Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Teheran

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Iran

Conditii de intrare si regim de sedere

Exceptand titularii romani de pasapoarte diplomatice, toate celelalte categorii de pasapoarte au nevoie de vize de intrare in Iran. Se acorda vize de serviciu, turistice, de afaceri, de studii, obtinute de la Sectiile consulare iraniene din strainatate. Vize turistice (pentru grupuri organizate) si de afaceri pot fi eliberate si de autoritatile de frontiera in momentul intrarii in tara.

Accesul pe teritoriul iranian se face doar in baza unui pasaport si a unei vize valabile, obtinute de la consulatele iraniene. Grupurile organizate de turisti (prin agentie turistica) pot obtine viza de intrare, valabila 14 zile cu posibilitate de prelungire pentru 1 luna, de la autoritatile de frontiera. De asemenea, pentru vizite in scop de afaceri se pot obtine vize valabile 7 zile, de la autoritatile de frontiera, in momentul intrarii in tara. Turistii nu sunt exceptati de la aplicarea legilor islamice in privinta vestimentatiei, in special persoanele de sex feminin (in permanenta corpul si capul trebuie sa fie acoperite). In cazul barbatilor nu este permis portul pantalonilor scurti in public.


Amenintari teroriste

Autoritatile iraniene au anuntat aplicarea, incepand cu data de 21 martie 2006, a unor sanctiuni financiare, in valoare de 30 euro/zi pentru cetatenii straini a caror intrare sau sedere in Iran este considerata neautorizata.

Cetatenilor romani care calatoresc in Iran li se recomanda sa aiba in vedere noua reglementare a autoritatilor iraniene si sa fie pregatiti sa demonstreze indeplinirea conditiilor de intrare si sedere legala in Iran.

Se recomanda evitarea zonelor de granita cu Pakistanul si Afganistanul, in special a provinciei Sistan – Balucistan, in contextul unei situatii de securitate afectata de actiuni teroriste si de un crescut potential violent (s-au semnalat cazuri de rapiri de cetateni straini, executate de retele de trafic de droguri si contrabanda sau elemente teroriste).


Siguranta si criminalitate

In general, Iranul este considerat ca stat cu grad ridicat de siguranta si cu fenomen infractional relativ scazut. Au fost insa semnalate cazuri de furturi, talharii, inselaciuni la schimb valutar sau tip „maradona”, dar si jafuri armate la banci.


Transportul public

Transportul rutier cuprinde aproape toate localitatile, infrastructura fiind foarte dezvoltata. Transportul feroviar se afla in curs de dezvoltare. De asemenea, legatura intre marile orase se poate asigura si pe calea aerului, majoritatea localitatilor principale dispunand de aeroporturi. In Teheran exista mijloce de transport in comun variate (autobuze, taxiuri, o linie de metrou si o linie de troleibuze), cel mai des uzitate fiind serviciile de taximetrie. 


Sistemul medical
 

Strainii pot beneficia de tratament medical contra cost sau in baza unei asigurari internationale de sanatate, incheiata la o firma partenera retelei sanitare „SOS” din Iran.


Conditii privind traficul auto

Traficul auto in Iran este extrem de aglomerat si haotic, semnele si regulile de circulatie fiind prea putin respectate de localnici. Exista sisteme rent-a-car, dar si inchirieri de autoturisme cu sofer. Intrarea in Iran cu un autoturism inmatriculat in strainatate se face doar in baza unui „carnet de passage”, eliberat de autoritatile rutiere din tara de resedinta (gen ACR in Romania).


Permisul de conducere

Intrucat intre Romania si Iran nu exista un acord de echivalare a permisului de conducere, in Iran permisul national este valabil numai impreuna cu permisul international de conducere, pentru o perioada de o luna, ulterior fiind necesara obtinerea unui permis iranian.


Informatii privind cazurile de accidente de circulatie

In cazurile de accidente de circulatie se recomanda contactarea de urgenta a Ambasadei Romaniei din Teheran. De regula, vina apartine strainului. Este recomandabil ca autoturismul sa nu fie mutat de la locul accidentului, indiferent de gravitatea acestuia sau de blocarea traficului.


Reglementari vamale

Este interzisa introducerea in Iran a produselor si materialelor care contravin legilor islamice (alcool, produse din carne de porc, materiale cu continut pornografic, materiale muzicale care contravin perceptelor islamice). La export este interzisa scoaterea caviarului in cantitati ce depasesc 250 gr.


Regimul medicamentelor

Este interzis exportul/importul neautorizat de produse farmaceutice, in cantitati ce depasesc un consum propriu normal. Consumul si activitatile comerciale cu substante psihotrope este interzis.


Regimul animalelor de companie

Introducerea animalelor de companie in Iran este permisa in baza documentelor de calatorie eliberate de autoritatile veterinare din tara de origine. Se recomanda evitarea insotirii de caini, intrucat aceste animale sunt privite cu antipatie de catre localnici.


Utilizarea cartilor de credit

Numarul magazinelor si al institutiilor locale care accepta cartile de credit este relativ redus.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Iran
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.