Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Roma

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Italia

Casatorii - Nulla Osta

NULLA OSTA se elibereaza numai la consulat si la cererea persoanei interesate, care trebuie sa aiba asupra sa:

- pasaportul valabil/carte de identitate romanesti
- certificatul de nastere in original
- sentinta de divort definitiva sau certificatul de deces al fostului sot/sotie - original si copie - (daca este cazul)
- un document de identitate al viitorului sot / viitoarei sotii.

IMPORTANT!
NULLA-OSTA SE ELIBEREAZA IN ACEEASI ZI SI ESTE VALABILA 6 LUNI DE LA DATA ELIBERARII.

Taxa consulara este de : 140,00 euro

Cetatenii romani care doresc sa se casatoreasca in Italia pot obtine, la cerere, in vederea constituirii dosarului solicitat de autoritatile italiene, urmatoarele acte:

 • traducerea legalizata a originalului certificatului de nastere;
 • declaratia persoanei, semnata in fata consulului si autentificata, privind statutul de necasatorit.
 • persoanele divortate trebuie sa prezinte hotararea de divort cu mentiunea ca sentinta este definitiva, iar cele vaduve vor prezenta certificatul de deces al sotului sau sotiei decedate si certificatul de casatorie.
 • traducerea declaratiei in limba italiana;
 • certificatul de cutuma (nulla osta ).

FOARTE IMPORTANT

Casatoriile incheiate in Italia trebuie TRANSCRISE si in Romania la primaria ultimului domiciliu al solicitantului roman.

Dupa efectuarea casatoriei, NULLA-OSTA trebuie transcrisa in Romania, unde se va obtine un certificat de casatorie romanesc.

Transcrierea se poate face fie personal, fie prin procura.

Transcrierea certificatului de nastere in registrele romane

 

 

Pentru transcrierea certificatului de nastere in registrele romane:

 1.   Certificatul de nastere original de tip international apostilat in prefectura italiana unde domiciliati in care sa fie mentionati parintii copilului (maternita e paternita).
 2. Copie xerox dupa toate actele de stare civila.
 3.  Traducerea certificatului, in limba romana, legalizata de un notar public roman, sau de ambasada/consulatul roman din statul unde a avut loc nasterea, sau de un birou notarial din strainatate ce aplica apostila Conventiei de la Haga.
 4. Certificatul de casatorie al parintilor , daca la data nasterii copilului, acestia erau casatoriti.
 5. Certificatele de nastere ale parintilor copilului ( copie si original ).Daca unul din parinti este cetatean strain, acest act trebuie tradus in limba romana la un traducator autorizat.
 6. Pasapoartele parintilor si cartile de identitate romanesti

 1. Taxa consulara este de 70 de euro.

CINE DEPUNE ACTELE
Unul din parinti, sau parintele cetatean roman, sau oricare alta persoana ce are procura speciala in acest scop.

UNDE SE DEPUNDE DOSARUL
In localitatea unde a avut (sau are) ultimul domiciliu parintele ce depune dosarul, sau care a dat procura altei persoane sau la Consulatul General al Romaniei la Milano.
EXCEPTII
-Persoanele majore care nu au avut niciodata domiciliul in Romania, depun dosarul la Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

 

Pentru transcrierea certificatului de casatorie in registrele romane:

   1. Certificatul de casatorie original de tip international apostilat in prefectura italiana unde domiciliati .
   2. Copie xerox dupa toate actele de stare civila.
   3. Traducerea certificatului de casatorie, in limba romana, legalizata de un notar public roman, sau de ambasada/consulatul roman din statul unde a avut loc nasterea, sau de un birou notarial din strainatate ce aplica apostila Conventiei de la Haga.
   4. Certificatul de nastere al parintilor . Daca unul din soti este cetatean strain, este necesar sa fie prezentat certificatul de nastere din care sa reiasa parintii ( maternita e paternita ), apostilat si tradus in limba italiana sau romana.
   6. Pasapoartele si cartile de identitate romanesti ale sotilor sau cartea de identitate si pasaportul national al sotului cetatean strain.


   1. Taxa consulara este de 70 de euro.

CINE DEPUNE ACTELE
Sotul/sotia cetatean roman, sau oricare alta persoana ce are procura speciala in acest scop.

UNDE SE DEPUNDE DOSARUL
In localitatea unde a avut (sau are) ultimul domiciliu sotul/sotia ce depune dosarul, sau care a dat procura altei persoane sau la Consulatul General al Romaniei la Milano.

EXCEPTII
-Persoanele majore care nu au avut niciodata domiciliul in Romania, depun dosarul la Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

Sursa: www.consulatmilano.com 

Conditii de intrare si regim de sedere

Procedura de inregistrare a cetatenilor romani si a membrilor lor de familie precum si cea vizand accesului liber al acestora pe piata fortei de munca in Italia, a fost reglementata prin decizia Guvernului Republicii Italiene luata in cadrul sedintei Consiliului de Ministri din 27 decembrie 2006, care prevede ca lucratorii cetateni romani vor avea acces liber pe piata muncii italiene in urmatoarele sectoare de activitate: personal de conducere si cu inalta calificare, agricultura, turism, activitati casnice si de asistenta pentru persoane, constructii, mecanica, activitati de tip sezonier si liber profesionisti. Pentru celelalte sectoare de activitate se vor stabilii masuri simplificate pentru monitorizarea accesului lucratorilor romani.

Cetatenii romani beneficiaza de intrare libera pe teritoriul Italiei, cu exceptia limitarilor rezultate din dispozitiile in materie penala si de cele privind apararea ordinii publice , sigurantei interne si sanatatii publice in vigoare in Italia, in conformitate cu Tratatele, Conventiile si Acordurile intre statele membre ale UE si relativele dispozitii de aplicare. In acest scop, cetatenii romani trebuie sa aiba un document de identificare valabil, fiind obligati sa il prezinte la orice solicitare a ofiterilor si agentilor de siguranta publica.

Pentru inregistrare, cetatenii romani sunt obligati sa se prezinte la politia locala, in termen de 8 zile de la intrarea in Italia, in vederea luarii in evidenta si vor putea ramane o perioada care sa nu depaseasca 3 luni.

Cei care doresc sa ramana o perioada mai mare, vor solicita politiei la care sunt luati in evidenta formalitatile necesare obtinerii unei carti de sedere. De asemenea, cel interesat, poate solicita carti de sedere si pentru membrii sai de familie – sotul si copii de pana la 18 ani, fii majori aflati in intretinere, precum si ascendentii titularului si ai sotiei aflati in intretinerea acestora, cu obligatia de a face dovada gradului de rudenie.

Cartea de sedere este valabila pe intregul teritoriu italian si are o valabilitate de 5 ani sau pe durata necesara unei sederi mai scurte si poate fi prelungita pe noi perioade, daca sunt indeplinite conditiile cerute in acest scop.

Autoritatile italiene pot dispune indepartarea unui cetatean roman numai pentru motive de ordine publica, de siguranta sau de sanatate publica, precum si pe motive de comportament personal sau individual.

Termenul acordat cetateanului unui stat membru UE pentru a abandona teritoriul italian nu poate fi mai scurt de 15 zile, in cazul refuzarii acordarii sederii, si de 30 de zile, in cazul refuzarii prelungirii sederii sau masurii de indepartare de pe teritoriul Italiei.

***

La 2 noiembrie 2007 a intrat in vigoare Decretul Lege nr. 181/ 1.11.2007 « Dispozitii urgente in materie de indepartare de pe teritoriul national din necesitati de siguranta publica » prin care se modifica Decretul Lege al Presedintelui Republicii Italiene nr. 30 din 6 februarie 2007 care asigura transpunerea Directivei nr. 2004/ 38/ CE privind dreptul cetatenilor Uniunii si al membrilor lor de familie de a circula liber pe teritoriul statelor membre.

Cetatenii romani aflati in situatia de a fi expulzati in baza Decretului al carui text se publica mai jos, trebuie sa stie ca „Masura de indepartare este notificata interesatului si contine modalitatile de atac si durata interzicerii de re-intrare pe teritoriul national, care nu poate fi mai mare de 3 ani. Masura de indepartare precizeaza termenul stabilit pentru parasirea teritoriului national, care nu poate fi mai mic de o luna de la data notificarii, cu exceptia cazurilor de urgenta dovedita”.

Impotriva ordinului de indepartare (mentionat la art. 21) poate fi depus recurs la tribunalul monocratic din teritoriul unde are sediul autoritatea care l-a emis. Recursul este prezentat in termen de 20 de zile de la notificarea ordinului de indepartare, in caz contrar nu mai este admis, si este solutionat in urmatoarele 30 de zile.

Persoanele care apreciaza ca impotriva lor s-au comis abuzuri, se pot adresa pentru asistenta Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Roma si Consulatelor generale de la Milano si Torino.
Amenintari teroriste

Italia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Italia, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Italia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile italiene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Siguranta si criminalitate

Italia este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor italiene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • 113 – politia
 • 112 – carabinierii
 • 118 – salvarea (Pronto Soccorso)

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare romane, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.
Transportul public

Retelele italiene de transport public functioneaza in sistemul integral, care ofera posibilitatea de a calatori cu un singur bilet pe toate liniile urbane si interurbane. In functie de fiecare oras, sunt accesibile atat mijloacele de transport de suprafata, cat si cel subteran (metrou).

Cumpararea biletelor de transport se poate face la chioscurile de bilete/abonamente apartinand societatilor de transport din fiecare oras sau la chioscurile de ziare. In numeroase statii de metrou se gasesc si distribuitoare automate, utile in orele de seara, zile de sarbatoare.

Costul unui bilet de calatorie este, de regula, de 1 euro, insa acest cost poate varia in functie de fiecare oras. Biletul este valabil o perioada de 60 pana la 75 minute de la compostare (in functie de oras) si poate fi folosit pe toata reteaua urbana. Biletul se composteaza la intrarea in mijlocul de transport.

Fiecare calator are obligatia de a composta biletul la urcarea in mijlocul de transport, iar in cazul calatoriilor cu trenul, la compostoarele care se gasesc la capatul peronului. Fara a fi compostat, biletul nu este valabil, iar calatorul risca sa fie amendat.

Pentru mai multe informatii privind traseele urbane si interurbane, costul si valabilitatea biletelor si a abonamentelor se recomanda consultarea paginilor de internet ale societatilor de transport locale:
• http://www.atac.roma.it/ (Roma)
• http://www.atm-mi.it/ (Milano)
• http://www.ataf.net/ (Florenta)
• http://www.copitspa.it/ (Pistoia)
• http://www.trenitalia.com/ (pentru calatoriile cu trenul)

Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Italia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Italia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul italian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Cetatenilor romani care au nevoie de asistenta sau servicii medicale pe timpul prezentei lor in Italia li se recomanda sa ia legatura cu Unitatea Sanitara Locala (Azienda Sanitaria Locale) din orasul in care se afla. Informatii privind localizarea si modul de functionare a Unitatilor Sanitare Locale pot fi obtinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sanatatii al Italiei (http://www.ministerosalute.it/).
Conditii privind traficul auto

In Italia, circulatia autose efectueaza pe partea dreapta a drumului si este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire). Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (in general taxa este de 1 euro/ora, iar tichetele se cumpara fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii). In Italia, centura de siguranta este obligatorie. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Limitele de viteza admise: strazi urbane (centrul localitatilor) – 50 km/ora; strazi urbane de periferie (circonvallazione - centura) – 70 km/ora; drumuri extraurbane (provinciale si statale) – 90 km/ora; drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostrada) – 110 km/ora; autostrazi – 130 km/ora. Depasirea limitelor de viteza poate atrage aplicarea unor amenzi de pana la 1000 euro si suspendarea permisului de conducere. Celelalte incalcari ale regulilor de trafic, inclusiv cele referitoare la parcare, afecteaza punctajul aferent permiselor de conducere, putand atrage suspendarea permisului.

Accesul pe autostrazi este permis in baza achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. De regula, se primeste un bilet la intrarea pe autostrada, care trebuie predat la punctul de control de la iesire, unde se achita taxa pentru distanta parcursa.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil in Italia o perioada de 1 an de la data intrarii pe teritoriul Italiei. Cetatenii romani care isi stabilesc domiciliul in Italia pot sa solicite preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis italian, fara a mai sustine examenul de verificare.

Sistemul permiselor de conducere auto in Italia este pe baza de puncte. Fiecarui permis de conducere ii sunt alocate initial 20 de puncte, care se diminueaza in cazul incalcarii regulilor de circulatie. Scaderea numarului de puncte este comunicata conducatorului auto si, in paralel, unei baze de date gestionate de Ministerul Transporturilor, ce va fi in curand consultabila pe Internet.

Acest nou mecanism nu priveste numai permisele italiene, ci si pe cele straine preschimbate si pe cele ale auto-transportatorilor care sofeaza in Italia in interes de serviciu. Numarul de puncte pierdute variaza in functie de gravitatea faptei comise. (de exemplu, pentru parcarea in locurile destinate mijloacelor de transport in comun, penalizarea este de 2 puncte, dar pentru infractiuni mai grave, cum ar fi conducerea in stare de ebrietate sau conducerea pe contrasens pe autostrada, penalizarea este de 10 puncte). In primii doi ani de la obtinerea permisului, penalizarea este dubla. Odata ajunsa cota zero puncte, permisul este suspendat.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.

Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.

Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada sau Consulatul General al Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa apeleze la o firma specializata din Italia sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri. Precizam ca toate cheltuielile de repatriere a corpului neinsufletit sunt suportate de familia defunctului.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

 • serviciul de urgente al politiei 113
 • servicul de informatii trafic (viaggiare informati) 1518


Reglementari vamale

Regulamentul vamal italian contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Calatorii proveniti din tari situate in afara UE pot avea asupra lor bunuri a caror valoare sa nu depaseasca 175 Euro, cu conditia ca bunurile respective sa nu fie supuse comercializarii.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati sau tigari de foi (maxim 3 gr/buc) 100 de bucati, sau tigari de foi 50 bucati, sau tutun 250 grame; 1 litru bauturi alcoolice cu minim 22% vol si vinuri usoare 2 litri in total; parfumuri 50 g si apa de toaleta ¼ litri; cafea – 500 g sau esenta de cafea 200 g; ceai 100 g.

Este permis importul si exportul de valuta sau titluri de valoare, fara declaratie vamala, in limita a 10.000 euro.
Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

 • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele);
 • carnetul de sanatate veterinar;
 • vaccinul antirabic in curs de valabilitate;
 • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului


Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009

ANUNT pt. persoanele care insotesc copii minori

Declaratia privind acordul parintilor pentru iesirea din tara a minorului/ilor insotit de o alta persoana fizica majora:

Persoana care insoteste copilul/copiii minor/i trebuie sa aibe

OBLIGATORIU CAZIERUL JUDICIAR

valabil altfel calatoria se intrerupe la iesirea din Romania.

Info Italia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.