Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Amman

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Iordania

Conditii de intrare si regim de vize

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Iordania trebuie sa fie in posesia unei vize valabile. Aceasta se poate obtine numai de la reprezentantele diplomatice ale Iordaniei (pentru cetatenii romani nu se acorda viza la punctele de trecere ale frontierei).

Cetatenii straini au obligatia ca in termen de 15 zile de la data intrarii in Regat sa se prezinte la cel mai apropiat post de politie pentru a se inregistra.

Depasirea termenului de sedere prevazut in viza se sanctioneaza financiar (1,8 JOD pentru fiercare zi de sedere ilegala).


Amenintari teroriste

Evenimentele din 2005 (august 2005 – atac cu rachete in portul Aqaba si noiembrie 2005- atentate sinucigase derulate in trei hoteluri din Amman, soldate cu un numar mare de victime) denota un potential de risc. Situatia de securitate este in general buna, autoritatile depunand eforturi pentru prevenirea unor eventuale noi atentate.

In urma atentatelor din cursul anului 2005, autoritatile au inasprit controlul la frontiere si au luat masuri suplimentare de paza, atat a obiectivelor centrale, dar si a hotelurilor si obiectivelor turistice.


Siguranta si criminalitate

In Iordania nu sunt probleme deosebite in ceea ce priveste siguranta personala, organele de ordine publica fiind vizibile in aproape toate locurile.

Criminalitatea este redusa, infractiunile minore (de tipul furtului din buzunare, inselaciuni sau furturi de si din masini) fiind la un nivel scazut. Se remarca totusi o tendinta de crestere a acestora incepand cu anul 2003, in urma valului de refugiati irakieni, unii dintre acestia fiind lipsiti de mijloace de subzistenta, ceea ce ii determina sa recurga la acte ilegale pentru a-si asigura necesarul zilnic. Au fost semnalate furturi comise asupra pietonilor din masini sau motociclete.

Cetatenilor romani li se recomanda evitarea unor zone de risc (cluburi de noapte, localuri rau famate), unde ar exista riscul implicarii in diferite incidente.

In toate cazurile in care cetatenii romani sunt implicati in diferite incidente, acestia trebuie sa se adreseze celui mai apropiat post de politie.

In situatii deosebite (pierderea pasaportului sau a documentelor de calatorie), cetatenilor romani li se recomanda atat contactarea postului de politie pe raza caruia s-a petrecut evenimentul, cat si a Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Amman.


Transportul public

Se realizeaza cu autobuze sau microbuze. De asemenea, este utilizata pe scara foarte larga deplasarea cu taxiul.

Nu exista o retea feroviara pentru transportul de calatori. Iordania dispune de o singura linie aflata in sud, destinata exclusiv transportului de fosfati.


Sistemul medical

Sistemul medical este bazat pe asigurarile de sanatate. In cazul unor situatii de urgenta, cetatenii romani se pot adresa, contra cost, oricarei unitati sanitare.

In cazul existentei unor asigurari medicale, premergator vizitei in Iordania, cetatenii romani trebuie sa solicite societatii la care a fost incheiata asigurarea, denumirea, adresa si numarul de telefon al agentului din Iordania caruia i se pot adresa pentru decontarea cheltuielilor medicale efectuate, precum si clarificari privind procedura de urmat.

Vaccinarea nu este obligatorie pentru turisti, cu exceptia celor proveniti din tari/zone in care se manifesta diferite epidemii.


Conditii pentru traficul auto

In Iordania se circula pe partea dreapta a carosabilului. Starea generala a drumurilor este buna. Limitele de viteza admise (cu exceptia portiunilor limitate prin indicatoare speciale) sunt: in localitate -50Km/h, in afara localitatilor – 80-100 Km/h. Aparatele radar sunt o prezenta constanta pe drumurile iordaniene.

Permisul de conducere

Permisul de conducere este valabil in Iordania pentru o perioada de trei luni, limita peste care este necesara preschimbarea acestuia cu unul local, fara a fi necesar un examen specific, in afara de un test medical.

Informatii privind cazurile de accidente de circulatie

In cazul unor eventuale accidente de circulatie (chiar si in cazul accidentelor usoare), conducatorii auto trebuie sa lase autovehiculele in pozitia respectiva pana la sosirea unui agent de politie, care va face constatarea si va stabili cui apartine vina. Ulterior cei doi conducatori trebuie sa se deplaseze la sectia de politie responsabila de zona, pentru intocmirea procesului verbal (care se redacteaza doar in limba araba).


Reglementari vamale

Regimul vamal permite introducerea in tara, fara plata taxelor vamale, a maximum 200 tigari sau 200 grame de tutun, precum si a unei singure sticle de bauturi spirtoase (sau 2 sticle de vin).

De asemenea, sunt exceptate de la plata taxelor vamale bunurile personale ale turistilor (aparate de radio, aparate video sau foto) aduse pentru uzul strict personal pe perioada excursiei si nu pentru comercializare.

La parasirea teritoriului iordanian se plateste o taxa in punctele de frontiera, cu exceptia cazurilor in care sederea nu depaseste 24 de ore. Taxele difera in functie de modalitatile de iesire din tara (avion, tren, auto, vapor).


Regimul medicamentelor

Nu sunt restrictii pentru medicamentele prescrise de medic pentru folosinta personala si în cantitati care sa acopere perioada de sejur a turistului, cu exceptia celor psihotrope pentru care sunt restrictii drastice.


Regimul animalelor de companie

Nu exista restrictii sau un regim de carantina la introducerea animalelor de companie in Iordania, dar cetatenilor li se poate cere sa prezinte un certificat de sanatate a animalului respectiv.


Utilizarea cartilor de credit

Cartile de credit si de debit pot fi utilizate, în general, la marile magazine si hoteluri de lux.
 
Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Iordania
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.