazul în care astfel de deplasari sunt necesare, recomandam ca ele sa nu se faca fara acordul si consultarea autoritatilor indoneziene.

Cetatenilor romani care calatoresc în Indonezia li se recomanda sa urmareasca în permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile indoneziene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate

Rata infractionalitatii în Indonezia se mentine la cote normale. Tipurile de infractiuni cele mai frecvente sunt furturile din locuinte, furturile de masini, agresiunile, fraudarea cartilor de credit. Pentru deplasarile cu taxiul se recomanda folosirea numai a companiilor cu reputatie buna, de preferinta contactate telefonic. Se recomanda evitarea deplasarilor pe jos, în zonele aglomerate, unde se înregistreaza frecvent furturi operate de motociclisti aflati în viteza.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma. În cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile în orase, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Indonezia este o tara musulmana în proportie de 90%. Se recomanda cetatenilor romani sa respecte traditiile si obiceiurile locale, sa aiba un comportament politicos, sa respecte regulile vestimentare. Femeilor li se recomanda sa nu poarte haine decoltate. Este preferabil ca bratele si picioarele sa fie acoperite. Consumul bauturilor alcoolice este tolerat numai în marile hoteluri si restaurantele din orasele mari. Se noteaza o înasprire a masurilor în cadrul luptei împotriva drogurilor. Importul, consumul, producerea si detinerea de stupefiante (rasina de cannabis, hasis, marijuana, heroina, cocaina) chiar si în cantitati foarte mici sunt interzise si aspru pedepsite de lege (de la sentinte cu închisoarea de peste 10 ani, pana la pedeapsa cu moartea).

Jocurile de noroc sunt strict interzise în Indonezia. Evitati sa va implicati în astfel de activitati, existand riscul arestarii.

Demonstratiile de strada sunt relativ frecvente, facand parte din cultura politica indoneziana. Majoritatea acestora sunt pasnice, dar exista riscul interventiei unor actiuni violente. Recomandam tuturor cetatenilor romani aflati în Indonezia sa evite participarea la astfel de manifestatii.

Indonezia este o tara predispusa la activitati seismice intense si la eruptii vulcanice. Reamintim faptul ca litoralul vestic al Insulei Sumatra a fost puternic afectat de cutremurul de pamant si valurile tsunami care au urmat în decembrie 2004. Inundatiile si alunecarile de teren sunt frecvente în zonele rurale, în special în sezonul ploios (noiembrie-aprilie). Recomandam tuturor cetatenilor romani sa urmareasca periodic informatiile si alertele de producere a unor dezastre naturale în zona si sa consulte pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical


Asigurarea medicala este obligatorie în Indonezia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Indonezia sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata în primul rand legatura cu agentul sau partenerul indonezian al societatii de asigurari care a încheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevazute în polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Conditii privind traficul auto

Indonezia dispune de o infrastructura foarte buna a autostrazilor si drumurilor nationale. Sistemul de conducere auto este cel britanic (volanul pe partea dreapta), iar sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stanga a arterei de circulatie. Pe autostrazi viteza legala este de 80 -120 km/h, iar în orase de 60 km/h. Regulile de circulatie sunt cele valabile pe plan international, adaptate mersului pe partea stanga. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

Reglementari vamale

Sumele admise la intrarea în / iesirea din Indonezia trebuie sa nu depaseasca 5000 USD cash. Este interzisa introducerea de arme pe teritoriul Indoneziei.

Regimul animalelor de companie

Este admisa intrarea pe teritoriul Indoneziei cu animale de companie, cu conditia ca acestea sa fie însotite de carnetul de sanatate cu vaccinele la zi si adeverinta din partea autoritatilor sanitar-veterinare care sa ateste ca animalul nu este purtator al unei boli transmisibile. La sosirea în aeroportul sau portul international animalele sunt supuse unei perioade de carantina.

 

Sursa: mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009

Info Indonezia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.