Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Copenhaga

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Islanda

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Islanda sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria).

Aceste conditii sunt urmatoarele:

  • detinerea unui pasaport valabil (valabilitatea pasaportului trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei)
  • detinerea documentelor care atesta scopul declarat al calatoriei (invitatie, rezervare de servicii turistice, bilete de calatorie, asigurare medicala, carte verde etc.)
  • detinerea mijloacelor financiare necesare acoperirii cheltuielilor pe durata calatoriei
  • detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul calatoriilor pentru care este necesara viza
  • absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala islandeza (in ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale si necesitatea obtinerii vizei) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile islandeze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Islandei (www.mfa.is)

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Islanda, pentru calatorii in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive care nu depasesc 90 de zile. Dreptul de sedere pentru calatoriile fara viza este de 90 de zile intr-un interval de 6 luni. In cazul calatoriilor multiple, cele 90 de zile se calculeaza prin cumularea perioadelor de sedere subsecvente, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari. In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative.

Cetatenii romani care calatoresc in Islanda pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decat turism, afaceri, sau activitati sportive, au obligatia de a obtine vize de intrare conform scopului calatoriei. Cele mai frecvente situatii de calatorie pentru care este necesara obtinerea vizelor sunt: munca pe baza de contract, munca autonoma, reintregirea familiei, studii, activitati religioase.

Autoritatile islandeze nu elibereaza vize la frontiera. Vizele de intrare se pot obtine numai de la ambasadele sau consulatele Islandei din exterior. Intrucat Islanda nu detine un oficiu consular propriu in Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Islandei din Danemarca.

Depasirea termenului de sedere, incalcarea scopului declarat al calatoriei sau imposibilitatea dovedirii datei de intrare pe teritoriul Islandei sunt considerate incalcari ale legislatiei privind regimul strainilor si se sanctioneaza cu expulzarea din Islanda si cu aplicarea unei interdictii de intrare in spatiul Schengen de pana la 10 ani.

La intrarea in Islanda, autoritatile de frontiera pot verifica scopul calatoriei, documentele care justifica scopul declarat al calatoriei, precum si documentele care au stat la baza obtinerii vizei (in cazul calatoriilor pentru care este necesara viza). Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor intr-o forma care nu justifica scopul declarat al calatoriei pot atrage nepermiterea intrarii.


Amenintari teroriste

Islanda nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Islanda li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile islandeze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Islanda este o tara cu un nivel foarte scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea biroului local de politie.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor islandeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 112 – serviciul de urgente


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Islanda. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Islanda sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul islandez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

In Islanda, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Limitele de vitezã admise: 50 km/h in interiorul localitatilor si 80 km/h, in afara localitatilor. Pentru informatii privind starea drumurilor, limitele de viteza si conditiile particulare de trafic, se poate acces pagina internet www.vegag.is.


Permisul de conducere

Premisul de conducere romanesc este valabil o perioada de 90 de zile de la data intrarii in Islanda.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor.

Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza oficiul consular roman cel mai apropiat (Dublin sau Londra).

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • serviciul de urgente 112


Reglementari vamale

Regulamentul vamal islandez contine reglementari similare cu ale tarilor membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati; 1 litru bauturi alcoolice; parfumuri 50 g. Pentru informatii complete privind regimul vamal islandez, puteti accesa pagina web a serviciului vamal: www.tollur.is


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Islanda
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.