Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Dublin

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Irlanda

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Irlanda pentru calatorii de scurta sedere de 90 de zile pe semestru.

Intrarea fara viza pe teritoriul Irlandei se face pe baza de pasaport sau carte de identitate valabile.

Pana la 1 ianuarie 2008, cetatenii romani nu au acces liber pe piata fortei de munca din Irlanda. Pentru activitatile lucrative, este nevoie de viza obtinuta, in prealabil, de la Ambasada Irlandei la Bucuresti.

Procedura de inregistrare la autoritatile irlandeze, pentru persoanele ce nu au cetatenia unui stat comunitar, este urmatoarea:

  • inregistrarea se face la « Garda National Immigration Bureau »;
  • inregistrarea nu este imperativ prevazuta dar, in lipsa acesteia, consecintele merg pana la deportarea persoanei ce nu a facut inregistrarea;
  • termenul pentru inregistrare este un termen « rezonabil »;
  • nu sunt prevazute sanctiuni pentru depasirea termenului de inregistrare.


Amenintari teroriste

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele ale Irlandei, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Irlanda li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile irlandeze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Irlanda este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei (Garda). In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Dublin.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor irlandeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – servicii de urgenta
  • 999 – interventie politie

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Irlanda. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Irlanda sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Irlanda.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul irlandez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto
 

Circulatia se desfasoara pe partea stanga a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Folosirea centurilor de siguranta este obligatorie pentru ocupantii locurilor din fata. Asigurarea auto este obligatorie.

Conform legislatiei irlandeze, sunt interzise utilizarea, detinerea, montarea sau importul aparatelor de detectare a radarelor.

Parcarea se poate face numai in locurile permise. In general, plata parcarii se face prin introducerea de monezi in aparatele ce elibereaza un tichet (conform timpului dorit de parcare). Tichetul trebuie afisat la vedere, in geamul autovehiculului. Neplata parcarii atrage imobilizarea autovehiculului.


Permisul de conducere
 

Permisul de conducere romanesc este valabil in Irlanda timp de un an de la data intrarii. Autovehiculele inmatriculate in Romania pot circula in Irlanda numai 6 luni. 


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Irlanda sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.


Reglementari vamale

Regulamentul vamal irlandez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de tigari sau 100 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.


Regimul medicamentelor

Sunt interzise atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie

Autoritatile irlandeze impun o perioada obligatorie de carantina de 6 luni. Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sanatate veterinar
  • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Irlanda
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.