Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Bagdad

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Irak

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani au nevoie de vize pentru a calatori in Irak, vize pe care le pot obtine de la Ambasada Republicii Irak la Bucuresti. In baza vizei acordate de sectiile consulare din cadrul ambasadelor irakiene, nu sunt impuse restrictii de intrare si de sedere in Irak. Totusi, desfasurarea operatiunilor militare, situatia deosebit de complexa, fluida si riscanta, ca si starea qvasi-permanenta de insecuritate personala constituie elemente suficiente pentru descurajarea oricaror actiuni riscante precum vizitarea pe cont propriu a tarii.


Amenintari teroriste

Acestea sunt permanente, nici o locatie din capitala irakiana nu este sigura, inclusiv Zona Internationala, atacurile fiind surprinzatoare, frecvente, iar tintele fiind, in afara fortelor militare (ale Coalitiei si cele irakiene) si cetatenii straini.


Siguranta si criminalitate

Sub umbrela violentelor sectare au proliferat si gruparile de crima organizata in toate cartierele Bagdadului si, in general, in mare parte a guvernoratelor, grupari care organizeaza asasinate si rapiri de persoane in schimbul rascumpararilor; strainii sunt vizati, cu deosebire, intrucat pot fi predati, contra unor importante sume de bani, gruparilor insurgent-teroriste. Penuria de combustibil a generat cresterea exploziva a pietei negre a produselor petroliere si, in general, a majoritatii produselor, mai ales cele de prima necesitate (carburanti, apa, alimente, medicamente, etc.).


Transportul public

Nu este disponibil strainilor, datorita riscului rapirii; desi exista linii de autobuze si microbuze, cu trasee definite, transportul public se bazeaza pe taxiuri, dar conducatorii auto evita sa acceseze multe din zonele capitalei considerate nesigure.


Sistemul medical
 

Multe unitati spitalicesti au fost inchise in Bagdad, datorita pericolului atacurilor teroriste. Exista mici clinici de medicina generala si cabinete dentare private, dar aprovizionarea cu materiale si produse sanitare cat de cat corespunzatoare este minima. Conditiile de igiena si sanitare sunt, in marea majoritate, mult sub limita minima admisibila.


Conditii privind traficul auto

Parcul auto, in cea mai mare parte invechit, este afectat de penuria de combustibil si lipsa pieselor de schimb. Traficul auto este fragmentat de numeroase puncte de control, iar aglomeratiile afecteaza majoritatea cartierelor centrale ale capitalei.


Permisul de conducere
 

Deocamdata, autoritatile irakiene admit, pentru o perioada nedefinita, valabilitatea documentelor internationale si nationale.


Informatii privind cazurile de accidente de circulatie

Ministerul irakian de interne dispune, teoretic, de un serviciu specializat pentru informarea ambasadelor asupra eventualelor accidente rutiere in care sunt implicati cetateni straini. Practic, datorita situatiei existente, sistemul este qvasi-inoperant.


Reglementari vamale
 

Autoritatile irakiene aplica criterii apropiate de cele impuse de majoritatea statelor: fiecarei persoane i se permite accesul in punctul vamal cu 200 tigarete (10 pachete standard), 2 litri de vin, 1 litru de bautura spirtoasa; nu sunt mentionate restrictii privind bijuteriile personale; suma maxima de valuta forte este de 10.000 (zece-mii) dolari SUA.


Regimul medicamentelor
 

Nu sunt impuse restrictii asupra medicamentelor de uz personal, este insa recomandabil sa fie insotite de retete autorizate de administrare, pentru fiecare caz in parte. Substantele psihotrope, stupefiantele si derivatele acestora sunt interzise, iar pedepsele foarte severe.


Regimul animalelor de companie

Nu sunt impuse restrictii de intrare sau carantine animalelor de companie aduse din strainatate. Asistenta veterinara este deficitara, datorita lipsei acute a cadrelor cu pregatire superioara si a lipsei medicamentelor si instrumentarului necesare.


Utilizarea cartilor de credit

Situatia de securitate deosebit de dificila Âși cu un grad foarte ridicat de risc din Irak nu permite utilizarea mijloacelor moderne de operatiuni bancare.

Sursa: www.mae.ro 

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Irak
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.